Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2017 május 29 hétfő - 14:16:41     Városi rendezvények      Hozzászólás0

Május 28-án, a Hősök napján Abony városa is ünnepséggel tisztelgett a háborúkban elesett hős katonák előtt a Kossuth téren. Ünnepi beszédet mondott Jandácsik Pál, a Kultúra Háza munkatársa, majd a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit az I. és II. világháborús emlékműveknél:

Abony Város Önkormányzata nevében Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony és dr. Balogh Pál jegyző úr, az Abonyi Lajos Művelődési Ház és a Múzeum Baráti Kör nevében Korbély Csabáné és Kazinczy Ferencné.
 
Szerző és Abony.hu fotók: Darányi Erika
 
A képre kattintva fotógaléria nyílik!
 
Az alábbiakban Jandácsik Pál megemlékező beszédét olvashatják:


Olvasd tovább...
2017 május 29 hétfő - 09:53:37     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0

Bel- és külterületi utak felújítására, óvodák korszerűsítésére és üzleti (ipari) park létesítésére is pályázik többek között településünk. Abony Város Önkormányzata 2016-ban és 2017-ben az alábbi pályázatokat nyújtotta be, melyek elbírálása folyamatban van:

1. Az Abonyi Pingvines Óvoda Bethlen G. út 3-5. és Bethlen G. út 8. sz. alatti tagintézményeinek épületenergetikai korszerűsítése (KEHOP-5.2.9-1600125)
A pályázat benyújtásának ideje: 2016. szeptember 06.

2. Az Abonyi Gyöngyszemek óvoda infrastrukturális és eszközfejlesztése (VEKOP-6.1.1-15-PT1-2016-00021) A pályázat benyújtásának ideje: 2016. május 10.


Olvasd tovább...
2017 május 29 hétfő - 08:16:34     Városi rendezvények      Hozzászólás0
"Petőfi Istvánné" csapata vitte haza a képzeletbeli serleget

Hat felső tagozatos általános iskolásokból és gimnazistákból álló csapat vetélkedett a helyismereti, helytörténeti kvízjáték városi döntőjén 2017. május 26-án. Az Abonyi Lajos Falumúzeum Baráti Köre és az Abonyi Lajos Művelődési Ház által szervezett, közel két órás vetélkedőt annak a csoportnak a tagjai nyerhették meg, akik a legjobban ismerik Abony múltját, de a mai történésekkel is tisztában vannak, és a történelem fontosabb kérdései, fogalmai sem okoznak túl nagy fejtörést számukra.

A diákok által kidolgozott feladatokat szakavatott zsűri értékelte. A zsűri elnöke Korbély Csabáné, az Abonyi Lajos Művelődési Ház ny. igazgatója, a Múzeum Baráti Körének elnöke volt, tagjai: Antalné Nagy Magdolna a Somogyi Imre Általános Iskola történelem szakos pedagógusa és Szendrei-Juhász Ágnes, a Kinizsi Pál Gimnázium és Szakközépiskola történelemtanára.

A vetélkedő vidám pillanatai a képre kattintva tekinthetők meg.


Olvasd tovább...
2017 május 29 hétfő - 07:23:19     Sporthírek      Hozzászólás0

abonyi_birkozo_club_kiskun_kupa_abony_abony.hu_2017.jpg2017. május 27-én rendezték meg, több mint 270 birkózó részvételével a Kiskun Kupa - idősebb Besze László Emlékversenyt Kiskunfélegyházán. A nemzetközi meghívásos szabadfogású egyéni és csapatversenyt lehetőséget biztosított hazai és határon túli sportolók megmérettetésére.
 
Az Abonyi Birkózó Club fiatal versenyzőinek eredménye:
Gyermek korcsoport:
28 kg Donkó Lehel I. hely
32kg Bajtai Gergő V. hely
42 kg Flammer Benedek I. hely
Diák II. korcsoport
26 kg Földi Krisztián III. hely
Diák I. korcsoport
42 kg Czene Mihály V. hely
50 kg Tánczos Levente V. hely
55kg Jónás Zoltán III. hely
Serdülő korcsoport
50 kg Kozma Dániel II. hely


Olvasd tovább...
2017 május 29 hétfő - 07:05:21     Közszolgáltatásokkal kapcsolatos informáxiók      Hozzászólás0

Tájékoztatunk mindenkit, hogy ezen a héten (2017.05.29-06.04-ig) a Rozsnyai Patika az ügyeletes gyógyszertár. Ügyeleti feladatait hétköznapokon 18.00-22.00-ig, szombaton 12.00-22.00-ig, vasárnap 08.00-22.00-ig látja el.
 
Forrás: Csontos Patika
 
 
 
 
 
Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

 
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények