Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Hírek - Kategória 'Városi rendezvények'
2017 április 26 szerda - 15:54:53     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

A teljes képernyős nézethez nyomja meg a négyzetet a lejátszó jobb alsó sarkában!
Internetsebessége függvényében a videó lejátszása akadozhat. Ebben az esetben állítsa meg pillanattal a lejátszást,
hogy a folyamatjelző betöltődjőn, utána zökkenőmentesen tovább nézhető.
2017 április 25 kedd - 11:15:59     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

Páratlan zenei élménnyel lett gazdagabb az abonyi közönség a Cári Tibor, Fazekas-Tatár Csilla és Szabó József Attila alkotta Cári Trió koncertjén, melyet 2017. április 22-én adtak az Abonyi Lajos Művelődési Házban. „A színház zenéje” címre keresztelt projekt részeként elhangzott hangverseny felejthetetlen és elgondolkodtató érzéseket hagyott maga után a színházteremben.
 
Fazekas-Tatár Csillát talán nem kell bemutatnom senkinek: a Bihari János Alapfokú Művészeti Iskola fuvola szakos pedagógusa, aki gyakorta örvendezteti meg játékéval a komolyzene abonyi kedvelőit. A Cári Triót két évvel ezelőtt két zenésztársával alapították, akik Erdélyben élnek. Cári Tibor zeneszerző, zongoristával és Szabó József Attila csellistával még tanulmányai során ismerkedett meg.
 
Képriportunk a fotókra kattintva tekinthető meg!
 


Olvasd tovább...
2017 április 24 hétfő - 10:52:00     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

abonyi_punkosdolo_100_folk_celsius_abony_abony.hu_2017.jpg
Nagyításért KLIKK a plakátokra!
 
2017 április 19 szerda - 09:58:16     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

p_kovacs_istan_festomuvesz_abony_abony.hu_2017.jpgAz abonyi származású, P. Kovács István festőművész munkáiból nyílt kiállítás a Kultúra Háza aulájában 2017. április 14-én.
 
A megnyitó előtt a Bihari János Zeneiskola növendékei adtak műsort, majd Jandácsik Pál, a Művelődési Ház munkatársa méltatta a festőművészt és nyitotta meg a kiállítást, amely Heiling György tanár úr emléke előtt tiszteleg. 
 
P. Kovács István 1961-ben született Abonyban. Már gyermekként rajongott a képzőművészetért, a zene és a sport mellett ez volt az igazi szenvedélye. Heiling György tanár úr keze alatt vált a ceruzarajz és a linómetszet mesterévé. Már egészen fiatal korában eredményesen szerepelt gyermekrajz pályázatokon Új-delhiben, Moszkvában, Csehországban és Magyarországon.
 
KLIKK a fotóra a képgalériához!


Olvasd tovább...
2017 április 19 szerda - 07:39:54     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

b_kote_lilla_abonyi_kolto_iro_zenes_irodalomora_abony_abony.hu_2017.jpgA költészet napjához kapcsolódva rendhagyó, zenés irodalomórát szervezett az Abonyi Lajos Művelődési Ház, melyen B. Kóté Lilla abonyi költő, író volt az előadó. A zenei kíséretet Szilvás Péter biztosította gitáron.
 
A diákok nagy figyelemmel hallgatták a verseket, novellákat, melyeket a költőnő saját kötetéből olvasott föl 2017. április 12-én, a Kultúra Háza színháztermében. Minden költeményt egy-egy gyönyörű dal követett, melyet közösen énekeltek el. Csodálatos volt! Az alábbiakban a költő egyik prózáját olvashatják, mely az előadáson is elhangzott.
 
B. Kóté Lilla: Foszlányok:
Három napig tartott. Apám leültetett minket a konyhaasztalhoz. Este volt, mosakodás után. Csak az izzó világított, anyám kezeit dicsérő konyhában. Leültünk, apám pedig elkezdte a mesét. - Három napig fog tartani - mondta, s már kezdtek is megelevenedni a képek. A bíborszínű virágról, amely olyan nagy szerencsét hozott a lánynak, hogy boldog és szerelmes lett sok-sok megpróbáltatás után. Minden este egy rész. Élt minden, amit apám mondott, olyannyira, hogy látom ma is, ahol a kereskedőt kirabolják, a kastélyt, amely szürkébe borul és a szobákat, melyek szépek, mégis félelmetesek, majd betölti őket a boldogság.
 
 
KLIKK a képre a galériához! Abony.hu fotók: Darányi Erika 
 
Minden előttem van, pedig huszonhárom éve már, hogy befejeződött a mese. Látom mégis nővérem arcát, aki nyughatatlan természete ellenére ülve hallgatta apámat, s ma már három gyermek anyja. Jómagam is tágra nyílt szemmel hallgattam és az egyébként is álmodozós természetem valósággá sodorta apám szavait. Éppen úgy, mint mikor nővérem hátán „árvalányhaj országba” repített a képzelet. Ott is volt herceg, királylány és persze sírig tartó szerelem. Elteltek az évek. Második gyermekem szíve dobog bennem. Mennyi minden történt azóta és milyen boldogan visszapergetném az időt kerekét, s ülnénk a sötét kis konyhában és csak az izzó világítana, mely tudom, ma már tudom, bevilágítaná a mindenséget és csak hallgatnám apám fáradt, mégis boldog szavait.
 
A cikk szerzője, Abony.hu fotók: Darányi Erika
 
A képekre kattintva megnézheti az irodalomóra legszebb pillanatait.
2017 április 18 kedd - 10:23:02     Városi rendezvények     Hozzászólás 0
Húsvéti hangulatban az abonyi óvodák, iskolák

husveti_diszkiallitas_abony_abony.hu_2017.jpgAz Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely idén is meghirdette a húsvéti készülődéshez kapcsolódó pályázatát, melyre óvodások és alsó tagozatos diákok kézműves munkáit várták.
 
A gyerekek idén is nagy örömmel készítették a szebbnél-szebb alkotásokat a Húsvét jegyében, valamennyi iskolából és óvodából érkeztek dekorációk a felhívásra. Az egyéni és csapatmunkákon túl az óvónőket is megihlette a közeledő ünnep. Az eredményhirdetésre és a díszkiállítás megnyitására 2017. április 12-én került sor a Kultúra Háza aulájában.
 
A fotóra kattintva megelevenednek a kiállítás-megnyitó és eredményhirdetés legvidámabb pillanatai.


Olvasd tovább...
2017 április 13 csütörtök - 09:28:57     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

A magyar költészet napját 1964 óta minden évben József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük Magyarországon. E jeles alkalomból országszerte irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal tisztelgünk a magyar líra előtt.
 
Abony városa ezen fontos dátumhoz szorosan igazodva minden évben megrendezi a József Attila Szavalóversenyt, ahol a helyi, felső tagozatos általános iskolák és a gimnázium tanulói közül az iskolai válogatókon továbbjutott gyermekek, városi szinten mérethetik meg magukat. A diákok egy kötelező és egy szabadon választott verset adtak elő. Legkedveltebb költőik József Attila, Arany János, Szabó Lőrinc és Illyés Gyula voltak, de szülővárosunk költőjétől, Zalán Tibortól is elhangzott Az abonyi vásárban című költemény.
 
KLIKK a képre a fotógaléria megtekintéséhez!
 


Olvasd tovább...
2017 április 10 hétfő - 09:04:31     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

varosi_borverseny_es_pogacsasuto_verseny_abony_abony.hu_2017.jpgA Somogyi Imre Kertbarát Köre az Abonyi Lajos Művelődési Házzal közösen 2017. március 24-én rendezte meg Abonyban a hagyományos városi borversenyt és pogácsasütő versenyt.
 
A borokat és a pogácsákat a zsűri tagjai a közönséggel együtt értékelték, melyek pozitív fogadtatásra találtak a résztvevők körében. A kóstolás pillanatait nótákkal, néptáncokkal és népdalokkal tették még hangulatosabbá a szervezők. Az eredményeket Kovács László elnök és Csányi Sándor hirdették ki:
 
Fehérbor kategória:
I. Pető Zsolt (Irsai Olivér),
II. Majercsik József (Szürkebarát),
III. Szarvák Pál (Cserszegi fűszeres),
Közönségdíj: Fazekas István (Cserszegi fűszeres)
 
Vörösbor kategória:
I. Nagy Mihály (Kékfrankos),
II. Urbán Péter (Pannon frankos),
III. Bene László (Kékfrankos),
Közönségdíj: Urbán Péter (Pannon frankos)

Pogácsa kategória:
I. Mészáros Sándorné,
II. Habony Jánosné,
III. Szarvák Pálné
 
A rendezvényről fotógaléria készült, melyet a képre kattintva tekinthet meg.
 
A cikk szerzője: Darányi Erika
Abony.hu fotók: Székely Szilárd
2017 március 29 szerda - 19:13:25     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

abonyi_nota_talalkozo_abony.hu_2017.jpg
Részletek a plakátra kattintva!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2017 március 18 szombat - 07:47:35     Városi rendezvények     Hozzászólás 0
Fejet hajtottunk az 1848-'49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt

marcius_15_i_unnepseg_abony_abony.hu_2017.jpg
Abony városa is ünnepséggel rótta le tiszteletét az 1848-’49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt 2017. március 15-én, a Kultúra Házában. Ünneplő ruhát húztunk testünkre-lelkünkre és kokárdát tűztünk a szívünk fölé a bátrak előtt tisztelegve. 
 
Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony ünnepi gondolatait tolmácsolta az emlékezőknek. Felidézte, hogy az 1848-’49-ben történt események mennyire fontosak Magyarország számára. Beszédében kiemelte a 12 pont jelmondatát: "Legyen béke, szabadság és egyetértés." Győzelemre csak akkor vihetünk egy nemzetet, ha egyetértés van közöttünk - hangsúlyozta.
 
Képriportunk a fotóra kattintva tekinthető meg.


Olvasd tovább...
Oldal:  1 2 3 ... 56 57 58
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
 
*****
*****
*****
*****
*****
*****
*****
*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények