Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Hírek - Kategória 'Intézményi hírek'
2017 december 18 hétfő - 12:20:59     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

A képre kattintva fotógaléria nyílik! Abony.hu fotók: Székely Szilárd
2017 december 15 péntek - 12:57:05     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

A teljes képernyős nézethez nyomja meg a négyzetet a lejátszó jobb alsó sarkában!
Internetsebessége függvényében a videó lejátszása akadozhat. Ebben az esetben állítsa meg pillanattal a lejátszást,
hogy a folyamatjelző betöltődjőn, utána zökkenőmentesen tovább nézhető.
2017 december 14 csütörtök - 13:07:11     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

Második alkalommal voltunk vendégei Mikulás nap alkalmából a Mészáros vendéglőnek. December hetedikén délelőtt fejedelmi terítékkel várta Pista bácsi a gyerekeket, és az őket kísérő felnőtteket.

Pogácsával, diós, mákos, almás hajtottal fogadott bennünket, és citromos tea gőzölgött a megterített asztalokon. A finomságokból mindenki bőven fogyaszthatott, s jó volt látni a „rossz evő” csemetéket a kiadós reggeli közben. Elmaradhatatlan része volt a programnak a mézeskalács díszítés. Az első technikai információk után a nagyobbak egyedül mintázták a mézeskalács bábukat, a kisebbeknek a felnőttek segítettek egyedivé varázsolni a kész figurákat.

Legnagyobb meglepetésünkre lovas hintón megérkezett maga a Mikulás is. Verssel, énekkel köszöntöttük, majd egyenként  szólította a gyerekeket, és adta át a személyre szóló ajándékot. Név szerint szólította, és csomaggal jutalmazta az éppen műszakban dolgozó szakácsot, konyhalányokat, pincéreket, sőt magát a vendéglő tulajdonost is. Jó volt látni a csillogó szemeket, mosolygós tekinteteket. A magam, a gyerekek, és szüleik nevében köszönöm Mészáros Istvánnak, ezt a gyerekek számára felejthetetlen napon.

Az Abony.hu-nak beszámolt Kalászné Vámos Katalin intézményvezető.

A képre kattintva fotógaléria nyílik!


2017 december 12 kedd - 19:06:45     Intézményi hírek     Hozzászólás 0
Abonyi Magyar Imre festménykiállításával nyitották újra az intézményt

Alapításának 50. évfordulója alkalmából, újra megnyílt a látogatók előtt a mára jelentősen megújult Falumúzeum.

A kiállítóhelyet Györe Pál, Abony Város Díszpolgára hozta létre 1959-ben, ám a gyűjteményt épület hiányában csak nyolc év múlva tudták a jelenlegi intézményben elhelyezni. Pali bácsinak, mint Abony szülöttének egész életében megadatott, hogy szülőhelyét, annak általa becsült és szeretett közösségét maradandóan szolgálja. A Falumúzeum elsősorban az alföldi település tanyagazdálkodásának eszközeit hivatott bemutatni, a paraszti világhoz kapcsolódó kismesterségek használati tárgyaival együtt. 

A képre kattintva fotógaléria nyílik!


Olvasd tovább...
2017 december 12 kedd - 14:27:56     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

Szombat délutánonként Roma Táncházzá alakul át a Kultúra Háza egyik szakköri helyisége, ahol a táncolni vágyó gyerekek családias légkörben sajátíthatják el a cigánytánc hagyományait. Az Abony Fiataljai, Jókedvű Cigánygyerekei névre keresztelt közösséget Raffael Jánosné Aranka, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese hívta életre, miután a jó mozgású gyerekek és felnőttek részéről több igény mutatkozott erre a hétvégi kikapcsolódásra.

A rendhagyó kezdeményezés mellé a Roma Nemzetiségi Önkormányzat és Abony Város Önkormányzata is odaállt. Két évvel ezelőtt Abony Csillagai néven zenekart is alapítottak.

A képre kattintva megtekintheti, milyen hangulatban telnek a próbák a Roma Táncházban.


Olvasd tovább...
2017 december 11 hétfő - 18:15:02     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

szivarvany_ovoda_kek_csoport_coop_mikulas_abony_abony.hu_2017.jpgA tavalyi évhez hasonlóan, idén is nagy szorgalommal gyűjtögettük a COOP emblémákat, és alkottunk a csoportba járó gyerekekkel, hogy bekerüljön a „naptár pályázatunk” az ország 20 legjobbja közé.

A próbálkozásunk ismét sikerrel járt! A jutalmunk egy meghívás volt a COOP üzletlánc Abonyi boltjába, ahol a Mikulás személyesen adta át a nyerteseknek járó értékes ajándékcsomagokat a gyerekeknek. Az ajándékcsomag mellett FORNETTI pogácsával, szaloncukorral és üdítővel is vendégül látták csoportunkat a COOP dolgozói. Néhány perc erejéig minden figyelem a kis óvodásokra irányult, akik énekükkel kápráztatták el a vásárlókat és a dolgozókat egyaránt, amire mi óvónők szintén nagyon büszkék vagyunk. Ezúton szeretnénk megköszönni a bolt dolgozóinak az ajándék mellett a szíves fogadtatást és vendéglátást! Bízunk benne, hogy jövőre ismét találkozunk!

Szivárvány Óvoda Kék csoportos óvónői
2017 december 07 csütörtök - 10:36:47     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

Nem hétköznapi reggelre ébredt Csikány Anna, a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 3. z. osztályos tanulója. Házuk kapuján kilépve ugyanis két abonyi rendőr, Petrezselyem Tibor r. törzsőrmester, iskolarendőr és Ondok Zsolt r. főtörzsőrmester, körzeti megbízott várta, hogy rendőrautóval az iskolába szállíthassa. 

A rendőrök tájékoztatták az igencsak meglepett Annát és szüleit, hogy a különleges felajánlás az Abonyi Rendőrőrs ajándéka, miután a kislány 204 pályázó közül megnyerte a Rendőrőrs által a „Látni és Látszani 2017- egymásért” program keretében meghirdetett rajzpályázatot. Az iskolához érve társai csodálkozva fogadták Annát, amikor kiszállt a rendőrautóból. A kislány nagyon élvezte a különleges és biztonságos utazást, amely elmondása szerint felejthetetlen élmény marad számára.

A képre kattintva fotógaléria nyílik!

Szerző: Darányi Erika
Abony.hu fotók: Székely Szilárd

Kapcsolódó hírek:
 
2017 december 04 hétfő - 08:13:56     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

somogyi_imre_altalanos_iskola_sikerei_bolyai_anyanyelvi_csapatverseny_abony_abony.hu_2017.jpgA Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny lehetőséget teremt, hogy a diákok átéljék az együttgondolkodás örömét és a logikus gondolkodás képességének fejlesztését.

A versenyen 3-8. osztályos tanulók vehettek részt 4 fős csapatokban. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy iskolánkból 4 csapat bekerült a legjobb hat közé a megyében. A megyei eredményhirdetésre Szigetszentmiklóson, a Batthyány Kázmér Gimnáziumban került sor.

Eredmények:
3. évfolyam
4. hely
Berkó Barnabás 3. m
Bodó Marcell 3. m
Czagány Kinga 3. m
Mertlik Bence 3. m

Felkészítő tanár: Halasiné Tóth Katalin


Olvasd tovább...
2017 november 28 kedd - 17:11:17     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

mikrotersegi_prozamondo_verseny_kinizsi_pal_gimnazium_abony_abony.hu_2017.jpgA Kinizsi Pál Gimnázium 2017. november 22-én ötödik alkalommal rendezte meg a Mikro-térségi Prózamondó versenyt, amelyen szép számmal indultak versenyzők.

Három kategóriában lehetett nevezni:
I. 4-5. osztályosok egy szabadon választott mesével
II. 6-7. osztályosok egy szabadon választott mondával
III. 8-9. osztályosok egy szabadon választott mondával

Minden választott műben az ördögnek kellett szerepelnie. Az idei megmérettetésen több iskola is képviseltette magát:
- a Ceglédi Református Általános Iskola  Kőröstetétleni Tagiskolája
- a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
- a Kinizsi Pál Gimnázium
- Montágh Imre EGYMI Általános Iskola és Óvoda
-  a Somogyi Imre Általános Iskola

Nagyításért kattintson a képre!


Olvasd tovább...
2017 november 23 csütörtök - 15:47:25     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

Újabb mérföldkőhöz érkezett a helyi gimnázium 2017. november 21-én, amikor Kavecsánszkiné Pál Erika igazgatónő ünnepélyes keretek között háromoldalú együttműködési megállapodást írt alá Dr. Koller József dandártábornok úrral, a Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokával, és Fodor Gáborral, a Ceglédi Tankerületi Központ igazgatójával.

A Klebersberg Intézményfenntartó Központ Ceglédi Tankerülete fenntartásában működő intézmény és a katonai alakulat között 2013 októberében köttetett az első megállapodás, melyet két évvel ezelőtt megújítottak. Idén már harmadízben rögzítették hivatalos formában a partnerséget. Az eseményen részt vett Mádi Lajos alezredes úr, Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony, Tóth János alezredes úr, valamint a katonai képzésben résztvevő diákok és pedagógusok.

A képre kattintva megelevenednek az aláíró ünnepség pillanatai.


Olvasd tovább...
Oldal:  1 2 3 4 ... 29 30 31
Közérdekű információk

Programajánló

 
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények