Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Hírek - Kategória 'Intézményi hírek'
2018 június 01 péntek - 07:18:48     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

   2018. május 31-én rendezték meg az abonyi Speciális Otthon immár kilencedik nyílt napját.

   A szándék nem csak az volt, hogy a lakók családtagjainak, és a szakma képviselőinek bemutassák magukat, számot adjanak a munkájukról, hanem hogy az abonyi helyi lakosság is megismerhesse egészen közelről az intézmény életét, és több bizalommal, együttérzéssel viszonyuljon az otthonhoz és lakóihoz.

   Én gyakran megfordultam már a Kazinczy-Beöthy kúriában. A Kazinczy évfordulókon tartott emlékező rendezvényeken, a bejáratnál a (valaha volt) Kazinczy mellszobornál. Aktív tanár koromban osztályokkal adtunk rövid műsorokat. Öregek napján már benn, a kúria épületében. Mostanában az otthon lakóinak műsorát szoktam meghallgatni, amit nemzeti ünnepekre állítanak össze óriási lelkesedéssel.


Olvasd tovább...
2018 május 30 szerda - 10:27:56     Intézményi hírek     Hozzászólás 0
Jól gurult az "ÉSZKERÉK"!

abonyi_somogyi_imre_altalanos_iskola_orszagos_verseny_abonyban_abony_abony.hu_2018.jpg   Ebben a tanévben másodszor került sor a nyíregyházi „Míg megnövök Akkreditált Kiváló Tehetségpont” alapítvány gondozásában a NYELVÉSZKEDŐK Országos Nyelvi Csapatversenyére.

   A megmérettetésre 14 csapatot hívtak be az előzetes négy fordulóban elért pontok alapján, köztük a Somogyi iskola tanulóit is.

- Már a tavalyi évben is részt vettünk ezen a versenyen, akkor 3. helyezést értünk el. Nagy lelkesedéssel, szorgalommal, sok gyakorlással készültünk az idei fordulókra is - árulta el lapunk kérdésére Halasiné Tóth Katalin felkészítő tanítónő, aki elmondta többek között azt is, hogy óriási izgalommal vágtak neki a nyíregyházi utazásnak.

Nagyításért KLIKK a képekre!


Olvasd tovább...
2018 május 24 csütörtök - 17:56:05     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

abonyi_kinizsi_pal_gimnazium_ballagas_abonyban_abony_abony_4.jpg   2018. május 04-én elballagtak az abonyi Kinizsi Pál Gimnáziumból Zámbori Anett tanárnő végzős osztályának tanulói.

   Az ünnepségen kimagasló tanulmányi eredményéért Kinizsi Emlékplakettet vehetett át Al-Taji Petra és Mucza Márta Antónia.

Az alábbiakban Kavecsánszkiné Pál Erika igazgatónő ballagási beszédéből közlünk részleteket:

   Kedves búcsúzó diákok! Benneteket ünneplünk ma. Az iskolát virágok borítják, szép idézetet írtunk a táblákra, melyre talán majd emlékeztek sokáig. Tarisznyát készítettünk, mellyel jelképesen a hosszú útra bocsátunk titeket, kívánjuk, hogy jól boldoguljatok felnőttéletetek során. Az ünneplés során kicsit visszaemlékszünk a korábbi évekre, az iskolában töltött eseményekre, a sok-sok dolgozatra, beszámolókra, versenyekre.

Nagyításért KLIKK a képekre!


Olvasd tovább...
2018 május 23 szerda - 13:31:23     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

Közeledik a tanév vége. Íme a helyi általános iskolák ballagásainak időpontjai:


Abonyi Montágh Imre Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda és Általános Iskola: 2018. június 15. (péntek) 09:00 óra (egyben tanévzáró ünnepély)


Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola: 2018. június 16. (szombat) 09:00 óra


Somogyi Imre Általános Iskola: 2018. június 16. (szombat) 10:00 óra


Darányi Erika
Abony.hu fotó: Szilágyi Tamás
 
2018 május 23 szerda - 11:25:05     Intézményi hírek     Hozzászólás 0


Nagyításért KLIKK a képre! Fotó: Fotocenter Stúdió
2018 május 15 kedd - 17:58:36     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

A teljes képernyős nézethez nyomja meg a négyzetet a lejátszó jobb alsó sarkában!
Internetsebessége függvényében a videó lejátszása akadozhat. Ebben az esetben állítsa meg pillanattal a lejátszást,
hogy a folyamatjelző betöltődjőn, utána zökkenőmentesen tovább nézhető.
2018 május 15 kedd - 09:06:08     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

anyak_napja_idosek_klubjaban_abonyban_abonyi_abony_abony.hu_2018.jpg   A CTKT Humán Szolgáltató Központ Idősek Klubjának nagymamáit, dédnagymamáit köszöntötték anyák napja alkalmából a Gyöngyszemek Óvoda Napraforgó csoportjának óvodásai és a Kinizsi Pál Gimnázium tanulói, 2018. május 8-án.

- Az óvodások lelkesen adták elő a műsorukat, mellyel könnyeket csaltak az ünnepeltek szemébe, majd átadták saját készítésű ajándékaikat. A gimnazisták megható versekkel és idézetekkel köszöntötték az időseket - tájékoztatta lapunkat a megható és kellemes eseményről Szabóné Ferenczi Mária, az Idősek Klubja vezetője.

Az anyák napi műsor zárásaként a diákok egy-egy szál virágot adtak át a megjelenteknek. A műsort követően az idősek az általuk készített ajándékokkal köszönték meg a színvonalas előadásokat - egészítette ki a fentieket Dirnerné Tóth Sára, az intézmény munkatársa.

Darányi Erika

Klikk a képre a fotógalériáért!

2018 május 14 hétfő - 14:31:34     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

   Programsorozattal ünnepelte zenei tagozatának 60 éves évfordulóját a Gyulai Gaál Miklós Általános és Alapfokú Művészeti Iskola.

   A tavasz folyamán zenei vetélkedőkön mérettek meg a gyerekek, és jótékonysági bált is tartottak, melynek bevételét az udvar rendezésére fordítják. Az iskola folyosója miniatűr múzeummá alakult, ahol az elmúlt évtizedek „titkaiba” pillanthatnak be az érdeklődők.

   A május 12-én megtartott jubileumi hangversenyre már hónapok óta készültek az intézményben. A közönséget előbb Dévainé Kazinczy Sára igazgató asszony köszöntötte, majd Varga György, a zeneiskola korábbi igazgatója, „Abony Város Díszpolgára” osztotta meg személyes élményeit a megjelentekkel. Dr. Ördög Györgyné, az iskola egykori ének-zene szakos pedagógusa és kórusvezetője - aki sok diákkal ismertette meg az éneklés és a zene szeretetét - örömmel emlékezett vissza a régi időkre.

KLIKK a képre a galériáért!


Olvasd tovább...
2018 május 14 hétfő - 14:31:25     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

   A Bihari János Alapfokú Művészeti Iskola alapító igazgatója, Szabó Sándor születésének 100. évfordulójáról emlékeztek meg 2018. május 09-én, Abonyban.

   A már több mint 65 éve működő intézmény 1952-ben, az ország első falusi zeneiskolájaként kezdte meg működését városunkban.

   A megjelenteket Bakosné Kocsi Judit igazgató asszony köszöntötte, majd ünnepi beszédet mondott Varga György, Abony Város Díszpolgára, az iskola korábbi igazgatója. Ezt követően a jelenlévők megkoszorúzták a Szabó Sándor portréját ábrázoló domborművet. A zeneiskola régi ill. jelenlegi tanárai és növendékei a Kultúra Háza színháztermében emlékhangverseny keretében rótták le tiszteletüket a néhai alapító igazgató előtt.

Darányi Erika
Abony.hu fotók: Székely Szilárd

KLIKK a fotóra a galériáért!
 
2018 május 14 hétfő - 13:25:20     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

abonyi_somogyi_imre_altalanos_iskola_felvidek_hatartalanul_program_abonyban_abony_abony_1.jpg   A Határtalanul program keretén belül a Somogyi Imre Általános Iskola idén is lehetőséget kapott, hogy „Irodalmi barangolás az Alföldtől a Magas-Tátráig“ című pályázatával 59 tanuló és 6 kísérő tanár ellátogasson a Felvidékre.

   Eddigi pályázataink során mindig Erdély volt a cél, de most új kihívásként szerettük volna megismerni a Felvidék kincseit, ami a mi örökségünk is. A 4 napos tanulmányi kirándulás során lehetősége volt a diákoknak találkozni Szlovákiában élő magyar ajkú diákokkal, akikkel egy barátságos focimeccset is játszottak. Megismerkedtek több magyar irodalmi személyiség életével és olyan dolgokat is hallhattak, amikről a tankönyvekben nem olvashattak.

Nagyításért kattintson a képekre!


Olvasd tovább...
Oldal:  1 2 3 4 ... 33 34 35
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények