Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Hírek - Kategória 'Városi rendezvények'
2018 június 08 péntek - 10:00:01     Városi rendezvények     Hozzászólás 0
„A legenda újjáéled” avagy a III. Abonyi „Tarka borjú” Főzőverseny & Hagyományőrző találkozó

   Az „Abonyiak: a tarka borjúsok”, szól egy régi történetben, amit a mai generáció talán már hallomásból sem ismer.

   Miért kapta Abony ezt a megtisztelő „címet”? Ez egy hosszú mese, amely röviden a következő. A gazda kivitte a vásárba eladni a borjúját, de mivel az nem tarka volt, nem lelt vevőt rá. Gondolt egyet: lefestette tarkára. Lett is vevő rá, de az üzlet megkötése után el kezdett esni az eső, ami lemosta az állatról a festéket. Az üzlet így meghiúsult, de a bélyeg Abonyon maradt.

   Régen érlelődik az abonyiakban, hogy ezeket a – már legendává szelídült – történeteket fel kellene eleveníteni. Itt az alkalom,hogy megmutassuk országnak,világnak: tarka borjúsok vagyunk és a fakanalat is jól forgatjuk! Borjúból, marhából, itt az Alföld közepén, kitűnő ételeket tudunk készíteni!


Olvasd tovább...
2018 június 07 csütörtök - 16:13:31     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

   2018. június 04-én, a nemzeti összetartozás napján Abony városa is megemlékezett arról a napról, amikor írásba foglalták a történelmi Magyarország területének megcsonkítását.

   A méltatlanul elcsatolt magyar földekből adódó veszteségeken túl, elszakított honfitársaink életét is megpecsételte ez a történelmi esemény.
 
   A trianoni békediktátum aláírásának 98. évfordulóján ünnepi előadással készültek a Kinizsi Pál Gimnázium tanulói és az iskola meghívására, a határon túlról érkezett kézdivásárhelyi Református Kollégium diákjai.

A képre kattintva megelevendnek az ünnepség legszebb pillanatai.


Olvasd tovább...
2018 június 07 csütörtök - 07:40:12     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

A teljes képernyős nézethez nyomja meg a négyzetet a lejátszó jobb alsó sarkában!
Internetsebessége függvényében a videó lejátszása akadozhat. Ebben az esetben állítsa meg pillanattal a lejátszást,
hogy a folyamatjelző betöltődjőn, utána zökkenőmentesen tovább nézhető.
2018 június 06 szerda - 15:44:13     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

   Évek óta hagyomány településünkön, hogy a Városi Pedagógusnapon köszöntik a településünk iskoláiban, óvodáiban dolgozó pedagógusokat, ill. a pedagógusmunkát segítőket, és a jubiláló, a nyugdíjba vonuló, valamint az arany-, gyémánt-, vas-, és rubindiplomás pedagógusokat is. 

   Ezen alkalomból a Ceglédi Tankerületi Központ is elismeri a kiemelkedő munkát végző tanerőket. Az idei Pedagógusnapot 2018. június 1-jén ünnepeltünk az Abonyi Lajos Művelődési Házban. A megjelenteket az önkormányzat és a Humánpolitika Bizottság nevében Korbély Csabáné köszöntötte.

   Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész és Udvarhelyi Boglárka énekművész felejthetetlen prózai és zenés műsorát követően Fodor Gábor, a Ceglédi Tankerületi Központ igazgatója szólt az ünnepeltekhez, majd az elismerések átadása következett. A díjazottakat Korbély Csabáné, a Humánpolitikai Bizottság tagja méltatta.


Olvasd tovább...
2018 június 02 szombat - 10:42:23     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

KLIKK a képre a fotógalériáért! * Abony.hu fotók: Szilágyi Tamás * Beszámoló a linkre kattintva: http://www.abony.hu/news.php?extend.5062.2
2018 május 30 szerda - 17:02:31     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

A teljes képernyős nézethez nyomja meg a négyzetet a lejátszó jobb alsó sarkában!
Internetsebessége függvényében a videó lejátszása akadozhat. Ebben az esetben állítsa meg pillanattal a lejátszást,
hogy a folyamatjelző betöltődjőn, utána zökkenőmentesen tovább nézhető.
2018 május 29 kedd - 08:26:24     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

Nagyításért KLIKK a plakátra!
2018 május 28 hétfő - 11:02:55     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

   2018. május 27-én, a Hősök napja alkalmából, a háborúkban elesett katonák előtt róttuk le tiszteletünket Abonyban, a római katolikus nagy temetőben.

  Emlékező beszédet mondott Antalné Nagy Magdolna, a Somogyi Imre Általános Iskola történelem szakos pedagógusa, majd a jelenlévők megkoszorúzták az I. és II. világháborús katonai emlékművet.

Az alábbiakban Antalné Nagy Magdolna ünnepi beszédét tesszük közzé:

Tisztelt Egybegyűltek! Tisztelt Emlékezők!

   Magyarországon május utolsó vasárnapján a háborúkban elesett katonákra emlékezünk. Ez a nap, a Hősök Napja.   Az emléknap eredete az első világháború idejére tehető, az Osztrák-Magyar Monarchia volt Európában az első ország, ahol törvénybe iktatták a háborús hősökről való megemlékezést. Az ügy első képviselője báró Abele Ferenc vezérkari őrnagy volt, aki már 1915-ben javaslatot tett egy olyan törvény elfogadására, mely azt célozta, hogy minden község kőemléket állítva legyen köteles megörökíteni a világháborúban elesett hősök neveit.

A képre kattintva fotógaléria nyílik a megemlékezésről! Abony.hu fotók: Darányi Erika


Olvasd tovább...
2018 május 26 szombat - 18:14:39     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

KLIKK a képre a fotógalériáért! * Abony.hu fotók: Darányi Erika
2018 május 24 csütörtök - 20:15:18     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

   A település apraja-nagyja kikapcsolódhatott Abonyban, a Kossuth téren 2018. május 19-én. A hagyományosan, minden évben megrendezendő Pünkösdölőn a gyerekek és a felnőttek is találtak kedvükre való programot.

   Kora délután még esővel fenyegetett az időjárás, előkerültek az esernyők is, de amilyen lelkesen és vidáman jöttek egymás után a fellépők, a úgy szálltak tovább a sötét felhők.

   Előbb a bábelőadás kötötte le a legkisebbek figyelmét, majd a Művelődési Házban működő csoportok mutatkoztak be legújabb produkciójukkal, így a Bihari Színkör, a Dalma Dance Club, a Parázs Táncszínház és a zumbások. Sztojka Frank hip-hop táncos bemutatója után a kicsiny balettosok nyűgözték le a közönséget. A gólyalábas betyárok igazán nagy látványt nyújtottak a főtéren. Ezt követően sztárvendégek sora következett: Oláh Gergő, Vastag Csaba, Mayfly, DJ Szatmári és Jucus szórakoztatta a nagyérdeműt. A legkitartóbbak diszkóval zárhatták az estét. A rendezvényre kilátogatók nem maradtak se éhesek, se szomjasak, egész nap kézműves- és kirakodóvásár, büfé várta a vásárlókat.

Szerző és Abony.hu fotók: Darányi Erika

KLIKK a képre a fotógalériáért!


Oldal:  1 2 3 4 ... 70 71 72
Közérdekű információk

Programajánló

 
*****
*****
 
*****
*****
*****
*****
*****
*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények