Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Hírek - Kategória 'Kulturális hírek'
2017 szeptember 01 péntek - 10:35:22     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

Nagyításért kattintson a képre!
2017 augusztus 11 péntek - 14:33:28     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

Talán nincs olyan abonyi, aki valamilyen formában ne hallotta volna még az abonyi tarka borjú kifejezést. Még ennél is többen vannak, akik a legendát nem csak ismerik, de terjesztik is településünkön innen és túl.

A történet a XIX. századból eredeztethető, amikor a magyar szürke és a szimentáli szarvasmarha keresztezéséből született (piros) tarka marha elterjedt. Miután Magyarországon kezdett kimenni a divatból a magyar szürke, a vásárokon nagy pénzekért cserélt gazdát az új, piros-tarka fajta. Elérkezett a „nagyabonyi” vásár ideje, kihajtották a gazdák lábasjószágaikat a vásártérre. Csak egy ember nézegette búsan szürke borját, mégpedig az abonyi Lőrinc gazda: - Ez bizony már nem sokat ér - gondolta. Ekkor egy ötlete támadt, és már festette is barnavörös tarkára az állatot. Aztán vitte gyorsan a vásárra. Szép volt a borjú nagyon! El is kelt jó áron, de hirtelen nagy eső kerekedett, és lemosta róla a festéket. Ott állt szegény állat szürkén. Azóta hívják az abonyiakat „tarkaborjúsoknak”. Valamikor ezért a csúfolódásért nagyon haragudtak a helybeliek, még bicskáztak is miatta. Mára az idő múlása talán sok helyi szívéből elvitte a haragot, és megszépítette ezt a történetet is.


Olvasd tovább...
2017 május 05 péntek - 18:14:42     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

A Bihari Színkör darabja ezúttal egy négy szereplős bohózat, középpontjában két házaspárral, amelynek tagjai egy sértett, féltékeny autószerelő (Knerczer Ákos), egy túlontúl precíz tanár (Jandácsik Pál), egy álmodozó üzletvezetőnő (Fajka Zsanett) és egy unatkozó háziasszony (Bálint-Bóta Júlia). A szerencsés vagy épp szerencsétlen véletlen és egy nevetséges gyilkossági kísérlet egy azon időpontba, éjfélre a parkba sodorja őket. Egyetlen találkozás megváltoztatja mind a négy ember életét. Az egy felvonásos darab egyszerre fergeteges helyzetkomikum és drámai görbe tükör a meg nem értett és félreértett párkapcsolatokról. A darab díszlet- és látványtervezője, szcenikusa, rendezője Jébert József (Öcsi). A produkcióról egy kedvcsináló trailer is készült.
Bemutató 2017. május 20-án 18 órakor az abonyi Kultúra Háza színháztermében.

Operatőr: Guti Tivadar
Vágó: Jandácsik Pál

A trailer a lenti linkre kattintva tekinthető meg:

2017 február 20 hétfő - 18:37:42     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

abonyi_naplo_arusitohely_listaval_2017_1_szam.pngKapható a szokásos árusítóhelyeken!
 
Árusítók:  Jáger Zsolt, Pingvines Óvoda, Magyar Vegyesker, Csontos Patika, Háry bolt, Király Gyuláné Zöldség-gyümölcs bolt, gimi mellett, Közeli kis bolt, Radák úti élelmiszer bolt, Szivárvány Óvoda és Bölcsőde, Abonyi Györgyné, Kis ABC, GRA-FITT Papír, Írószer, Cserép úti drogéria, Rozsnyai és BENU gyógyszertár, Somogyi Imre Általános Iskola, Gyöngyszemek Óvodája, Méhecske ABC, Művelődési Ház és Könyvtár, Sándor Józsefné.

Nézze meg a címlapot nagy méretben a képre kattintva!


Olvasd tovább...
2016 december 03 szombat - 08:42:02     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

Hatalmas bejelentést tett a Jaggers zenekar: visszatérnek az X-Faktor színpadára. A rajongókat azonban el kell keserítenünk, a fiúk csupán vendégként lépnek fel.
 
A zenészek elárulták, hogy a kiesés után mind visszatértek a civil munkájukhoz, ám az életük szinte teljesen megváltozott. Külön öröm volt számukra, hogy ismét megmutathatták magukat a műsorban, hiszen jó volt újra találkozni a stábtagokkal, s a többi versenyzővel is.


Olvasd tovább...
2016 november 17 csütörtök - 10:36:25     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

Kapható a szokásos árusítóhelyeken!
 
Árusítók:
Jáger Zsolt, Pingvines Óvoda, Magyar Vegyesker, Csontos Patika, Háry bolt, Király Gyuláné Zöldség-gyümölcs bolt, gimi mellett, Közeli kis bolt, Radák úti élelmiszer bolt, Szivárvány Óvoda és Bölcsőde, Abonyi Györgyné, Kis ABC, GRA-FITT Papír, Írószer, Cserép úti drogéria, Rozsnyai és BENU gyógyszertár, Somogyi Imre Általános Iskola, Gyöngyszemek Óvodája, Méhecske ABC, Művelődési Ház és Könyvtár, Sándor Józsefné.

Nézze meg a címlapot nagy méretben a képre kattintva!
2016 október 27 csütörtök - 10:44:56     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

magas_istvan_emlekkonyv_abony_2016.jpgMagánkiadásban jelent meg a Magas István emléke előtt tisztelgő könyv, melyet Tarjányi István, a helytörténet iránt érdeklődő abonyi történelemtanár szerkesztett – ezt Király Béláné jelentette be az október 23-i helyi megemlékezésen, Magas István emléktáblájának megkoszorúzásakor. 
 
A könyvből minden érdeklődő választ kaphat arra, hogy ki volt Magas István, miért érdemelt emléktáblát a gimnázium falán. Király Béláné azt is elmondta az emlékezőknek, hogy a könyv minden helyi iskolai könyvtárban, a városi könyvtárban és a múzeumban is fellelhető lesz majd, de lehet igényelni is.
 
„Magas István személyében nem csak őt magát, hanem a nemzeti emigráció jelképét tisztelhetjük. Javasolom, és kérem, hogy a gimnázium ifjúsága a saját ’56-os megemlékezését minden évben itt tartsa meg, a város önkormányzata pedig ennek a táblának a koszorúzását, - minden kerek évfordulón (azaz öt évenként), a magyar nemzeti emigráció előtt tisztelegve -, iktassa a hivatalos rendezvények sorába” – hangsúlyozta.

Darányi Erika
2016 június 20 hétfő - 11:17:26     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

abonyi_naplo_abony.hu_cimlap_2016.pngÁrusítók:
Jáger Zsolt
Pingvines Óvoda
Magyar Vegyesker
Csontos Patika
Háry bolt
Király Gyuláné Zöldség-gyümölcs bolt, gimi mellett
Közeli kis bolt
Radák úti élelmiszer bolt
Szivárvány Óvoda és Bölcsőde
Abonyi Györgyné
Kis ABC
GRA-FITT Papír, Írószer
Cserép úti drogéria
Rozsnyai és BENU gyógyszertár
Somogyi Imre Általános Iskola
Gyöngyszemek Óvodája
Méhecske ABC
Művelődési Ház és Könyvtár
Sándor Józsefné

Nézze meg a címlapot nagy méretben a képre kattintva!
2016 április 25 hétfő - 13:39:40     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

Az Abony.hu Szerkesztősége fotópályázatot hirdet „Abonyi anyák” címmel. A pályázatra olyan fotókat várunk, amelyek olyan pillanatokat, eseményeket örökítenek meg, melyeken abonyi édesanyák gyermeke/gyermekik körében szerepelnek. A fotózás történhet sportolás közben, állatkertben, egy-egy nevezetesség előtt, vagy otthon, a családi fészekben, a lényeg, hogy az Édesanya legyen a kép főszereplője. Kedves Édesanya! Nevezd be egy kedves, gyermekeddel/gyermekeiddel készült fotód a pályázatra! Kedves Gyermek! Küldj egy fotót, amelyen édesanyáddal együtt szerepeltek kettesben vagy a testvéreiddel együtt! Legyenek most a helyi Édesanyák a főszereplők.   

A pályázók köre: 
- Édesanyák 
- 14. életévüket betöltött gyermekek   

Fotóra vonatkozó kritériumok: 
- csak egy darab digitális fotóval lehet pályázni,
- legyen JPG formátumú (kiterjesztésű), 
- legyen legalább 800 képpont szélességű
- ne legyen 1 évnél régebben készült fotó, 
- nem lehet szkennelt fotó. 
 
Rossz minőségű fotót nem áll módunkban elfogadni (e-mailben/facebookon visszajelzést küldünk a fotó befogadásáról).   

Pályázat küldésére vonatkozó szabályok:


Olvasd tovább...
2016 április 16 szombat - 15:48:02     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

abonyi_napl_2016-1.png
Árusító helyek:

Jáger Zsolt
Pingvines Óvoda
Magyar Vegyesker
Csontos Patika
Háry bolt
Király Gyuláné Zöldség-gyümölcs bolt, gimi mellett
Közeli kis bolt
Radák úti élelmiszer bolt
Szivárvány Óvoda és Bölcsőde
Abonyi Györgyné
Kis ABC
GRA-FITT Papír, Írószer
Cserép úti drogéria
Rozsnyai és BENU gyógyszertár
Somogyi Imre Általános Iskola
Gyöngyszemek Óvodája
Méhecske ABC
Művelődési Ház és Könyvtár
Sándor Józsefné
Nagyításért kattintson a képre!
Oldal:  1 2 3 4 5 6 7 8 9
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
*****
*****
*****
 
 
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények