Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Hírek - Kategória 'Városi rendezvények'
2018 szeptember 24 hétfő - 09:58:47     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

orszagos_konyvtari_napok_abonyban_abonyi_abony_abony.hu_2018.jpg orszagos_konyvtari_napok_regos_judit_nem-szulettel_anyanak_abonyban_abonyi_abony_abony.hu_2018.jpg orszagos_konyvtari_napok_rendhagyo_foldrajzora_bodor_tiborral_abonyban_abonyi_abony_abony.hu_2018.jpg orszagos_konyvtari_napok_molnar_g_attila_konyvbemutato_abonyban_abonyi_abony_abony.hu_2018.jpg orszagos_konyvtari_napok_kovacs_violetta_kantortol_bagiraig_abonyban_abonyi_abony_abony.hu_2018.jpg
Nagyításért kattintson a plakátokra!
2018 szeptember 19 szerda - 18:08:05     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

aradi-vertanuk-kivegzese-megemlekezes-oktober-6-abonyban-abonyi-abony-abony.hu-2018.jpg   Az Aradi Tizenhárom hős tábornok kivégzésének 169. évfordulójának emlékére 2018. október 6-án, 10.00 órakor az abonyi Kultúra Háza színháztermében megemlékezést tartunk.

   Az ünnepi műsorban közreműködnek a Somogyi Imre Általános Iskola 6. m és 6. t osztályos diákjai és énekkara. Felkészítő tanárok: Király Borbála és Farkas Annamária.

   Az emlékezést követően koszorút helyezünk el az Aradi Vértanúk emlékművénél a Millenniumi Emlékkertben.

Szervezők: 
Abony Város Önkormányzata, Somogyi Imre Általános Iskola, Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely, Abonyi Lajos Falumúzeum Baráti Köre

Nagyításért kattintson a plakátra!


2018 szeptember 18 kedd - 10:59:02     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

   Abonyi Lajos születésének 185. és halálának 120. évfordulója alkalmából emlékkiállítás nyílt a Falumúzeumban 2018. szeptember 15-én. Az igényesen berendezett tárlatot Jandácsik Pál, a Kultúra Háza munkatársa nyitotta meg, kiemelve Abonyi Lajos életének fontosabb momentumait.

   A kiállítás létrejöttét fáradhatatlan munkájával segítette, Györe Tibor - hangsúlyozta.

   A megnyitón műsorral kedveskedett a jelenlévőknek Balogh Tamás Zsolt, közreműködött Hegedűs Fanni. A megnyitó apropóján az érdeklődők ingyenesen tekinthették meg pátriánk neves írójának tárlatát. A kiállítás november közepéig látogatható nyitvatartási időben.

Szerző és Abony.hu fotók: Darányi Erika

A képre kattintva megtekinthető a rendezvényről készült fotógaléria!


Olvasd tovább...
2018 szeptember 17 hétfő - 15:17:22     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

   Az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely a hagyományokhoz híven idén is megrendezte Kézműves- és Hagyományőrző Napját 2018. szeptember 15-én.

   A programok helyszínéül - mely az évszakhoz híven az ősz jegyében telt - ezúttal a nemrégiben felújított Falumúzeum udvara szolgált.

   A rendezvényre kilátogató gyermekes családok különböző kézműves foglalkozásokon vehettek részt, így megismerkedhettek a foltvarrás és a nemezelés mesterségével, gyöngyöt fűzhettek, „bőrözhettek”, különleges ajtódíszeket készíthettek, és megkóstolhatták a Múzeum Baráti Kör tagjai által készített isteni csörögefánkot is. Szebbnél szebb arc- és testdíszeket festettek a gyermekekre, és lufi hajtogatással is örömet szereztek a kicsiknek. A kukoricamorzsoló versenyen sok-sok ajándék talált gazdára. Nagy sikert aratott a lovaskocsikázás is, amely a városban szállította a kicsiny utasokat.

   A rendezvény apropóján ingyenesen volt látogatható a Falumúzeum, melynek földszintje ezúttal Abonyi Lajos emlékkiállításának ad otthont. Az igényesen berendezett tárlatot Jandácsik Pál, a Falumúzeum munkatársa nyitotta meg, kiemelve Abonyi Lajos életének fontosabb momentumait. A megnyitón műsorral kedveskedett a jelenlévőknek Balogh Tamás Zsolt.

   A Kulturális Örökség Napja alkalmából ugyanezen napon, különböző időpontokban Markó Ferenc idegenvezetésével ingyenesen tekinthették meg az érdeklődők a Szent István római katolikus templom harangtornyát.

A képre kattintva fotógaléria nyílik!

Szerző és Abony.hu fotók: Darányi Erika


2018 szeptember 12 szerda - 09:01:37     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

  idosek_vilagnapja_musor_laszlo_attila_abonyban_abonyi_abony_abony.hu_018.jpg   zacher_gabor_droghelyzet_abonyban_abonyi_abony_abony.hu_2018.jpg
Nagyításért kattintson a plakátokra!
2018 szeptember 06 csütörtök - 09:33:59     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

kezmuves_hagyomanyorzo_nap_abonyban_abonyi_abony_abony.hu_2018.jpg kulturalis_orokseg_napja_abonyban_abonyi_abony_abony.hu_2018.jpg megemelkezes_abonyi_lajos_kiallitas_hagyomanyorzo_nap_abonyban_abonyi_abony_abony.hu_2018.jpg 
Nagyításért KLIKK a plakátokra!
2018 augusztus 28 kedd - 07:15:57     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

egyedul_nem_megy_alapitvany_almodd_meg_a_csodat_erzekenyito_nap_abonyban_abonyi_abony_abony.hu_2018.jpgAz Egyedül Nem Megy Alapítvány meghívja Önt és kedves családját Álmodd meg a csodát című Érzékenyítő napjára 2018. szeptember 21-én.

Programok:

10.00 Flasmob a Főtéren
fogyatékkal élők és Abony diákjai közreműködésével

10.15 Nemezkészítő kiállítás és vásár
Rajzpályázat eredményhirdetés
Helyszín: Abonyi Lajos Művelődési Ház - Előtér

10.45 Zeneterápiás csoport előadása
Más Film: dokumentumfilmek vetítése
Helyszín: Abonyi Lajos Művelődési Ház - Színházterem

12.00 Kerekasztal beszélgetés a fogyatékkal élőkért
Segítő szervezetek fóruma, lehetőségek, célok, eredmények témakörében.


Olvasd tovább...
2018 augusztus 24 péntek - 16:23:14     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

augusztus_20_szent_istvan_napi_programok_abonyban_abonyi_abony_abony.hu_2018.jpg   2018. augusztus 20-án, ünnepséggel tisztelgett Abony városa az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékünnepe alkalmából a katolikus templom előtti téren.

   A lakosságot köszöntötte és ünnepi gondolatait tolmácsolta a megjelenteknek Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony. Beszédében elmondta, ezen a napon több mint 1000 éves múltunkra tekintünk vissza: nemzetünk létét, fennmaradását köszönhetjük Szent István királynak, és apjának Géza fejedelemnek. Pál apostol szavaival élve hangsúlyozta: azt kell keresnünk, ami közös bennünk, nem azt, ami elválaszt.

   A hagyományokhoz híven idén is ezen a napon adták át az „Abonyiak Abonyért” kitüntető díjakat, melyet minden évben olyan helyi polgárok számára ítél oda az alapítvány kuratóriuma, akik munkájukkal, közéleti tevékenységükkel nagyban hozzájárultak városunk fejlődéséhez. Az 1996-ban alapított elismerést ebben az esztendőben is hárman vehették át, Bellay Katalin, Vörös Jánosné és Pintér János. A díjakat Pető Zsolt kuratóriumi elnök és Nagy Gáborné kuratóriumi tag adták át.

A képre kattintva megelevenednek az egész napos rendezvény legszebb pillanatai.


Olvasd tovább...
2018 augusztus 21 kedd - 18:01:37     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

szent_istvan_napi_sakkverseny2_abonyban_abonyi_abony_abony_abony.hu.jpg   A Varga István Városi Sportcsarnok idén is megrendezte a már hagyományos Szent István-napi sakk- és labdarúgóversenyt 2018. augusztus 20-án - számolt be az abony.hu-nak Sárkányné Bálint Mária intézményvezető, aki az eredményekről az alábbiakban tájékoztatta lapunkat.
 
A sakkverseny eredményei:

I. helyezést ért el Ézsiás István, 2. helyezett Rabács Richárd, 3. lett Lukács Sándor.

Köszönöm Bálványos István szakmai segítségét.

A labdarúgótorna eredményei:

Labdarúgásban a Gelbert Eco FC SE I. csapata nyerte meg a Szent István Kupát. A 2. helyet az Imperiál csapata, míg a 3. helyet a  Gelbert Eco FC SE II. csapata szerezte meg.

A torna gólkirálya Bába Tibor lett 9 találattal, a Gelbert Eco FC SE I. csapatából.

Gratulálunk!

Darányi Erika


Olvasd tovább...
2018 augusztus 06 hétfő - 17:57:51     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

   Az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely az idei évben is megrendezte a Tó Partyt és az Abonyi Tarka Borjú Főzőversenyt, 2018. augusztus 04-én Abonyban.

   Talán nincs olyan abonyi, aki valamilyen formában ne hallotta volna még az abonyi tarka borjú históriáját. Három évvel ezelőtt a legenda újjáéledt, azóta minden augusztus első szombatján megállíthatatlanul száll a finomabbnál finomabb étkek illata az alföldi település Mikes-tavának partjáról. A főzőversenyre családok, baráti társaságok, cégek és civil szervezetek is örömmel fogadták el a meghívást településünkön innen és túl. A fakanálforgatók a hagyományokhoz igazodva ezúttal is marhából, ill. borjúból készült ínyencségeket varázsoltak az asztalokra. A finomságokat déltájt szakmai zsűri értékelte, akiket a versenyzők különleges tálalással vagy éppen meglepetésekkel igyekeztek levenni lábukról, ill. „ízlelőbimbójukról”. A gasztronómia mesterei a szemet gyönyörködtető, ízletes ételek közül végül kiválasztották a legkiválóbbakat, melyek készítői ünnepélyes keretek között tartott eredményhirdetésen vehették át a megérdemelt ajándékaikat. A rendezvényen megemlékeztek a július végén, a Mikes-tónál tragikus balesetben elhunyt kisfiúról is.

KLIKK a képre a fotógalériáért!


Olvasd tovább...
Oldal:  1 2 3 ... 71 72 73
Közérdekű információk

Programajánló

*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények