Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2017 január 27 péntek - 18:53:07     Hivatali hírek      Hozzászólás0

acsai_roland_abony_kolto_abony.hu_2017.jpg
Acsai Roland Radnóti-díjas, Zelk Zoltán-díjas, Bárka-díjas és Res Artis-díjas kortárs író, költő, műfordító, drámaíró, szerkesztő. 1975-ben született Cegléden, gyermekkorát Abonyban töltötte. Az Új Forrás szerkesztője, a www.uveghegy.com gyerekirodalmi magazin szerkesztője, az Artisjus Felügyelő Bizottsági tagja az Irodalmi Szakosztály képviseletében.
 
Különös színfolt a magyar irodalom palettáján, hiszen újabban az irodalmi igényű fantasy felé fordul írásaiban, amelynek eredményességéről magam is írtam kritikát (Telitalálat). Az abonyi származású alkotó – akinek útjai Zalán Tiboréval súlyos spiritualizmusban kereszteződnek – hitelesen mélyedt el a távol-keleti és a keresztény filozófiában és szimbólumrendszerekben. A gyermekkori panteizmustól az ornitológián át, a Tandori-féle világlátáson keresztül jutott el a tao-ig. Jelképei mély empirizmusból fakadnak, véleményem szerint a szerző egyfajta archetipizálás súlyos útján jár. Ha megszületik az emlegetett Csonthavazás című írás, talán megértjük ezt az apokaliptikus kórképet, addig olvashatjuk a Máté, Márk és Lukács versszöveget. Acsai Roland nemrégiben vette át a 2016. évi Bárka-díjat. Az alább közölt interjú a díjátadó apropójából készült.


Olvasd tovább...
2017 január 27 péntek - 18:19:46     Városi rendezvények      Hozzászólás0

A magyar kultúra napja alkalmából rendezett városi ünnepségen, 2017. január 26-án adták át az „Abony Közművelődéséért” díjat, melyet 2016-ban Simon Szabina, az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely igazgatója számára adományoztak.
 
A magyar kultúra napját 1989 óta január 22-én ünneplik annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt. Ezen alkalomból országszerte számos helyen rendeznek ünnepséget, díjakat adnak át, kiállításokat nyitnak meg.
 
Abony városa is méltóképp tisztelgett e nemes esemény előtt. A Bihari János Zeneiskola ekkor tartotta új hangversenyzongorája avató ünnepségét, melyet Fodor Gábor, a KLIK Ceglédi Tankerületének igazgatója nyitott meg, ugyanis a hangszer az intézmény jóvoltából került az iskolába. A zongorát Szokolay Balázs, Liszt Ferenc-díjas zongoraművész avatta föl a Kultúra Háza színháztermében. Fellépett továbbá Szokolay Dongó Balázs, Artisjus-díjas zenész.


Olvasd tovább...
2017 január 27 péntek - 16:03:47     Hivatali hírek      Hozzászólás0
Számlázás, zöldhulladék-szállítás, szelektív szállítási ütemterv a 2017. évre és lomtalanítás

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a hulladékszállítási, gyűjtési feladatokat 2017. február 1-től közszolgáltatási szerződés alapján az NHSZ Szolnok Közszolgáltató Nonprofit Kft. végzi Abony város területén.

A hulladékszállítással kapcsolatos 2017. évi változásokról szóló részletes tájékoztatót postai úton is megküldenek minden háztartásba.

Az idei évtől az alábbi fontos változások és újítások lépnek életbe Abonyban a hulladékszállítással kapcsolatban, melyet négy pontban foglaltunk össze:


Olvasd tovább...
Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

 
*****
*****
*****
 
*****
*****
baba_mama_zenes_foglalkozas_abonyi_kultura_hazaban_abonyban_abony_abony.hu_2018.png
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények