Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Hírek - Kategória 'Kulturális hírek'
2015 március 21 szombat - 14:01:52     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

2015. március 8-án délután rengeteg kíváncsi és kikapcsolódni vágyó hölgy gyűlt össze az abonyi Művelődési Házban. A férfiak mindig tudják, mi kell a nőnek! Zenés nőnapi gálaműsor – hirdetette a plakát. Ezek a fiatal lányok, asszonyok, nagymamák úgy döntöttek, hogy a róluk szóló napon részt vesznek a tiszteletükre megtartott gálaműsoron. Szilágyi Tamás, a gálaműsor rendezője a programot úgy állította össze, hogy a hölgyek kedvére tegyen. A műsorszámok között megjelent a „Tavasz” is, hiszen a hölgyek a tavasz hírnökei is. Azért is igaz ez, mert március elején, a tavasz ébredésével köszöntik a nőket, a hóvirágok és a bátrabb virágok megjelenésével egyidejűleg. Török Vivien énekelte a Subidubi májust; a színpadon zajló vidám, parkot idéző jelenetek felélesztették a közönségben a tavaszt. Zalatnay Sarolta Fák, virágok, fények című melódiáját Túri Ágnes adta elő, mellyel a hosszú, sötét, nyomasztó tél utáni ébredező természetet idézte meg. Vivien Koncz Zsuzsa, vidám, határozott dalának, a "Valahol egy lány” eléneklésére is vállalkozott.
 
Képgaléria a fotóra kattintva tekinthető meg. Fotó: Borsányi János, Darányi Erika


Olvasd tovább...
2015 március 21 szombat - 13:11:43     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

2015. március 16-án Horváth József tanító, festőművész születésének 115. évfordulója tiszteletére nyílt időszakos kiállítás a Kultúra Házában, melyre nagyon sok érdeklődő állampolgár összegyűlt. A kiállításon részt vettek a festőművész lányai is. A megnyitó előtt a Bihari János Alapfokú Művészeti Iskola két növendéke műsorát láthatták és hallhatták az érdeklődők. Először Détár Ferenc Bartók Béla zeneszerző művét adta elő klarinéton. Felkészítő tanár: Petruczné Bozsó Klára. Majd Bevíz Fruzsina Szelényi és Szervánszky műveit játszotta hegedűn. Felkészítő tanár: Szekeresné Berta Edit. Zongorán a két produkciónál Nálhi Éva közreműködött.
A kiállítást Korbély Csabáné, az Abonyi Lajos Falumúzeum Baráti Körének elnöke nyitotta meg. Köszöntő szövegében beszélt a festőművészhez kapcsolódó személyes emlékeiről, a művész gyermekkoráról, majd pedagógusi pályájáról és festészetéről is. Megköszönte Szikszay Sándornak a kiállítás megszervezésében vállalt önzetlen munkáját. Beszélt jövőbeli elképzeléseiről is, melyben megfogalmazta, hogy méltó helye lenne egy állandó kiállításnak a többi remek abonyi festőművész műveivel együtt egy felújított abonyi kúriában. A megnyitó után a Művelődési Ház munkatársai vendéglátással kedveskedtek a megjelenteknek.
 
Az eseményről készült galéria a képre kattintva tekinthető meg. Fotó: Borsányi János


Olvasd tovább...
2015 március 19 csütörtök - 19:52:33     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

2015 március 18 szerda - 15:30:00     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

2015 március 18 szerda - 10:27:05     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

Nagyításhoz kattintson a képre!
2015 március 17 kedd - 14:33:41     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

A Somogyi Imre Általános Iskola Szülői Munkaközössége jótékonysági bálra hívta és várta Abony város lakóit, s mindazokat, akik egy kis kikapcsolódásra vágytak. 2015. március 14. dátum közeledtével egyre izgatottabbá váltunk, hiszen kissé kockázatos ebben a válságos, nehéz helyzetben bált hirdetni, mikor a családok megélhetése oly nehéz. A tanulók kulturális rendezvényeinek támogatásához járult hozzá valamennyi vendég, aki e napon belépőjegyet, támogatói jegyet vásárolt, és mindazok, akik adományaikkal támogatták a rendezvényt. A finom vacsorát az INNOVEN Kft. készítette és szolgálta fel. A báli hangulathoz, a hajnalig tartó tánchoz az Abonyi Mulatós Zenekar (Dányi Balázs, Tóth István, Vízner Gábor, Gulyás Pál) szolgáltatta a jó zenét.
 
A galéria a fotóra kattintva érhető el! (Fotó: Borsányi János)


Olvasd tovább...
2015 március 16 hétfő - 17:06:00     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

Immár 40. alkalommal rendezte meg a ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium „Éneklő osztályok versenyét”. A gimi összes osztálya megmérettette magát ezen a versenyen, amely idén jubileumi volt. Minden osztály repertoárjában egy népdalcsokor, egy többszólamú mű, és egy számukra kedves modern darab szerepelt. A mára országos hírnévre szert tett esemény zsűrijének elnöke idén dr. Mindszenty Zsuzsanna egyetemi docens, Liszt-díja karnagy, a Kórusok és Zenekarok Szövetségének elnöke volt. A nap igazi meglepetéseként a tantestület előadásában a Verdi Nabucco című operájából a Rabszolgák kórusa hangzott el.
 
A képen az I. helyezett, "arany"-os 12. a osztály látható. A galéria a képre kattintva megtekinthető!


Olvasd tovább...
2015 március 16 hétfő - 15:05:31     Kulturális hírek     Hozzászólás 0
Év orvosa 2014 közönségszavazás: itt a TOP10 lista

 
A március 6-i indulás óta összesen 5.959 szavazat érkezett a 2014-es Astellas-díj - Az év orvosa pályázat internetes közönségszavazásán. A 107 jelölt részvételével zajló nemes versengés tétje, hogy ki kapja idén az Astellas-közönségdíjat, illetve az azzal járó „Az év orvosa” címet. Voksot beküldeni 2015. március 20. 22.00 óráig a www.astellasdij.hu/evorvosa/vote/ weboldalon lehet. A lista élén álló első TOP10 jelölt neve abc-rendben ide kattintva érhető el.
 
Dr. Homoki Ildikó abonyi háziorvos bekerült a TOP 10 jelöltek közé. Még három teljes nap áll rendelkezésre a szavazáshoz.
 
A Sajtóközlemény ide kattintva tekinthető meg.
 
Fotó: Szilágyi Tamás
 
Forrás: http://evorvosa.astellasdij.hu/
2015 március 16 hétfő - 07:41:39     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

Cegléden rendezték meg a Kistérségi angol nyelvi szavalóversenyt, ahol iskolánkat 3 tanuló képviselte. Az 5.-6. évfolyamon Bártfai Kriszti 6. m osztályos tanuló a 7. helyen, Molnár Luca 5. m osztályos diák a 9. helyen végzett. A 7-8. évfolyamon Szabó Károly 8. t osztályos tanuló a 3. helyet szerezte meg. Büszkék vagyunk Rájuk! 
 
Csóka Ari és Kapás-Szabados Erika angol nyelvtanárok
 
Somogyi Imre Általános Iskola
2015 március 13 péntek - 19:49:50     Kulturális hírek     Hozzászólás 0
Megemlékezés Abonyban az 1848-’49-es forradalom és szabadságharcra

Március 13-án, délután került sor az 1848-’49-es forradalom és szabadságharcra való megemlékezésre Abonyban, a Művelődési Ház színháztermében. A rendezőknek sikerült igazán méltó és színvonalas programot összeállítaniuk erre az igazán fontos eseményre, igyekezvén kiemelni annak lényegét, nem veszítve a műsor érdekességéből. A Kultúra Háza zsúfolásig megtelt a megemlékezés délutánján. Ebben az időszakban Magyarországon az emberek kokárdát tűznek a szívük felé, ezzel is hangsúlyozva büszkeségüket magyarságukra. Nagy Józsefné, a Somogyi iskola pedagógusa nyitotta meg az eseményt és köszöntötte a résztvevőket. Az ünnepi műsor főszereplői a Somogyi Imre Általános Iskola tanulói, a Nagyabonyi Színkör, a Parázs Táncszínház tagjai, és az Abonyi Fúvószenekari Egyesület voltak.
 
Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez! Fotó: Borsányi János, Darányi Erika


Olvasd tovább...
Oldal:  1 2 3 4 5 6 7 8 9
Közérdekű információk

Programajánló

 
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények