Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Hírek - Kategória 'Kulturális hírek'
2015 június 15 hétfő - 21:16:15     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

A héten adták át a Magyarország Jó tanulója-Jó sportolója díjakat a Földművelésügyi Minisztériumban. Az abonyi Soós Fanninak, aki a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium tanulója Simicskó István Sportért felelős Államtitkár és Czunyiné Bertalan Judit Köznevelésért felelős Államtitkár adta át. Fanni a Fergeteg Triatlon Se első éves válogatott ifi sportolója, aki triatlonban, duatlonban és atlétikában szerzett országos bajnoki címeket és ért el kimagasló nemzetközi eredményeket.
 
Az államtitkár asszony a test és szellem közös pallérozásának fontosságát kiemelve a díjazottaknak elmondta: "a sport révén a szorgalom, kitartás, sportszerűség olyan kincsek, amelyek hatásait a későbbiekben is érezni fogjátok", valamint hangsúlyozta, hogy a kormány egyértelműen a tehetséggondozás és segítség pártján áll.Czunyiné dr. Bertalan Judit hozzátette, hogy jelen fiatalok példaként állíthatók társaik elé, bizonyítva, hogy lehet egyszerre kiváló sporteredményeket és jó tanulmányi teljesítményt felmutatni.
 
Forrás: fergetegabony.hu
 
Abony Város Önkormányzata nevében szívből gratulálunk!
2015 június 02 kedd - 20:27:30     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

A fiók mélyéről előkerült egy fénykép, leporolta, majd mosolyogva emlékezett vissza azokra az időkre. A kép hátulján egy évszám árulkodott az idő múlásáról. 1973. Hirdette. Ez volt az az év, amikor álmoktól és tudásvágytól ittasan elindult, és a Lumumba utcai óvodában találta magát tágra nyílt szemű, eleven gyerekek között. Nem egészen 19 éves volt ekkor Juhász Tiborné, Teca néni, a Gyöngyszemek Óvodája óvónője, aki már több mint 4 évtizede űzi szívvel-lélekkel a hivatását. Hogy az élet ismétli-e önmagát? Ugyanabban a teremben kezdte el a szakmát, melyben most befejezi.
 
B. Molnár Kati, aki követte pályáján Teca nénit, pályakezdőként mellette tanulta meg a nevelés csínját-bínját, és sokat köszönhet a tapasztalt óvónőnek, akivel immáron 14 éve dolgoznak együtt. Szerette volna viszonozni a rengeteg jót, amit tőle kapott, ezért nyugdíjba vonulása alkalmából meglepetésen törte fejét, amely igazán személyre szóló, maradandó és különleges.
 
A galéria a fotóra kattintva tekinthető meg.


Olvasd tovább...
2015 május 27 szerda - 19:54:39     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

Anyák napi nótadélutánt szerveztek az édesanyák tiszteletére 2015. május 10-én a Művelődési Házban. Nagyon szép dolog, hogy Abonyban ügyelnek arra, hogy a nóta fennmaradjon, különös tekintettel a köztudottan nótakedvelő Acsai Ferenc, aki örömmel vesz részt nótaműsorok szervezésében, és közreműködik mások által szervezett műsorokban is. Köszönet illeti őket azért, hogy nem hagyják ezt a méltán fontos műfajt feledésbe merülni. A délután folyamán a Kultúra Háza színpadán fellépett Abonyi Magda, Acsai Edit, Acsai Ferenc, Bende Tibor, Dézsi Norbert, Murvai Julianna, P. Tóth Erika, Mácsai Árpád és Terjéki Kata. Billentyűn közreműködött Kozma Tamás. Varázslatos táncokkal közreműködött az abonyi Parázs Táncszínház. 
 
- Nagyon jól sikerült a műsor, egy kellemes délutánt sikerült összeállítanunk. Sok pozitív visszajelzést kaptunk. Szeretném az énekeseknek megköszönni, hogy eljöttek szerepelni. Elmondhatom, hogy mindenki a maximumot nyújtotta a képességeihez mérten. Újítottunk a műsor összeállítása során, ugyanis most nem csupán nóták hangoztak el, hanem régi, szép slágerek is. A műsor első része kimondottan nosztalgia dalokból állt. Mindenki repertoárjában szerepelt egy-egy édesanyához szóló dal is. 


Olvasd tovább...
2015 május 27 szerda - 06:27:22     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

Országos rajzpályázatot hirdet a Magyar Államkincstár, amelyen minden 6-14 év közötti gyermek részt vehet. A pályázat témája korosztályonként: 6-8 év: „KINCSTÁR, avagy a kincsek birodalma”; 9-11 év: „KINCSTÁR, avagy a zsebpénzek védelmezője”; 12-14 év: „KINCSTÁR, avagy a megtakarítások megbízható őrzője”. 

Beküldési határidő: 2015. július 1. 
Eredményhirdetés időpontja: 2015. július 31-én, amelyre a díjazottaknak a Magyar Államkincstár külön meghívót küld. 
 
A pályázaton mindenki egyénileg, 1 pályaművel vehet részt! Az alkotások A/4 –es méretben, szabadon választott képzőművészeti technikával készülhetnek. Az alkotás hátoldalán kérjük feltüntetni az alkotó nevét és életkorát, valamint a szülő nevét, telefonszámát és e-mail címét. Az elkészült alkotások leadhatóak a Magyar Államkincstár Állampénztári Irodáiban és állampapír értékesítési pontjain, valamint az országos rendezvények kincstári standjainál. Emellett az alkotások postai úton is beküldhetők a Magyar Államkincstár 1909 Budapest levelezési címre. A beérkezett alkotások a Magyar Államkincstárban kerülnek kiállításra, így azok visszaküldésére nincs mód.
 
Részletek a plakátra kattintva!
2015 május 26 kedd - 11:14:26     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

Részletekért kattintson a plakátra!
2015 május 19 kedd - 10:30:16     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

Részletek a plakátra kattintva!
2015 május 14 csütörtök - 15:53:26     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

Részletek a plakátra kattintva!
2015 május 13 szerda - 08:22:09     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

A 40. virágfesztivált, kiállítást és virágkötészeti versenyt rendezték meg május 5-én a horvátországi Split városában, ahol meghívásos alapon európai versenyzők mérik össze virágkötő tudásukat. Magyarország a korábbi évekhez hasonlóan idén is részt vett a megmérettetésen. Hazánkat az abonyi, Kunfalvi Melinda „Meme” képviselte (!), akinek nem volt egyszerű dolga a versenyen, mégis sikerült az első helyet megszereznie a nehéz mezőnyben.
 
 
- Öt munkát kellett készítenünk, egy mennyasszonyi csokrot, egy asztaldíszítést két főre, egy meglepetés csokrot 40. évfordulóra, egy téralkotást, és egy meglepetés feladatot, ami egy boltív díszítése volt. Volt egy szabadon választható feladat is, ahol mi dönthettük el, mit készítünk. Én egy „próbababát” öltöztettem virágokba – mesélt élményeiről Melinda az abony.hu kérésére.
 
Cikkünk az Olvasd tovább gombra kattintva folytatódik.


Olvasd tovább...
2015 május 07 csütörtök - 19:50:05     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

Ezen a napon Henry Dunant-ra emlékezünk, aki 1828. május 8-án született,  svájci állampolgár volt. Svájci közéleti személyiség, üzletember, a Nemzetközi Vöröskereszt alapítója. Üzletemberként tárgyalni kívánt III. Napóleonnal, aki a vezetése alatt álló csapatokkal súlyos vereséget mért Solferino község térségében az osztrák csapatokra. Borzasztó látvány tárult Henry Dunant szeme elé. A helyszínen 40.000 halott és sebesült látványa fogadta, mely nagyon megrázta lelkileg.  A látvány azonnali cselekvésre indította és önkénteseket, segítőket szervezett és segítséget nyújtottak a sebesülteknek. 1862-ben Henry Dunant kiadja a "Solferinoi emlék" c. művét, melyben két gondolatot vet föl. Minden országban segélyező társaságokat kell létesíteni. Már békeidőben hozzák létre ezeket a szervezeteket, amelyek háborús körülmények között, önként vállalják a sebesültek ápolását, ellátását. Másik javaslata, hogy nemzetközi jogi érvényű egyezményekkel szabályozzák a háborúkban sebesült katonák és betegek védelmét.


Olvasd tovább...
2015 május 04 hétfő - 19:27:09     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

Április 27-én, délután rendezték meg a Gyulai Gaál Miklós Általános és Alapfokú Művészeti Iskola aulájában a zenés történelem órát, melynek keretében az 1848-1945 közötti időszakba tettek történelmi és zenei utazást. A történelmi visszatekintés Mészáros Bernadett tanárnő munkáját dicsérte. A zenei aláfestést az Abonyi Fúvószenekari Egyesület zenekarának köszönhetjük, Benedek Gyula karmester irányításával, melyet a Gulykáné Gál Erzsébet által koreografált mazsorett csoport műsora tett még színesebbé. A rendezvény művészeti vezetője Varga Gábor volt. A rendezvényen közreműködött Kalotai Levente és Szikszay Tamás, a Kinizsi Pál Gimnázium és Szakközépiskola két tanulója.


Olvasd tovább...
Oldal:  1 2 3 4 5 6 7 8 9
Közérdekű információk

Programajánló

 
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények