Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2017 január 13 péntek - 16:42:42     közbiztonsági hírek      Hozzászólás0

csuszos_utak_abony_pest_megye_tortel_abony.hu_2017.jpgPest megyében hivatásos, önkormányzati és az önkéntes tűzoltók reggeltől a kora délutáni órákig több mint egy tucatszor avatkoztak be, illetve végeztek műszaki mentési feladatokat a megye közútjain. A legtöbb esetben a megváltozott útviszonyok miatt személygépkocsik csúsztak árokba, autóbuszok, teherautók fordultak keresztbe okozva ezzel forgalmi akadályt.
 
Jelenleg a megyében hóesés Dabas és Vác térségében tapasztalható. Nagykáta, Ráckeve, Pomáz és Budaörs térségében eső esik, riasztás nincs érvényben. Az előrejelzések alapján az ország középső és észak-keleti részén a késő esti órákig további 15-20 cm, a hegyekben akár 25 cm-es hó is eshet. Az Útinform tájékoztatása szerint a kialakult időjárási körülmények miatt a 2-es főúton a 7,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművek közlekedésének a tiltása Nógrád megyében, illetve Szlovákiában továbbra is érvényben van, valamint a 102-es főút Zsámbék és Pilisjászfalu (10-es főútig) közötti szakaszán szintén fent van tartva.


Olvasd tovább...
2017 január 13 péntek - 13:42:32     Városi rendezvények      Hozzászólás0

Ünnepi műsorral és tűzgyújtással emlékeztünk meg a Don-kanyar hőseiről Abonyban, a Szent István Római katolikus templom előtt, 2017. január 12-én a doni áttörés 74. évfordulóján.

Megemlékező beszédet mondott Jandácsik Pál, az Abonyi Lajos Művelődési Ház munkatársa. Az ünnepi műsorban közreműködött a Kéknefelejcs Népdalkör, a Múzeum Baráti Kör és a Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesülete. Az ünnepség végén a résztvevők tiszteletüket leróva megkoszorúzták a II. világháborús emlékművet. Koszorút helyeztek el a következő intézmények, szervek képviselői: Abony Város Önkormányzata, Abonyi Lajos Művelődési Ház és Múzeum Baráti KöreFidesz-KDNP Abonyi Szervezete. A koszorúzást követően a megemlékezés zászlaját együtt helyeztük el a Református templomban, melyet ünnepi gondolatokkal ékesített Molnár Péter esperes plébános. 

Cikk és fotó: Darányi Erika
 
Az alábbiakban Jandácsik Pál megemlékező beszédét adjuk közre:


Olvasd tovább...
2017 január 13 péntek - 10:20:25     Sporthírek      Hozzászólás0

triatlon_orszagos_dijatado_gala_abony.hu_2017.jpg
A Magyar Triatlon Szövetség 2017. január 7-én rendezte meg az éves Díjátadó Gála & Triatlon Bált, melynek keretein belül elismerésben részesültek a 2016-os évben kimagasló eredményeket elért triatlonosok. A már hagyományosnak számító gálaestet az ELTE Gömbaulájába szervezték.

A Magyar Triatlon Szövetség az abonyi Fergeteg Triatlon Sportegyesület tagjai közül a következő abonyi sportolókat díjazta:

Molnár Gréta duatlonban aranyjelvényes sportoló
Soós Gergő duatlon ranglistán 3. helyen végzett, triatlon ranglistán a 4. helyen, aranyjelvényes sportoló lett
Soós Fanni duatlon és triatlon ranglistán is a 2. helyen végzett, az európai junior triatlon ranglistán Magyarország az első helyen végzett, melyben Fanni is csapattag (Putnóczky, Petrov, Soós)
Major Gábor amatőr triatlon sprint ranglista 2. hely, duatlon ranglista 2. hely
 
Abony Város Önkormányzata nevében szívből gratulálunk az eredményekhez!
 
Darányi Erika
2017 január 13 péntek - 09:26:49     közbiztonsági hírek      Hozzászólás0

talalt_bicilik_abony_abony.hu_2017.jpgAz Abonyi Rendőrőrs rendőrei ismét kettő kerékpárt találtak Abonyban.

Az egyik egy újszerű Atlantic névre keresztelt férfi montenbike, a másik pedig egy régi típusú Csepel kerékpár. A biciklik az Abonyi Polgármesteri Hivatalban várják gazdáikat, akik a tulajdonviszony igazolásával vihetik haza kerékpárjukat ügyfélfogadási időben.

Darányi Erika
2017 január 13 péntek - 07:29:48     Hivatali hírek      Hozzászólás0

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. legfrissebb információi alapján Paks, Kecskemét, Cegléd és Monor területéről ónos esőt jelentettek. A síkosságmentesítés ilyen időjárás esetén kevésbé hatásos, mivel az olvasztó keverék – a preventív jelleggel kijuttatott anyag is - csak akkor érvényesül, ha megszűnik a csapadék. Ezért a közútkezelő kéri a közlekedők együttműködését: ónos eső esetén lehetőleg ne induljanak útnak.
 
A Dunántúl keleti felén illetve a középső országrészben intenzív csapadék tapasztalható. Északon erősen havazik, a főváros környezetében és a Duna-Tisza köze további területein eső, havas eső, ónos eső a jellemző. Paks, Kecskemét, Cegléd és Monor térségében ónos eső esik. Az Északi-középhegység környezetében mindenhol havazik. A Nyírségben szállingózik a hó.


Olvasd tovább...
2017 január 13 péntek - 07:16:13     közbiztonsági hírek      Hozzászólás0

rendorsegi_hirek_baleset_abony_2016.jpgA teherjármű vontatmánya a 4-es főút Abonyt elkerülő szakaszán fordult keresztbe az úton, míg a vontató az út menti árokba csúszott 2017. január 13-án a reggeli órákban.

Az eset során senki nem sérült meg, azonban a keresztbe fordult pótkocsi akadályozza a 4-es főút érintett szakaszának forgalmát. A műszaki mentést a ceglédi hivatásos tűzoltók végzik, akik egyben a helyszínt is biztosítják. A helyszínelést a rendőrök félpályás útlezárás mellett kezdték meg, a forgalom rendőri irányítás mellett egy sávon, váltakozó irányba halad - tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Számtalan baleset történt az ország útjain a reggeli órákban a csúszós utak miatt! Kérjük, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek!

DE


Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények