Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Hírek - Kategória 'Önkormányzati hírek'
2019 december 19 csütörtök - 10:25:45     Önkormányzati hírek     Hozzászólás 0

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelésért Felelős Államtitkársága, a Klebelsberg Központ és a Magyar Rektori Konferencia, közös programot indít, Irány az Egyetem 2020 néven. A Program keretében a jelentkezők segítséget kapnak az emelt szintű érettségire történő felkészüléshez. A Programra a tankerületi központok által fenntartott intézmények mellett, egyházi és szakképzési centrumok által fenntartott iskolák is bekapcsolódnak. 

Ki jelentkezhet? Minden olyan, nagykorú, cselekvőképes, tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal nem rendelkező, az érettségi bizonyítványt 2019. december 31. előtt megszerzett magyar állampolgár jelentkezhet a Programba, aki valamely tárgyból emelt szintű érettségi vizsgát szeretne tenni a 2020. május-júniusi érettségi időszakban. 


Hol lehet jelentkezni és mire? Minden megyében szervezünk emelt szintű érettségire felkészítő tanfolyamokat. A települések és intézmények listája a kapcsolattartók elérhetőségeivel együtt a Központ honlapján megtalálható. Egy fő maximum két külön tantárgya jelentkezhet egy időben. Az alábbi tantárgyak esetében indul januárban a felkészítés: -          magyar nyelv és irodalom -          matematika -          történelem -          angol -          német -          fizika -          biológia -          kémia -          földrajz   Hogyan indul a Program? A felkészítők 2020. január harmadik hetében kezdődnek el, és 2020. április 30-ig tartanak. A Programban történő részvétel ingyenes. Előzetesen jelentkezni írásban, a név és a választott tantárgy, valamint a település megadásával lehet 2019. december 3. – 2020. január 9. között, az alábbi elérhetőségeken keresztül. 


Ceglédi Tankerületi Központ Schleisz-Bognár Péter - szakmai igazgatóhelyettes telefon: 06-53-795-206 e-mail: peter.schleisz-bognar@kk.gov.hu képzés helyszíne: Cegléd (Pest megye) - Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium 

 

Minden, a Programmal kapcsolatos információ a http://kk.gov.hu/irany-az-egyetem-2020 oldalon elérhető.
2019 december 18 szerda - 08:59:29     Önkormányzati hírek     Hozzászólás 0


Készülünk a karácsonyra- 2. rész- Cikksorozatunkban Abony Város Önkormányzatának képviselőit kerestem meg, hogy meséljenek nekünk arról, hogy mit is jelent számukra a karácsony, és hogyan töltik szeretteik körében az ünnepet.  Második interjúban Czagány Zsoltot, a 7. számú választókerület képviselőjét, az ABOKOM Nonprofit Kft munkatársát kérdeztem a családi karácsonyi hagyományokról.  

Zsolt édesanyja is köztiszteletben álló, közismert abonyi, hiszen Éva évtizedeken keresztül a Polgármesteri Hivatalban dolgozott. Czagány Zsolt települési képviselő felesége, Ági fodrász, két gyermeket nevelnek, békességben és szeretetben. Zsolt elmondta, hogy neki a karácsony Jézus születésén kívül a megnyugvást jelenti, azt, hogy végre együtt lehet a Család.  


„ Ilyenkor mi együtt örülünk még az összetört karácsonyfadísznek is! Nálunk az a szokás, hogy már december 23-án a gyerekekkel együtt díszítjük fel a fenyőt, majd anya belopja az ajándékokat a fa alá amikor a gyerekek alszanak! Reggelre ott vár mindenkit a csoda, hisz Jézuska ott járt az éjjel! Ezután jön reggel az ajándék keresés pizsamában, a bontogatás, nagy öröm, és indul a közös játék! Délután Czagány mamihoz megyünk, mert addigra ott is jár a Jézuska, majd Bözsi mamáéknál gyűlünk össze, ahol az angyalok csilingelése jelzi, hogy a meglepetés a fa alatt van! 
 


Ilyenkor mindenki együtt sír, nevet, visszaemlékszünk szeretteinkre akik már nem lehetnek velünk! Igazán meghitt nálunk ez a szép ünnep. A vacsorát hagyományosan feleségemék és az unokák szolgálják fel! Ilyenkor a halászlé, rántott hal, töltött káposzta, sültek, dinsztelt káposzta soha nem marad el! December 25-én általában hozzánk jön a család. Nálunk fácán leves csigatésztával, sült kacsa, aszalt szilvás -fahéjas -szegfűszeggel tűzdelt karaj törtburgonyával, párolt káposztával, majonézes kukorica és sajtsaláta lesz a menü. Süteményt mindig rendel a feleségem, de a bejglit édesanyám, Czagány mami süti! Édesanyámhoz december 26-án megyünk, ilyenkor jönnek a nővéremék is. 

Szeretném ha a betegségek, szomorúság itt maradna 2019-ben, ezt hátrahagynánk örökre az óesztendőre. 2020-ra mindenkinek boldogságot, egészséget, szeretetet, nagy beszélgetéseket kívánok, valamint sok, és eredményes munkát!  


Íme, a feleségem által készített aszalt szilvás sült hús recept, melyet még Ingrid barátnőjétől örökölt:
  

1,5 kg egész karaj, sertéssült fűszerkeverék, őrölt fahéj, szegfűszeg és szeletelt baconszalonna kell hozzá. Megmossuk a húst, befűszerezzük, beterítjük a szalonnával, megtűzgéljük szegfűszeggel, valamint megszurkáljuk hosszú késsel alul, felül, oldalról és belenyomkodjuk a szilvát, majd 180 fokon megsütjük, lefedve. Közben persze ellenőrizzük a húst, ha elég puha, még sütjük kicsit pirulásig. 
 

Lejegyezte: Lőrinczy Veronika
2019 december 17 kedd - 07:53:35     Önkormányzati hírek     Hozzászólás 0

Készülünk a karácsonyra- 1. rész- Cikksorozatunkban Abony Város Önkormányzatának képviselőit kerestem meg, hogy meséljenek nekünk arról, hogy mit is jelent számukra a karácsony, és hogyan töltik szeretteik körében az ünnepet. 

Első interjúmban Korbély Csabánét, a Humánpolitikai Bizottság elnökét, a Kultúra Háza nyugalmazott igazgatóját kérdeztem. Ilikééknél a szenteste családi körben zajlik, a karácsonyi menüt előre megbeszélik. A bizottsági elnök asszony igazi csemegét is bemutat nekünk: mákosguba tortát is készítenek. Ilikét az teszi boldoggá, ha látja családtagjait jóízűen nevetgélni, beszélgetni. Ezúton is sok szeretettel kívánjuk Abony Város lakossága nevében, hogy teljen számukra kellemesen az ünnep, teljesüljön minden vágyuk! 

A Karácsonyi készülődéssel kapcsolatban Korbély Csabáné elmondta, hogy a karácsony szinte minden családban más módon és más hagyományok alapján zajlik. 

Nálunk, amíg a gyermekeink kicsik voltak, mindig a nagycsaládé volt a főszerep. Szerettünk a nagyszülőkkel, testvérekkel, a gyermekeikkel találkozni és együtt ünnepelni. Hat gyermek volt a családban, akik unokatestvérekként nagyon szoros kapcsolatban nőttek fel, elképzelhetetlen volt a karácsony egymás társasága nélkül. Felejthetetlen ünnepek voltak. 

Az élet azonban változtatásra kényszerít. Minden szeretett családtagunk elvesztése után változtak a karácsonyok is. Elmentek a mamák, nagypapák, sógornőm, majd 12 éve a férjem is… 

Ekkortájt megkopott kicsit a karácsony varázsa. Érezhetővé vált, hogy a karácsony nem a tárgyaktól, nem a menütől szép, hanem azoktól az emberektől, akiket szeretünk. Azt hiszem ez a karácsony igazi üzenete. Sok keserűség után rájöttem, hogy az, amit az én édesanyám és anyósom tett eddig, a család összetartása, az én feladatommá vált. Ez az örök körforgás…

Éreztem, hogy az tesz boldoggá, ha mellettem vannak a gyermekeim, az unokatestvéreik, párjaik, a gyermekeik, ha együtt látom Őket jóízűen beszélgetni, nevetni. A karácsonyi előkészületek már napokkal előbb megkezdődnek nálunk. A lányaimmal, előre megbeszéljük a karácsonyi menüt. A bevásárlás után hozzáfogunk a sütkérezéshez, ami természetesen házilag elkészített sütik, pogácsák garmadáját eredményezi. Szerencsére a lányok egészen kislány koruk óta tudnak sütni-főzni, aminek a hasznosságát most látom csak igazán! 

December 24-én délelőtt kimegyünk a temetőbe gyertyákat gyújtani, majd feldíszítjük a karácsonyfánkat, ami mindig hagyományos lucfenyő. Imádom az illatát, ami a karácsonyi hangulat elengedhetetlen része számomra. 

A szenteste mindig családi körben zajlik. Ilyenkor elkészítjük a szokásos halászlevet, rántott halat, illetve húst, majonézes burgonyával. Édességként újabban mákosguba tortát készítek, ami isteni finom! Az ajándékok átadása mindig az adott helyzettől függ. Karácsony első – második napján hagyományosan elkészítem a húslevest, ami mellé töltött káposzta, burgundi marha vagy sültek kerülnek az asztalra. Na meg az elmaradhatatlan sütik! Gyakran készítünk ilyenkor méteres kalácsot, mandulát, zserbót édességnek. 

Nálunk csendesen és meghitten telnek az ünnep napjai. Sokat pihenünk, amire szükség is van, hiszen a mindennapok elég fárasztóak. Meglátogatjuk egymást, megnézzük a feldíszített karácsonyfákat, és jóízűeket beszélgetünk. 

Van, amit hátrahagynék a 2019-es évre, az pedig a békétlenség és a megosztottság. Amit feltétlenül továbbvinnék 2020-ra az összetartozás érzése, amit mostanában tapasztalok a városban. 

Amit kívánok az abonyiaknak: Jó egészséget, biztos egzisztenciát, mert ez a létünk alapja. A város stabilitását, fejlődését, szeretetét, mert ez a jó közérzetünk alapja. Kívánom, hogy legyen Önöknek is nagyon szép, áldott ünnepük! Kedvenc receptem, a mákusguba torta, ami rendkívül kiadós és finom: 

Hozzávalók: (24 cm-es tortaformához):

 • 8 db kifli (szikkadt)
 • 1 l tej
 • 3 db tojás sárga
 • 15 dkg porcukor
 • 2 csomag vaníliás cukor
 • 10 dkg vaj
 • 15 dkg darált mák
 • 10 dkg mazsola
 • 1 citrom reszelt héja
 • 1 kávéskanál őrölt fahéj
 • 3-4 ek sárgabaracklekvár
 • A vaníliás krémhez:
 • 15 dkg porcukor
 • 2 csomag vaníliás cukor
 • 2,5 dl tej
 • 1 csomag vaníliás pudingpor
 • 20 dkg vaj
 • 2 db tojás sárgája
 • A tetejére:
 • 2-3 dl habtejszín habbá felverve, de jó a kinyomós fajta is.

Elkészítés
  1. A kiflit érdemes előző nap megvásárolni, hogy egy kicsit megszikkadjon, majd mielőtt felhasználnánk, vékonyan felkarikázzuk.
  2. A tejhez hozzáadjuk a vajat, majd összemelegítjük. A tojások sárgáját simára keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd állandó keverés mellett a tejhez csorgatjuk. Vízgőzben kevergetve főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
  3. A felkarikázott kiflire rászórjuk a darált mákot, az őrölt fahéjat, hozzáadjuk a mazsolát és a reszelt citromhéjat, majd összekeverjük.
  4. Ráöntjük a felfőzött tejet, óvatosan összeforgatjuk, és  pár percig állni hagyjuk, hogy a kifli felszívja a folyadékot.
  5. A tortaformát kizsírozzuk, és megszórjuk zsemlemorzsával, majd beleöntjük a mákos kiflit. Ezután rákanalazzuk a lekvárt, majd egyenletesen elkenjük a kifli tetején. Előmelegített sütőbe helyezzük, majd 100 fokos sütőben 15-20 percig sütjük.
  6. A sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni, majd ráhelyezzük egy tálcára.
  7. A vajat simára keverjük a fele mennyiségű porcukorral, a másik felét a tojássárgájával, a vaníliás cukorral, és a pudingporral. Ezután hozzákeverjük a tejet, majd állandó kevergetés mellett, pár perc alatt, sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük.
  8. Amikor a puding teljesen kihűlt, apránként hozzákeverjük a cukros-vajhoz, hogy egy könnyű, sima krémet kapjunk. A teljesen kihűlt torta tetejére egyenletesen rákenjük a krémet, majd a hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
  9. A habtejszínt kemény habbá verjük, majd ízlés szerint ezzel tálaljuk a tortát.
2019 december 16 hétfő - 18:28:02     Önkormányzati hírek     Hozzászólás 0

Járdány Vanda települési képviselő, az adventi programok fő szervezője lapunknak adott interjújában elmondta, hogy nagyon boldog, hogy ilyen sokan részt vettek a meghirdetett programokon. Az adventi ünnepkör legkedveltebb rendezvénye kétségkívül a december 15-i program volt, ahol tűzijáték bemutatót és remek koncertet is láthatott a Triász együttestől Abony, és a környező települések lakói. 

A képviselő asszony elmondta, hogy maga is elcsodálkozott azon, hogy a környező településekről is mennyien érdeklődtek az abonyi programok iránt. Becslések szerint mintegy 1500 ember szórakozott önfeledten a rendezvényen múlt héten vasárnap, melyet NEM önkormányzati költségvetésből rendezett meg Abony városa, hanem a Városunk Fejlődéséért Egyesület támogatta a programsorozatot. Tette ezt úgy, hogy megkereste a helyi vállalkozásokat, akik első szóra, önzetlenül segítettek az álmok valóra váltásában. Mindazok, akik támogatták a rendezvénysorozatot, kitüntetett figyelemmel ajándékot is kaptak az ünnepi képviselő- testületi ülésen. Pető Zsolt polgármester szólította fel őket a színpadra, és köszönte meg ezzel is azt, hogy sikerült segítségükkel olyan rendezvényeket szervezni, mely az abonyiak ezreit mozgatták meg. 


Jó érzés volt abonyinak lenni ezeken a programokon, ahol az összefogás érzése feledhetetlen volt. Sokan már most is kérik, hogy legyen folytatás, és biztos, hogy a városvezetés, a Városunk Fejlődéséért Egyesület mindent meg is fog tenni annak érdekében, hogy minőségi nagy rendezvényekkel erősítse a helyi közösséget. Járdány Vanda települési képviselő facebook oldalán kifejtette, hogy szükség van arra, hogy az abonyi vállalkozásokat támogassák úgy a helyiek, hogy tőlük vásárolnak. Ha ez történik, akkor a helyi vállalkozások többet tudnak adakozni, több helyi iparűzési adót fizethetnek be a város kasszájába, melyet a városvezetés hasznos dolgokra, többek közt pályázatos fejlesztések önerejére fordíthat. Így fejlődhetnek a helyi vállalkozások, építkezhet a város, mindenki örömére. 

Járdány Vanda települési képviselő írta közösségi oldalán: „Ti vagytok azok, akik eldönthetik, hogy az elköltendő kis pénzeteket elviszitek-e egy másik városba, idegen kereskedőket, multikat támogattok vagy pedig itt vásároltok Abonyban. Ha itt vesztek egy doboz szaloncukrot a helyi kiskereskedőtől akkor a kereskedő tud majd beadni a közösbe és lesz jégpálya. Fizeti a helyi iparűzési adót, amiből lesz fényfüzér a karácsonyfára. Akkor végül is kin múlik, hogy jövőre is legyen Főtéri forgatag? Rajtatok! A köszönet ne egy elharapott szó legyen, hanem becsüljük meg a vállalkozóinkat, őstermelőinket! Együnk abonyi éttermekben, vásároljunk abonyi boltokban, van nekünk cukrászdánk, pékségünk, hentesünk, ruhásunk, legjobb az abonyi sajt és túró! Itt vannak a legjobb fodrászok, kozmetikusok, kézművesek és szakácsok, zenészek és autószerelők! Ha két kereskedő ugyanazt a terméket árulja a piacon, válasszuk azt amelyik Abonyba adózik! Vigyük jó hírüket az országban, becsüljük meg a hétköznapok alatt is őket! Így mindenki csak jól jár, de legfőképpen Abony, a város.” 


A Városunk Fejlődéséért Egyesület kérésére az alábbi vállalkozók adakoztak, akik nélkülük nem valósulhatott volna meg a nagyszabású adventi programsorozat:

Ferrobau Bt., Lilaakác Étterem és Panzió, Tükör-Gép Kft., Pezal & Sirl termékek forgalmazója, Gedi Press, Haj-Sza Stúdió, Mészáros Vendéglő, Bene Lajos - Agro-Way Kft., Lőrinczy Mihály EV., SGN Steel Kft., Komáromi gép, Ma-Bau Kft, Varga Attila EV.,Rozsdás Kft, Esperanza shop, Kelemen Béla - Cső-2000 Kft, PRÍMAENERGIA, Raffai László (Guszti) 


A jégpálya, és az adventi rendezvények fő szervezője a Városunk Fejlődéséért Egyesület három tevékeny, tettre kész aktivistája, Járdány Vanda és Czagány Zsolt települési képviselők, valamint Izsó Balázs a Városfejlesztési Bizottság elnökhelyettese. Abony Város lakossága nevében is köszönjük munkájukat! 


Lőrinczy Veronika
2019 december 13 péntek - 15:32:08     Önkormányzati hírek     Hozzászólás 0

"Abony város jövőbeni fejlődését nagyban befolyásolja az, hogyan tud a városi rangnak megfelelő modern, magas színvonalú szolgáltatásokat biztosítani, hogyan tud a mikrotérség vezető településévé válni. Tudjuk mindannyian, hogy nem vagyunk kedvező helyzetben. 

Egyik oldalról a megyejogú város Szolnok, a másik oldalról a járásszékhely Cegléd a szomszédunk. Ennek ellenére hiszem, hogy az egykori járásszékhely Abony jó és együttműködő szomszédja lehet a környező falvaknak. Ennek eredményeként pedig erősítheti mikrotérségi központ szerepét. A mikrotérségi szerepnek köszönhetően javulhatnak és bővülhetnek a városi szolgáltatások, mely modern várossá emelheti Abonyt."- mondta el évértékelőjében december 12-én Abony Város polgármestere, Pető Zsolt
2019 december 13 péntek - 15:20:25     Önkormányzati hírek     Hozzászólás 0

December 12-én az Abonyi Lajos Művelődési Ház színháztermében került megrendezésre az ünnepi képviselő- testületi ülés, melyen elismerő címeket adományozott Abony Város Önkormányzata a kimagasló eredményeket, teljesítményt elért abonyiaknak. A rendezvényen fellépett a Bihari János Ifjúsági Stúdió és a Melody Band. A résztvevők meghallgathatták Pető Zsolt polgármester köszöntőjét és évértékelő beszédét.


2019-ben ők lettek a díjazottak:„Abony Közbiztonságáért” elismerő kitüntetést kapott Kocsis Béla rendőr zászlós- Megbízást kapott a közelmúltban történt abonyi gyújtogatások felderítésére. A nyomozást rövid időn belül siker koronázta, a bűnügyi osztállyal és az Abonyi Rendőrőrssel együttműködve sikerült az elkövetőt beazonosítani.

„Abony Sportjáért” kitüntetésben részesült Szalinka Szilvia, az Abonyi Torna és Akrobatika Klub edzője, akinek sportolói kimagasló eredményeket értek el hazai versenyeken, 2019-ben valamennyi versenyről dobogós helyezésekkel tértek haza.

„Abony Város Sportolója” kitüntetésben részesítették Benyus Adélt, az Abonyi Torna és Akrobatika Klub versenyzőjét, Terék Gerdát, aki birkózás és atlétika sportágakban ért el kimagasló eredményeket, valamint Soós Gergőt, a Fergeteg Triatlon SE serdülő sportolóját, aki harmadik éve „Héraklész” bajnok válogatott kerettag.

„Abony Város Szociális Gondoskodásért„ kitüntetést adományoztak Szabóné Ferenczi Máriának, akinek életét a segítségnyújtás és a hozzá fordulók iránti kedves, odafigyelő magatartás hatja át.

„Az Év Vállalkozója” kitüntetést adományozták a Komáromigép Kft.-nek, mely abonyi vállalkozást 1999-ben Komáromi Béla alapította, jelenleg a 100%-ban magyar tulajdonú cég 20-25 helyi munkavállalót foglalkoztat.

„Jó tanuló, jó sportoló” kitüntetésben részesítették Antal Fruzsinát, aki a Gyulai Gaál Miklós Általános és Alapfokú Művészeti Iskola kitűnő tanulója és kiváló tanulmányi és sporteredményei mellett a zenében is tehetséges, valamint Bárány Mátét, aki kiváló eredményeket ér el atlétika és kézilabda sportágban. Tanulmányi eredménye első osztálytól kitűnő.Szerkesztőségünk és Olvasóink nevében is sok szeretettel gratulálunk!

Részletek, képgalériák később! Képgaléria IDE kattintva
2019 december 10 kedd - 14:25:56     Önkormányzati hírek     Hozzászólás 0

Abony Városa nevezetes a műemlékekről, melyek közül több  is önkormányzati tulajdonban van. Az előző városvezetés több műemlék felújítására pályázott, köztük a volt Sívó kúria rekonstrukciójára is. Az Abofer- Bau Építőipari Kft megbízási szerződés szerint az ereszcsatorna rendszer cseréjét végzi a munkaterületen. 

A megállapodás értelmében a munkálatoknak december 15-ig be kell fejeződniük. Abony korábbi, és mostani városvezetése is mindent megtesz annak érdekében, hogy régi szép épületeink megmaradhassanak az utókornak, ennek megfelelően pályázatokat nyújtanak be. Egy ilyen sikeres pályázatnak köszönhető a mostani felújítás is. 


A Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelmi Kollégiuma még június végi ülésén három abonyi műemléki pályázatot részesített pozitív elbírálásban:


A volt Sívó-Kúria külső nyílászáróinak korszerűsítését, cseréjét, az épület vizesedésének megszüntetését négymillió forinttal támogatják. Ezen kívül a Lavatka kúriára szintén négymillió forintot, a Györe kastélyra pedig hárommilliót kapott. A munkálatokat a tervek szerint 2020. június 30-ig fejezik be. A fentiek közül a Sívó kúria van a helyi önkormányzat tulajdonában.
2019 december 04 szerda - 11:16:45     Önkormányzati hírek     Hozzászólás 0

felkialtojel.pngA komposztáló ládákat idén december 6-án és 13-án lehet már csak átvenni az Abokom Nonprofit Kft. telephelyén 8:00 órától 15 óráig! Az átvételre utána már csak márciusban lesz lehetőség!

Abony Város Önkormányzata
2019 december 02 hétfő - 21:44:08     Önkormányzati hírek     Hozzászólás 0

Idén először lehetett lakossági járdaépítés támogatására pályázni Abonyban. A kiírás nagyon népszerűnek bizonyult,  a beérkezett utolsó fordulós pályázatokban mindösszesen 1.548.000,- Ft összegű támogatást igényelt a lakosság a közterületi járdáik kivitelezéséhez.

/Képünkön Vincze István irodavezető, a téma előterjesztője/ 

A rendelkezésre álló támogatási keretösszeg 1.422.600,- Ft volt, az utolsó pályázati körben, így a különbözettel, mely 125.400,- Ft, a képviselő- testület egyhangú igennel kiegészítette a támogatási keretösszeget, így egyetlen pályázó sem esik el a járdaépítési támogatástól. Összesen 53 pályázó kapott támogatást, vannak akik jövő tavasszal látnak neki a munkálatoknak. Az eredeti keretösszeg hatmillió forint volt, ezt kellett most megemelni.  

Az ülésen szó volt  róla, hogy nagyon népszerű volt ez a pályázat, és minden bizonnyal jövőre ismét lesz kiírás a tárgyban. 

LV
Oldal:  1 2 3 4 ... 55 56 57
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények