Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Hírek - Kategória 'Intézményi hírek'
2018 április 17 kedd - 12:13:16     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

aranypava_dij_bihari_janos_zeneiskola_levendula_nepdal_csoportja_abonyi_abonyban_abony.hu_2018.jpg   A Bihari János Zeneiskola Levendula népdalcsoportja április 14-én Jászapátiban, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KOTA) által szervezett Országos Népzenei Minősítő Hangversenyen vett részt, melyen ARANYPÁVA-díjban részesült - számolt be az örömhírről az intézmény. Hozzátették: Ezen a szinten ez a szakmai elismerés a legmagasabb.

   A csoport kettő dalcsokrot adott elő - Kalocsai és Szatmári - a Sodrás Népzenei Kisegyüttes kíséretével. Felkészítő tanáruk P. Tóth Erika.

Gratulálunk! DE
2018 április 15 vasárnap - 15:54:24     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

   A Gyulai iskola meghívására Abonyba érkezett az országjáró Tejkamion 2018. április 12-én, azzal a céllal, hogy az intézménybe járó gyermekekkel még jobban megismertessék a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag hazai tejet, ill. tejtermékeket.

   A Tejkamion két napig időzik városunkban. A „Tej Útja” címre keresztelt programban az alsó tagozatosok közül pénteken 7 osztály vett részt, hétfőn ugyanennyi kapcsolódik be.

   Elsőként a 2. b osztály utazhatott el a tej varázslatos világába. A tejkamion öt, izgalmas interaktív állomásán előbb a tej feldolgozásának módjairól és a tejfogyasztás fontosságáról hallhattak előadást, majd a legmodernebb technikákkal (pl. tablettel) különböző játékos feladatokat próbálhattak ki: szívesen gondoskodtak például a sokak által kedvelt nedűt termelő állat virtuális etetéséről. Minden digitális etap sikeres teljesítése után pecsétet kaptak a gyerekek. Aki mind az ötöt összegyűjtötte, máris megpörgethette a Tejszív szerencsekereket, és egy darab garantált ajándékkal – pl. vonalzóval, uzsonnás dobozzal, órarenddel vagy éppen tornazsákkal – térhetett vissza az iskolába. Mivel mindenki kivétel nélkül ügyesnek bizonyult, senki sem hagyta el a csodajárgányt üres kézzel. Előtte persze a szomjas nebulók egy kis pohárka, frissítő tejet hörpinthettek fel a Tejbüfében, majd a kamion előtt a kíváncsibbak a fejéssel is megpróbálkozhattak.

KLIKK a képre a fotógalériáért!


Olvasd tovább...
2018 április 15 vasárnap - 07:34:42     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

kerekparos_iskola_kupa_megyei_donto1_abonyi_abonyban_abony.hu_2018.jpg
    A Pest megyei Rendőr-főkapitányság és a Pest megyei Balesetmegelőzési Bizottság 2018. április 14-én, Nagykátán rendezte meg a Kerékpáros Iskola Kupa Pest megyei döntőjét, ahol Pest megye legjobb diák kerékpárosai mérték össze tudásukat.

   A Somogyi iskola tanulói nemcsak továbbjutottak a megyei döntőbe, meg is nyerték azt.

Eredmények:
Leány kategória:
I. helyezést ért el S. Tóth Tifani (Abony - Somogyi 8.m) Ceglédi Rendőrkapitányság 
kerekparos_iskola_kupa_megyei_donto2_abonyi_abonyban_abony.hu_2018.jpg

Fiú kategória:
I. helyezést ért el Brezvai Lőrinc (Abony - Somogyi 8.m) Ceglédi Rendőrkapitányság

Ők ketten képviselhetik Pest megyét a május 9-11. között Egerben megrendezésre kerülő Kerékpáros Iskola Kupa országos döntőjén!


Olvasd tovább...
2018 április 12 csütörtök - 15:53:52     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

eletmod_klub_gyulai_iskolaban_abonyban1_abony.hu_2018.jpg   A Gyulai Gaál Miklós Általános Iskolában Egészséges Életmód Klub indult 2018 márciusában Dr. Homoki Ildikó iskolaorvos és Győri Enikő iskolavédőnő szervezésében.

   Az iskolában végzett szűrővizsgálatok is rámutattak arra, hogy az egészségtelen táplálkozás és mozgásszegény életmód túlsúly és egyéb betegségek kialakulásához vezet, melyek kedvezőtlen hatásai a felnövekvő gyermekek egész életére kihathatnak.

   A Klub jelszava: Fogyj az egészségedért! – így elsősorban a fogyni vágyók jelentkezését vártuk, de szívesen látjuk azokat is, akik ugyan nem küzdenek túlsúllyal, de tenni szeretnének az egészségükért. Az első foglalkozáson Dr. Homoki Ildikó gyermekorvos az egészséges életmódról,  Rábenspeck Réka dietetikus a helyes táplálkozásról, Király Réka gyógytornász pedig a mozgás jelentőségéről tartott előadást a gyermekeknek és szüleiknek.


Olvasd tovább...
2018 április 12 csütörtök - 14:12:45     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

   Hat évvel ezelőtt csend ült a Kálvin János úti református templom falai közé. Egy istentisztelet alkalmával ugyanis elnémult az egyházközösség orgonája. Szerencsére nem örökre. Több éves összefogás és munka eredményeként március végén ismét megszólalhatott a kivételes hangszer. Az örömhírről Nagytiszteletű Gáll Károly református lelkész számolt be lapunknak.

- Természetesen az orgona, mint minden hangszer, állandó karbantartást igényel. Egyes részei bőrből készültek, és az élő anyag természeténél fogva az idő múlásával elérik. A billentyűktől ólomcsöveken keresztül jut a levegő a sípokig, melyek saját súlyuknál fogva elveszíthetik átmérőjüket, ezért időnként cserére szorulnak - részletezi a református lelkész úr, aki úgy véli, már korábban is lehettek problémák az orgonával, ráadásul az épület külső-belső tatarozásakor hiába takarták le azt, a por így is komoly munkát végzett benne.
 
Még több fotóért kattintson a képre!


Olvasd tovább...
2018 április 06 péntek - 11:12:09     Intézményi hírek     Hozzászólás 0


Nagyításért kattintson a képre!

2018 április 01 vasárnap - 15:57:22     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

nyilt_nap_husveti_barkacsolas_gyongyszemek_ovoda.png   Az Abonyi Gyöngyszemek Óvodában már több mint tíz éve van lehetőségük a szülőknek arra, hogy március utolsó hetében két napon is betekintsenek a gyermekek hétköznapi óvodai életébe.

   Mind a nyolc óvodai csoportunk családias hangulatban, szívesen látja ilyenkor az érdeklődő szülőket, nagyszülőket. Más ez, mint egy ünnepély… Reggeltől délig a csoportszobában tartózkodhatnak a vendégek. Megfigyelhetik a csoportban kialakult szokásokat, étkezést, a játékos tevékenységeket. Sok szülő aktívan bekapcsolódott a játékba, önfeledten épített, társasjátékozott a saját és mások gyermekével. Megtapasztalhatták, hogyan viselkedik a közösségben gyermekük, milyen aktivitást mutat a tevékenységekben. Az idén a nyílt napok egybeestek a húsvéti készülődéssel.

   A közeledő ünnep miatt minden csoportban volt tojásfestés, -díszítés és tojáskeresés. Volt, ahol élő nyuszi megfigyelésére is adódott lehetőség. Felelevenítettük a locsolkodás szokását is, hiszen sok családban ez már nem szokás. A fiúk hoztak otthonról locsolóvizet, verset mondtak és sok kislány is készült csoki tojással. Jó volt látni, hogy milyen komolyan vették a locsolást. Természetesen a felnőtteket sem hagyták ki. A gyermekek is készültek a vendégek fogadására, több csoportban is keksz, kókuszgolyó készült.

A képre kattintva fotógaléria nyílik!


Olvasd tovább...
2018 március 28 szerda - 17:22:02     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

 versmondo_verseny_ovodasoknak_somogyi-imre_altalanos_iskola_abonyban_abony.hu_2018.jpg  A Somogyi Imre Általános Iskola hagyományai közé tartozik, hogy városunk nagycsoportos óvodásai részére versmondó versenyt rendezünk.

   Idén is nagy érdeklődés kísérte ezt az eseményt. A gyerekek vidám perceket szereztek a közönségnek és a zsűrinek egyaránt.

A zsűri tagjai voltak: Csibrány Lászlóné, Kovácsné Barta Éva és Pálinkás Julianna tanítónők.

Eredmények:
I. helyezett Telek Adrienn
II. helyezett Nagy Anna és Rabi Rebeka
III. helyezett Skultéti Emese Szófia
IV. helyezett Balogh Zsombor
V. helyezett Benke Flóra
VI. helyezett Megyeri Hanga
VII. helyezett Vadas Roland

Beszámolt: Gönczölné Mádi Friderika mkv.


2018 március 27 kedd - 08:54:16     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

somogyi_imre_altalanos_iskola_akkreditalt_kivalo_tehetsegpont_abony_abony.hu_2018.jpg   A Somogyi Imre Általános Iskolának a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács "Akkreditált Kiváló Tehetségpont" címet adományozott 2018. március 24-én. Az akkreditációs minősítés 3 évre szól.

***

Ismét szép eredményeket értek el iskolánkban az "m" osztályos diákok
 
   Amikor 15 évvel ezelőtt elindítottuk iskolánkban az emelt szintű matematika oktatást, az volt a célunk, hogy a kiemelkedően tehetséges tanulók számára lehetőséget biztosítsunk. Az első évtől az „m” osztályos gyerekek egyre több versenyen vesznek részt, ez bizonyította, hogy elképzelésünk helyes volt. Ma már, szinte minden korosztályuk számára rendezett területi, megyei és országos versenyen képviselik iskolánkat. A matematika órán elsajátított ismeretek, a rendszerező képesség, az összefüggések gyors meglátásának magas színvonala a többi tantárgy tanulásánál is előnyt jelent. Március hónapban több tantárgyból bizonyították kiemelkedő képességüket.


Olvasd tovább...
2018 március 19 hétfő - 10:37:16     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

orszagos_nepdaleneklesi_verseny_kinizsi_gimnazium_abony_abony.hu_2018.jpg   2018. március 03-án rendezték meg a ceglédi Táncsics Mihály Általános Iskolában a „Tiszán innen-Dunán túl” országos népdaléneklési verseny megyei fordulóját, melyen Korbély Krisztina tanárnő csoportja, valamint Reich Anikó tanárnő csoportja és egyéni versenyzője is részt vett.

   Ebben az évben az eddigieknél sokkal többen mérettették meg magukat ezen a versenyen, a zsűritagok több száz produkciót hallgattak meg.

   A Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészet Iskola 5.z és 6.z osztályainak tanulóiból alakult kisegyüttesek az I. korcsoportban versenyeztek. Produkciójukat arany minősítéssel értékelte a zsűri.

Nagyításért kattintson a képekre!


Olvasd tovább...
Oldal:  1 2 3 4 ... 31 32 33
Közérdekű információk

Programajánló

 
*****
*****
*****
*****
*****
*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények