Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Hírek - Kategória 'Intézményi hírek'
2019 május 10 péntek - 11:39:15     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

   2019. április 27-30. a Somogyi Imre Általános Iskola 45 tanulója és 5 kísérőtanára négy élményekben gazdag napot tölthetett a Határtalanul! program keretén belül  a Felvidéken.

   Diákjainkat már az előkészítő foglalkozásokon megismertettük a táj földrajzi elhelyezkedésével, folyóival, a várak történetével, tulajdonosaikkal, a palóc nyelvjárással.

   Utazásunk kényelmét az Avanda Busz 59 fős összkomfortos autóbusza biztosította. A határon csatlakozott csoportunkhoz honismereti vezetőnk, Vörös Attila, aki tudásával és lelkesedésével feledhetetlenné tette számunkra ezt a négy napot.

   Az első napon először a bősi erőműhöz érkeztünk, ami egyszerre nyújtott csodálatos és rémisztő látványt. A tengernyire duzzasztott Dunán szerencsénk volt egy hajóátemelést is megnéznünk. A mesterséges meder építése 15 évig tartott, ma a munkások számára készült lakótelep kihalt szellemváros. Utunkat Dévény felé folytattuk. A vár római kori maradványai tetszettek a legjobban. Az Apácatorony történetét is megismerhettük. Egy üveg Kofoláért, ami a szlovák kóla, azt is megfejthettük, hogy miért más színű a Duna és a Morva vize a torkolatuknál. Délután Magyarország egykori koronázóvárosába, Pozsonyba érkeztünk. A gyorsan fejlődő szlovák fővárosban óriási daruk nyúltak a magasba. Sétáltunk a történelmi múlt emlékeit tükröző belvárosban a koronázási útvonalat követve. A koronázó Szent Márton székesegyház lenyűgözte csoportunkat. Liszt Ferenc szobrát is megnéztük, és megtudtuk, hogy a zeneszerző már kilencéves korában koncertezett Pozsonyban. Első éjszakánkat a felsőszeli Anikó Gold panzióban töltöttük. A személyzet kedvesen fogadott bennünket. A szobák kényelmesek, tiszták, a vacsora ízletes volt, a reggeli pedig bőséges.


Olvasd tovább...
2019 május 08 szerda - 12:01:27     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

   A könyvtár teljes körű állományellenőrzése és selejtezése, valamint egyéb adminisztrációs tevékenységek miatt 2019. július 01. - 2019. július 27. között zárva tart az intézmény.
 
Nyitás: 2019. július 30.
 
   A könyvtár zárva tartása a Kultúra Háza nyitva tartását nem befolyásolja, a Művelődési Ház a megszokott nyitva tartási rendben várja látogatóit. 
 
Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely


Olvasd tovább...
2019 május 07 kedd - 13:00:14     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

   2019. május 3-án elérkezett a várva várt nap, amikor a megbeszéltek szerint az óvoda elé gördült Habony Sándor a lovaskocsijával, hogy elvigye a kék csoportos óvodásainkat az Abonyi Horgásztóhoz.

   Kissé szeles, de gyönyörű napsütéses időben érkeztünk meg a horgászegyesület magánterületére, ahol már vártak bennünket, és némi útbaigazítás után elindultunk a tó körül, hogy felfedezhessük a benne rejlő szépségeket. Gyönyörű szép, gondozott környezetben sétálhattunk, utunkon madárcsicsergés, békakuruttyolás kísért. A csend, a tó szépsége lenyűgöző volt, meg-meg álltunk hallgatózni, bogarászni, a gyermekek kérdéseire válaszolni. Üdvözöltük a horgászokat, akik készséggel válaszoltak a kíváncsi gyermekeknek. Volt, aki kifogott pontyot hozott nekünk, hogy teljes közelségben szemlélhessék meg a gyermekek. A két tavat körbejárva, 3 km gyaloglás után, fáradtan ültek az apróságok a plédre, egy kis piknikezésre. Így új energiával feltöltve jöhetett a versenyfutás a fák között, játék a retro játszótéren, éneklés a szabadban, mezei virágok gyűjtögetése, integetés az elhaladó vonatoknak. Hazafelé utunk Mucsi Sándor tehenészeti telepére betérve vezetett. Itt a gyermekek láthattak teheneket, bikát, lovakat. 


Olvasd tovább...
2019 május 06 hétfő - 12:12:28     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

   Iskolánk már második éve szervezi meg a kirándulást Tápióbicskére, mellyel emléket kívánunk állítani néhai kollégánk, Györe Csaba tanár úr számára. Csaba minden évben megszervezte és elvitte az érdeklődő diákokat a Tápióságba.

   A dicsőséges tavaszi hadjárat 170 éve lezajlott győztes csatájának helyszínére az idén is ellátogattunk. Több heti szervezés után végre utazásra készen álltunk. Április 04-én, csütörtök délután indultunk busszal az iskola elől 38 tanulóval. Igyekszünk minden diáknak lehetőséget biztosítani, hogy iskolai évei alatt legalább egyszer eljusson velünk Bicskére, így most is azok jöttek, akik még nem voltak az emléktúrán. Tápiószelén csatlakozott hozzánk a túravezetőnk, Lipák István bácsi, aki a Tápiószelei Természetbarát Klub egyik oszlopos tagja. Csabával gyermekként is ismerték egymást, a korábbi években Csaba által vezetett csoportokat is kísérte. Útközben többször megálltunk, hogy megismerjék a gyerekek Tápióbicske több történelmi emlékhelyét, sőt Szabó Jóska gyermekhonvéd kopjafájánál bemutatta Pista bácsi a gyermek életét.


Olvasd tovább...
2019 május 03 péntek - 07:46:12     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

Tájékoztatás a 2019/2020-as nevelési évre vonatkozó óvodai beiratkozásról:

Időpontja: 2019. május 6. – 2019. május 10-ig

(minden munkanapon 8-12 óráig)

Helyszíne: az óvodák vezetőinek irodáiban

Abonyi Pingvines Óvoda és Bölcsőde Abony, Bethlen G. u. 3-5.
Abonyi Szivárvány Óvoda és Bölcsőde Abony, Tószegi u. 58/A.
Abonyi Gyöngyszemek Óvoda Abony, Köztársaság u. 11/A.

Szükséges okmányok:
- a gyermek Születési Anyakönyvi Kivonata
- a gyermek TAJ kártyája
- a gyermek lakcímkártyája
- a szülő személyi igazolványa
- a szülő lakcímkártyája


Olvasd tovább...
2019 április 26 péntek - 19:32:06     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

A teljes képernyős nézethez nyomja meg a négyzetet a lejátszó jobb alsó sarkában!
Internetsebessége függvényében a videó lejátszása akadozhat. Ebben az esetben állítsa meg pillanattal a lejátszást,
hogy a folyamatjelző betöltődjőn, utána zökkenőmentesen tovább nézhető.


Olvasd tovább...
2019 április 26 péntek - 11:04:50     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

   Az elkövetkezendő napokban országszerte megnyitják kapuikat az idényjelleggel működő strandok. Szombaton már az Abonyi Városi Termál- és Strandfürdő is várja látogatóit. Az üzemeltető, Abokom Közhasznú Nonprofit Kft. szakemberei és a közfoglalkoztatásban dolgozók az utolsó simításokat végzik a nyitás előtti pillanatokban.

   A családias hangulatú fürdőben öt medence szolgálja a kikapcsolódást: úszó-, tan-, pancsoló, gyermek- és ásványvizes termálmedence várja a hűsölni vágyókat. Az árnyékot adó, lombos ősfák ölelésében romantikusan megbúvó strand vize 2017. óta megérdemelten viseli  az „elismert természetes ásványvíz” minősítést. A jó minőségű fürdővíz és a szolid árak nem csak az abonyiakat, de a környező települések lakóit és a külföldieket is a fürdőnkbe csábítják. Az ásványvizes termálvíz gyógyhatásai messze földön ismertek: nem csak a reumás betegségek kezelésében nyújt segítséget, de többek között nőgyógyászati panaszokra és alhasi görcsök oldására is kiválóan alkalmas. Maximális ellazulást nyújt az évek óta működő finn szauna a hozzá tartozó merülő medencével.

Nagyításért kattintson a képre!


Olvasd tovább...
2019 április 26 péntek - 07:58:34     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

   2019. április 13-án szombaton rendezte nyílt napját óvodánk, mely alkalomból szeretettel vártuk a leendő óvodásokat és szüleiket programunkra. A komor és hűvös idő ellenére szép számmal érkeztek érdeklődők az eseményre.

   A kicsik a különféle kézműves tevékenységek - gyurmázás, nyuszihajtogatás, rajzolás/színezés óriás rajzlapra, akadálypálya, arcfestés - által ismerkedhettek az óvónénikkel, dajka nénikkel, pedagógus asszisztensekkel. Betekintést nyerhettek a csoportszobákba, mindezen felül kipróbálhatták az udvari játékokat is.

   A nap zárásaként a közelgő húsvéthoz kapcsolódóan tojáskereső játékban vehettek részt. Az összegyűjtött tojásokon kívül hazavihették az általuk elkészített alkotásokat, továbbá meglepetésként egy, az óvodánk emblémájával díszített kitűzőt. Mindannyiunk nevében elmondható, hogy a délelőtt remek hangulatban és csupa vidámsággal, élménnyel telt, melyet a pozitív visszajelzések is igazolnak.

Ezúton is várjuk szeretettel leendő óvodásainkat és szüleiket a beiratkozásra május 6-10-ig!

Abonyi Szivárvány Óvoda és Bölcsőde


Olvasd tovább...
2019 április 18 csütörtök - 16:20:00     Intézményi hírek     Hozzászólás 0
Középiskolások Közlekedésbiztonsági Kupája

   Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottsága 2019-ben is meghirdette a középfokú oktatási intézmények tanulói részére a Középiskolások Közlekedésbiztonsági Kupája elnevezésű vetélkedőt, melynek célja a fiatalok helyes közlekedésre nevelése, ismereteik bővítése és balesetmentes közlekedésük elősegítése. Az országos döntőn megyénként 3 tanuló vett részt, így összesen 60 diák vetélkedett a dobogós helyekért.
 
   Büszkék vagyunk rá, hogy az idei évben Pest megye csapata a kiemelkedő II. helyet szerezte meg. A nagyszerű csapateredményhez kiváló egyéni teljesítményeket kellett nyújtani a versenyzőknek, akik már évek óta csiszolják tudásukat és felkészültségüket - számolt be lapunknak Pintér János tanár úr.
 
Eredmények:
Hommer Csilla – kerékpáros kategória egyéni 4. helyezés

Balázs Máté – mopedes kategória egyéni 2. helyezés és 
Tóth Sándor – személygépkocsi kategória egyéni 3. helyezés.

   Mint egykori somogyis diákok Abonynak is újabb hírnevet szereztetek Pest megye színeiben. Köszönjük! Gratulálunk Csilla, Máté és Sanci! Köszönjük PmRFK!
További sok sikert kívánunk nektek az életben!

Az Abony.hu-t tájékoztatta Pintér János, felkészítő pedagógus.


Olvasd tovább...
2019 április 11 csütörtök - 09:44:55     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

Nagyításért kattintson a képre!
Oldal:  1 2 3 ... 37 38 39
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
*****
*****
*****
*****
*****
*****
*****
 
 
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények