Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Hírek - Kategória 'Intézményi hírek'
2018 november 27 kedd - 15:16:01     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

   2018. november 15-én az 5. m. osztály részt vett a Ceglédi Tankerület által megrendezésre kerülő Filharmónia hangversenysorozat első előadásán.

   A Ceglédi Művelődési Központban láthattuk és hallhattuk az In MediasBrass rézfúvós együttes meséjét az „arany hangszerek birodalmából”. Egy varázslatos kis történeten keresztül ismerhették meg a gyerekek a tubát, a kürtöt, a harsonát és trombitát. A gyerekek csak annyit mondtak a végén: „Vége is van? Jaj, de kár! Úgy hallgattuk volna még!” – ennél nagyobb dicséret szerintem nem is kell! Kíváncsian várjuk februárban a következő filharmóniát, a „Népzenei kalandot”.

Köszönjük, hogy ott lehettünk!                                                                            

Király Borbála
pedagógus
2018 november 22 csütörtök - 09:51:05     Intézményi hírek     Hozzászólás 0
Téli gondolatok

   Besötétedett. Sétálok hazafelé a sötét utcán. Lábam alatt sárga falevelek sokasága. Néhányat felkap a szél, s messzire sodorja. Ez számomra is azt jelenti, hogy visszavonhatatlanul közeleg a tél. Sietősre veszem lépteimet.

   A lakásba lépve csodálatos élmény tárul elém. A kandallóban lobogó tűz látványa fogad. A ropogó fahasábok közül szikragyerekek pattannak ki, s ellejtik pillanatig tartó táncukat. Gyönyörködök bennük, de felhőtlen örömöm nem tart túl sokáig.


Olvasd tovább...
2018 november 06 kedd - 09:40:50     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

   2018. október 25-én, az immáron hagyománnyá vált őszi kirándulásukon voltak a Ceglédi Többcélú Kistérségi Társulás Humán Szolgáltató Központ Közösségi ellátásának tagjai.

   Egy fantasztikus napot töltöttek el a Szolnoki Repülőmúzeumban. Az idő sajnos nem igazán kedvezett, de a hangulaton ez mit sem látszott. Napindítóként a Marcipán cukrászdában gyűjtöttünk energiát egy kis sütizéssel a hosszú sétánkra. Ezt követően látogattuk meg a Reptárat, ami mindenkinek nagy élmény volt. A nézelődés mellett hosszú beszélgetésekre is sort kerítettünk. Napunkat meleg teával és kávéval zártuk, ezzel kicsit felmelegítve magunkat. Mindenki élményekkel teli tért haza családjához. Kirándulásunk alatt sort kerítettünk a következő programunk átbeszélésére, ami a karácsonyi csoportunk lesz, melyet szintén évek óta tartunk, ötleteket gyűjtve egymástól, hogy még szebb és emlékezetesebb legyen ez az alkalmunk is.

Az Abony.hu-nak beszámolt Pallérné Krupincza Renáta, a CTKT Humán Szolgáltató Központ Közösségi ellátásának munkatársa.


2018 október 24 szerda - 13:21:40     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

idosek_klubja_jubileum_idosek_koszontese_abonyban_abonyi_abony_abonyhu_2018_5.jpg   2018. október 1-jén kettős ünnepségre hívtuk meg az Idősek Klubja tagjait a Kultúra Házába. Megünnepeltük az Idősek Világnapját és az Idősek Klubja megalakulásának 15 éves évfordulóját. Az ünnepélyes megnyitó, Kovács Teodóra az Abonyi Polgármesteri Hivatal Hatósági és Szociális Ügyek Osztályának vezetője bensőséges, közvetlen hangulatú köszöntőjével kezdődött, aki jókívánságait fejezte ki az elkövetkezendő sikeres évekhez.

   A Bihari János Zeneiskola kedves és tehetséges kis növendékei cselló-, hegedű- és zongorajátékukkal örvendeztettek meg minket. Felkészítő tanáraik voltak: Sörös Éva cselló, Búzás Dóra hegedű, Dóra Hajnalka és Polyákné Györe Éva zongora.     

   Dobozi Edgár tanár úr és a Kinizsi Pál Gimnázium tanulói, most is, mint mindig, gondosan összeállított verses és prózai műsorral leptek meg bennünket. A Klub életéről szóló, régi és újabb fényképek felhasználásával, zenei aláfestéssel tették felejthetetlenné produkciójukat. Mindenki meghatódva vette át Tőlük az ünnep virágait.


Olvasd tovább...
2018 október 18 csütörtök - 13:26:40     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

hatartalanul-gyulai-kirandulas1-abony-abonyban-abonyi-abony.hu-2018.jpg   A Gyulai iskola 7. osztályos tanulói a Határtalanul program keretében 5 napos kiránduláson vettek részt. Élménybeszámolók

   2018. szeptember 24-én, hétfőn indultunk az iskolától. Az eső esett, de az időjárás és a korai indulás ellenére mindenki nagyon izgatott volt. 
 
   Már dél is elmúlt, amikor megérkeztünk az első állomásunkra, a pártosfalvai kéttannyelvű általános iskolába, ahol sok érdekességet hallottunk a Szlovéniában (helyben) élő magyar diákokról. Dobronak település határában láttuk a Bakónaki-tavat, és megmosakodtunk a tó melletti energiapark állomásánál: a Szent Vid forrásnál. A forrás közelében található Szent Vid kápolnát is megtekintettük. Már három óra volt, amikor Közép-Európa legnagyobb orchidea farmján vizsgáltunk különleges, egzotikus növényeket. Lendvára érve a Bánffy-Eszterházy kastélyt vettük célba. A kiállítás után a Szentháromság kápolnába látogattunk, ahol Hadik Mihály üvegkoporsóját néztük meg. A napunkat városnézés zárta le. A Szent Katalin Plébániatemplom, Szent István szobra és a Makovecz Imre által épített kultúrpalota mind Lendva ékessége.
 
   A második napot a Széchy-várral indítottuk. Ez Szlovénia legnagyobb várkastélya, amely 365 szobából áll. Megtekintettük Bántornya Árpád-kori templomát. A helységben Aquila János freskóit láthattuk. Mindenkinek nagyon tetszett a Zichy-várban látható patika kiállítás Csáktornyán. Felsőzrínyifalván megkoszorúztuk a Zrínyi-obeliszket. Elfoglaltuk a szállást, majd egy kis sétát tettünk az éjszakai Zágrábban.

Nagyításért kattintson a képekre!


Olvasd tovább...
2018 október 16 kedd - 09:13:54     Intézményi hírek     Hozzászólás 0


A teljes képernyős nézethez nyomja meg a négyzetet a lejátszó jobb alsó sarkában!
Internetsebessége függvényében a videó lejátszása akadozhat. Ebben az esetben állítsa meg pillanattal a lejátszást,
hogy a folyamatjelző betöltődjőn, utána zökkenőmentesen tovább nézhető.

2018 október 10 szerda - 13:26:46     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

somogyi-oko-jam3-abonyban-abonyi-abony-abony.hu-2018.jpg   Idén szeptember 21-én került sor a minden évben nagy sikert arató somogyis projektnap lebonyolítására.

   Az iskolában a gyerekek, a pedagógusok valamint az iskolai dolgozók is várták már az ősz nagy volumenű rendezvényét, ahol a lurkók 4-5 fős csapatokban mérhették össze tudásukat és rátermettségüket különböző témájú ügyességi, logikai és erőnléti feladatokban.

   A jeles napon a gyermekek kerékpárral érkeztek a Radák úti iskolaegységbe, ahol osztályonként felsorakoztak és várták a 8 órai indulást. Az ÖKO-JAM nap a szokásokhoz híven az újszilvási Kalász-tanyán került megrendezésre. A tanyán lévő programokon a 3-8. évfolyamosok vettek részt. Közel 350 fős társaság vonult végig a négyes főúton keresztül. A gondtalan lebonyolításról a rend éber őrei és polgárőreink is gondoskodtak.

Nagyításért KLIKK a képekre!


Olvasd tovább...
2018 augusztus 31 péntek - 13:01:12     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

iskolakezdes_evnyitok_abony_abony.hu_2017.jpg   Elérkezett augusztus vége, amely a diákoknak egyet jelent az iskolakezdéssel. Véget ért a gondtalan vakáció, táborok, nyaralások és megannyi élmény után vissza kell térni az iskolapadba.

   Már csak néhány napjuk maradt a nebulóknak és szüleiknek, hogy előkészítsék az iskolatáskákat, ellenőrizzék, hogy minden tanszer rendelkezésre áll-e, vagy éppen beszerezzék a hiányzókat. Szeptember 03-án, hétfőn reggel 8 órakor minden iskolában megszólal az a bizonyos csengőszó. 
 
   A nyári hónapokban, az utcákon tapasztalt mérsékeltebb forgalom után nagyobb körültekintést, óvatosságot, türelmet igényel majd a közlekedésben való részvétel, mind az autósok, mind pedig a biciklisek és gyalogosok számára. 
 
   A helyi rendőrőrs az idei évben is kiemelt figyelmet szentel arra, hogy a tanulók az iskolák közelében található gyalogos-átkelőhelyeken keresztül biztonságosan érjenek az iskolába - reagált megkeresésünkre Gulyás Pál r. alezredes, őrsparancsnok, aki hozzátette: Az iskolakezdés időszakában reggel 7-8 óra között a Ceglédi út 1. és Szelei út 1. szám alatti gyalogátkelőknél rendőrök kísérik majd át a gyerekeket.

   Kérjük az autósokat, hogy az iskolaidőben tapasztalható, megnövekedett gyalogos- és kerékpáros forgalmat figyelembe véve körültekintően közlekedjenek!


Olvasd tovább...
2018 augusztus 03 péntek - 08:32:22     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

   Két turnusban, közel száz diák töltötte a nyári vakáció egy-egy hetét az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison. A tábor parancsnoka Mádi Lajos alezredes, helyettese Kiss Béla százados volt. Munkájukat mentorként a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium növendékei segítették.

   Ébresztő 06.00-kor, takarodó 22.00-kor, a két időpont között pedig katonás feladatok – az ország kilenc megyéjéből és a fővárosból mintegy száz középiskolás diák döntött úgy, hogy a vakáció egy hetét szigorú napirend által szabályozott körülmények közt, a szolnoki helikopterbázis nyári honvédelmi táboraiban tölti. Legénységi körletekben kaptak szállást, a laktanyát csak a turnusok végén hagyhatták el.

   Mádi Lajos alezredes, a tábor vezetője elmondta: a diákok nagyon gyorsan „felvették a fordulatszámot”, elfogadták és betartották a rájuk vonatkozó szabályokat, fegyelemsértés nem történt. Ezeknek a táboroknak egyik legnagyobb értéke, hogy viszonylag rövid idő alatt is nagyon megerősödik a fiatalok közötti bajtársiasság, amelynek köszönhetően együttműködésre képes közösséggé kovácsolódnak.


Olvasd tovább...
2018 július 26 csütörtök - 11:09:50     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

somogyi_imre_altalanos_iskola_javitovizsgak_abonyi_abonyban_abony_abony.hu_2018.jpg
A Somogyi Imre Általános Iskolában a javítóvizsga időpontja 2018. augusztus 27. (hétfő) - közölte az intézmény.
 
A képre kattintva megtekinthetők az egyes tantárgyak javítóvizsgáinak időpontjai.
 
Somogyi Imre Általános Iskola
 
 
 
 
Oldal:  1 2 3 ... 34 35 36
Közérdekű információk

Programajánló

 
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények