Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Hírek - Kategória 'Kulturális hírek'
2015 április 08 szerda - 18:56:24     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

2015 április 04 szombat - 19:57:32     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

2015 április 01 szerda - 14:16:38     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

A Bihari Színkör 2014-ben két produkcióval is megörvendeztette az abonyi színházkedvelő közönséget. Rideg Sándor Indul a bakterháza óriási siker volt tavasszal, ami a tervezett két előadással ellentétben összesen négy teltházzal szórakoztatta a nézőket, nyáron pedig egy giga szabadtéri produkció keretében több mint ezren láthatták – vidékiek is – Szörényi – Bródy: István, a király című kultuszművét. A lécet magasra tette a színkör. Óriási nyomás nehezedett a társulat valamennyi tagjára, hogy az előzőekhez méltó darabot vigyünk színre. Egy jó előadás több tényezőn múlik: kell hozzá egy profi stáb, beleértve a technikai háttérstábot, a hozzáértő színészeket is, illetve egy nagyon jól megírt, ismert, örökzöld darab. Így esett a választás a Hippolyt, a lakájra, amit március 28-29-én mutattunk be.


Olvasd tovább...
2015 április 01 szerda - 09:56:45     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

Az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely pályázatot hirdetett Húsvéti készülés címmel. A felhívás kicsinek és nagyoknak egyaránt szólt, óvodás csoportok és alsó tagozatos osztályok készíthettek húsvéti díszeket, melyeket először az aulában kiállítottak, majd zsűrizték őket. A gyermekeken kívül óvó nénik és tanár nénik munkáját, kreatív ötleteit is várták a szervezők. A húsvéti dekorációkat, színes ötleteket, kis csodákat március 26-ig lehetett benyújtani a Kultúra Házába. Nagyon kreatív, egyedi, ötletes alkotások születtek. Az eredményhirdetést március 30-án tartották, ahol a legügyesebb és legötletesebb munkákat díjazták a szervezők.
 
A kiállításról készült galériát a fotóra kattintva tekinthetik meg! (Fotó: Borsányi János)


Olvasd tovább...
2015 március 30 hétfő - 06:51:27     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

Nagyításhoz kattinson a képre!
2015 március 26 csütörtök - 09:58:46     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

2015. március 13-án reggel ünnepélyes állománygyűlés keretében intézményünk tanulói Lamos Imre dandártábornok úr meghívására ünnepi műsort adtak a MH 86. Helikopter Bázis művelődési házában. Együttműködésünk 2014 októbere óta tart, melynek során több iskolai eseményen képviseli magát a támogató alakulat, Mádi Lajos alezredes úr irányításával. Délután pedig a Kultúra Házában tartottuk meg ünnepségünket, iskolai keretek között. A műsor betanítója Mészáros Bernadett tanárnő volt.
 
Galéria a képre kattintva tekinthető meg.
 
Forrás: Kinizsi Pál Gimnázium és Szakközépiskola honlapja
2015 március 26 csütörtök - 09:16:06     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

Nagyításhoz kattintson a képre!
2015 március 26 csütörtök - 09:13:35     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

Nagyításhoz kattints a képre!
2015 március 26 csütörtök - 09:05:38     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

Nagyításhoz kattintson a képre!
2015 március 22 vasárnap - 16:30:22     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

2015. március 19-én mutatta be a Nagykőrösi Körszínház és Ifjúsági Stúdió Csehov klasszikus darabját, a Sirályt az abonyi Kultúra Háza dráma bérletének második előadásaként. Nem könnyű feladat elé állította a mű a művészeket. Kiss Zsolt és csapata hozta el az abonyi színpadra a dráma bérlet első produkcióját is, Moliére: Tartuffe című klasszikusát, ami valójában vígjáték volt, és számos nevetséges szituációval nevettette meg a közönséget a karikatúraszerű karaktereivel. Csehov drámája azonban – ami szintén érettségi tétel – nem vidám mű. Tartuffe nevetséges szereplőivel ellentétben a Sirály szimbolikus történetének középpontjában meg nem értett, félreértett, megkeseredett, szeretni képtelen, de szeretetre vágyó (anti)hősök állnak. A társulat nagyszerűen vitte színre a drámát. A Tartuffe után a Nagykőrösi Körszínház és Ifjúsági Stúdió művészei új arcukat mutatták meg az abonyi publikumnak, ami igazi színészi bravúr.


Olvasd tovább...
Oldal:  1 2 3 4 5 6 7 8 9
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények