Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Hírek - Kategória 'Hivatali hírek'
2019 szeptember 21 szombat - 16:05:10     Hivatali hírek     Hozzászólás 0

imgp0807.jpgMegújul a 4612 j. összekötő út 0+765 - 0+901 kmsz. – vagyis a Vasút út – között lévő, mintegy 140 méteres kockakővel épült szakasza.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Pest Megyei Igazgatóságának közleménye szerint az idei év feladattervi forrásai lehetőséget biztosítanak arra, hogy a szakasz régóta elhúzódó pályaszerkezeti átépítése megvalósulhasson a település lakóközössége által szorgalmazott felújítás eredményeként.
A felújítási munkálatokra az időjárás függvényében előre láthatólag 2019. október 1-7. között kerül sor, a következő ütemterv szerint:
  • 2019. október 1-2-ig az idomkő burkolat bontásával, felszedésével kezdődik a munka;
  • 2019. október 3-4-ig a felület előkészítésével, tükör kialakításával folytatódik;
  • 2019. október 7-én a meleg aszfalt réteg terítésével, tömörítésével végződik.
A munkálatok, valamint a technológiai szünet időtartama alatt az útszakasz teljes lezárására 2019. október 1. 8:00-tól - 2019. október 7. 17:00-ig kerül sor.
A teljes útlezárás időtartama alatt a Volánbusz autóbuszjáratai terelőútvonalon közlekednek. A buszmegállók áthelyezése az alábbiak szerint valósul meg: 
  • Kécskei úton a Vasút út kereszteződése – 0+045 jobb oldal – 0+065 bal oldal;
  • Kécskei út 52. számú ingatlan melletti gyalogos átjáró környezete – 0+685 jobb oldal – 0+710 bal oldal. 
A Vasút utcán lévő 3 buszpár helyett a Volánnal egyeztetve 2 db buszpár létesül, az utazóközönség Volánbusz utastájékoztató által értesülhet a változásról.
A munkálatok időtartama alatt a közlekedők részére terelőútvonal biztosított a 4616 j. Abony-Kőröstetétlen összekötő út 0+000 - 1+020 km szelvénye és a 46135 j. Abony állomáshoz vezető út 0+000 - 0+944 szelvényei között, egyéb célforgalom az Önkormányzati utak igénybevételével érheti el célállomást.
A javítási munka pontos megkezdésének, illetve befejezésének időpontjáról a www.utinform.hu elérhetőségen tájékozódhatnak.
A tervezett felújítás sikeres, eredményes megvalósulása érdekében a türelmüket kérjük, az esetleges kellemetlenségekért szíves megértésüket köszönjük!
 
Abony Város Önkormányzata
2019 szeptember 20 péntek - 18:19:38     Hivatali hírek     Hozzászólás 0

abony_cimerr.jpgTisztelettel meghívom a 2019. szeptember 26-án (csütörtök) du. 14.00 órakor tartandó Képviselő-testületi ülésre.

Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal Díszterme

Romhányiné dr. Balogh Edit s.k.
polgármester
 
2019 szeptember 19 csütörtök - 19:03:31     Hivatali hírek     Hozzászólás 0

imgp0652.jpgEredményesen megvalósult az „Abony külterületi útjainak fejlesztése és a karbantartáshoz szükséges munkagép beszerzése” című projekt Abonyban, melyhez a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból 119,61 millió Ft összegű, vissza nem térítendő támogatást nyújtott. Az építési munkák 2019. május hónapban fejeződtek be, a karbantartáshoz szükséges gépek és berendezések forgalomba-helyezése és átvétele 2019. július végén történt meg.
Abony Város Önkormányzata a belterület határát képező Szondi utca és a Temető dűlő közötti 255 fm-es szakasz felújítását önerőből készíttette el. A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló beruházásnak köszönhetően, több mint 500 lakos életkörülményeinek és munkába járásának, valamint 18 vállalkozás gazdasági feltételeinek javulása várható. A projekt keretében, közel 20 M Ft összértékben a külterületi utak karbantartásához szükséges erő- és munkagép vásárlására került sor Kőröstetétlen Község Önkormányzatával való konzorciumi megállapodás alapján. A támogatott projekt eredményeként Abony Város Önkormányzata egy erőgépet (traktor) és egy munkagépet (gréder) szerzett be. Kőröstetétlen Község Önkormányzata egy faaprító gépet vásárolt.
 
Abony Város Önkormányzata
(A facebook galéria megtekintéséhez kattintson a képre!)
A projektről bővebb információt IDE KATTINTVA olvashatnak!
2019 szeptember 19 csütörtök - 09:51:50     Hivatali hírek     Hozzászólás 0

imgp0580.jpg
 
A Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelem Kollégiuma 2019. 06. 26-i ülésén három abonyi műemléki pályázatot részesített pozitív elbírálásban:
- a volt Sívó-Kúria külső nyílászáróinak korszerűsítését, cseréjét, az épület vizesedésének megszüntetését, (Támogatás mértéke: 4.000.000,- Ft)
- a Lavatka-kúria tetőszerkezetének I. ütemű felújítását – amely a tetőfedés teljes cseréjét foglalja magában –, (Támogatás mértéke: 4.000.000,- Ft)
- illetve a volt Györe-kúria veszélyelhárítási munkáinak III. ütemét, amelynek értelmében a tetőszerkezet felújítását és a tetőfedés részleges cseréjét folytatják. (Támogatás mértéke: 3.000.000,- Ft)
A Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelem Kollégiumának döntése az alábbi linken elérhető: http://www.nka.hu/dontesek/kollegiumi_dontesek/oroksegvedelem_190626
 
Az Abony Város Önkormányzat kizárólagos tulajdonát képező Abony, Kálvin János utca 10. szám alatti (hrsz. 3306) volt Sívó-kúria külső nyílászáróinak korszerűsítésére, cseréjére, illetve az épület vizesedésének a megszüntetésére (falszigetelés) kivitelezési munkanemeire vonatkozóan a Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelem Kollégium 4.000.000,- Ft összegű vissza nem térítendő támogatást ítélt meg.
Az Örökségvédelem Kollégiuma támogatását Abony Város Képviselő-testülete az augusztus 29-i nyílt ülésén a 116/2019. (VIII. 29.) számú Képviselő-testületi határozattal elfogadta. Az eredeti programot részben vállalta, csökkentett műszaki tartalommal valósítja meg a beruházást. A felújítás során a volt Sívó kúria homlokzati nyílászáróinak cseréje, külső ajtóinak felújítása valósul meg.
A kivitelezési munkálatokat az abonyi székhelyű Abofer-Bau Kft. végzi, Bedekovich Éva Építész Tervező Asszony engedélyezett örökségvédelmi tervdokumentációja alapján. A Vállalkozó a kivitelezést építész tervezői művezetés mellett végzi el.
Abony Városában 14 országos műemlékvédelem alatt álló épület található, melyek egyike a volt Sívó-kúria (műemléki törzsszáma 6879).
A kivitelezési munkálatok várhatóan 2020. június 30-ig befejeződnek.
A felújítási munkák ideje alatt az esetleges kellemetlenségért türelmüket kérjük. 2020. nyarától felújított, megújult intézmény fogja várni a gyógyulni vágyó betegeket.
 
Cikk és fotó: Jandácsik Pál
2019 szeptember 18 szerda - 16:16:06     Hivatali hírek     Hozzászólás 0

ksh-logo.jpg

A Központi Statisztikai Hivatal a 2019. évi adatfelvételi program részeként egészségi állapottal, egészségüggyel összefüggő felmérést végez a településen
2019. szeptember 16. és december 16. között. 
A harmadik alkalommal zajló Európai lakossági egészségfelmérés (ELEF2019) végrehajtását a Bizottság (EU) 2018/255 rendelete írja elő az Európai Unió tagállamai számára, ötévente.
Az adatfelvétel célja a lakosság egészségi állapotának, az azt befolyásoló életmódjának, és az egészségügyi szolgáltatások igénybevételének, az ellátásokkal való elégedettségének vizsgálata. Ezek az információk fontos – a helyes egészségmagatartást és egészség megőrzését ösztönző, az egészségi állapot javítását segítő, az egészségügyi ellátórendszer színvonalának emelését célzó – egészségpolitikai intézkedések meghozatalához járulhatnak hozzá.
Az ország 510 településéről 10 470 személy került kiválasztásra a véletlen mintavétel szabályai szerint, akik névre szóló, válaszadásra felkérő levelet kapnak szeptemberben.
A felmérés első két hetében van lehetőség a kérdőív interneten való kitöltésére, majd az ezt követő időszakban fényképes igazolvánnyal rendelkező összeírók keresik fel azokat, akik személyesen szeretnének válaszolni. A válaszadás önkéntes.
A felmérésben résztvevők utazást, valamint az internetes kitöltők sportszerutalványt nyerhetnek.
 
Információkérés, kapcsolatfelvétel:
Európai lakossági egészségfelmérés (ELEF2019)
Email cím: lakinfo@ksh.hu
Tel.: 06-80-200-766/3 (H-Cs: 8-16:30; P: 8-14 óra)
A KSH a felmérésből származó adatokat bizalmasan kezeli, kizárólag statisztikai célra, összesítve, egyedi azonosítás lehetőségét kizáróan használja fel, a hazai és európai uniós adatvédelmi és statisztikai jogszabályok betartásával. A felmérésből származó összesített eredmények a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé válnak, az első adatközlésre 2020 tavaszán kerül sor.
2019 szeptember 17 kedd - 16:35:45     Hivatali hírek     Hozzászólás 0

abony_cimerr.jpg
 
Az „Abony Város Szociális Gondoskodásért” kitüntetés adományozásának rendjét Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének a kitüntetések alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló a 6/2015. (II.27.) rendelet (a továbbiakban: Rendelet) szabályozza, melynek V. fejezete szerint:
 
„V. fejezet   „Abony Város Szociális Gondoskodásért” kitüntetés 
 
16.§
Abony Város Képviselő-testülete „Abony Város Szociális Gondoskodásért” kitüntetést adományozhat azon magánszemélynek, civil közösségnek, szervezetnek, amely a városban a szociális és gyermekjóléti ellátás területén kiemelkedő munkát végzett és ezzel hozzájárult az ellátás színvonalának emeléséhez.
 
17.§
(1)     A kitüntetésből évente egy adományozható.
(2)     A kitüntetés adományozására a 2.§. (1) a)-c) pontjaiban meghatározottakon túl a helyben működő szociális intézmények vezetői, valamint az intézményi érdekképviseletek is javaslatot tehetnek.
(3)     A kitüntetésre való felterjesztés határideje minden év november 1. napja. 
(4)     A kitüntetés adományozásáról a Képviselő-testület november 30. napjáig dönt.
(5)     A kitüntetés átadására a Képviselő-testület december havi díszülésén kerül sor.
 
18.§
(1)     A kitüntetés adományozása során plakett, oklevél és pénzjutalom jár.
(2)     A kitüntetéssel járó pénzjutalom összege nettó 100.000.- forint.” 
 
Kérem, hogy amennyiben javaslattal kíván élni „Abony Város Szociális Gondoskodásért” kitüntetés adományozására vonatkozóan, javaslatát 2019. november 04. 18.00 óráig szíveskedjen megküldeni az abony@abony.hu elektronikus levelezési címre, vagy eljuttatni az Abonyi Polgármesteri Hivatal Titkárságára.
 
abony_cimerr.jpg
 
Az „Abony Közbiztonságáért” kitüntetés adományozásának rendjét Abony Város Önkormányzat Képviselő- testületének a kitüntetések alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló 6/2015. (II.27.) rendelete (a továbbiakban: Rendelet) szabályozza, melynek VII. fejezete szerint 
 
„VII. fejezet   „Abony Közbiztonságáért” kitüntetés   
 
22.§ 
Abony Város Képviselő-testülete „Abony Közbiztonságáért” kitüntetést adományozhat azon magánszemélynek, civil közösségnek, szervezetnek, amely a városban a bűnmegelőzés, katasztrófavédelem területén kiemelkedő színvonalú munkát végzett, elnyerve ezzel a város lakosságának közmegbecsülését.
 
23.§
(1)     A kitüntetésből évente egy adományozható. 
(2)     A kitüntetés adományozására a 2.§. (1) a)-c) pontjaiban meghatározottakon túl javaslatot tehetnek:
a)      a Ceglédi Rendőrkapitányság vezetője,
b)  Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Cegléd Katasztrófavédelmi Kirendeltségének vezetője,
c)  Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Cegléd Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezetője
d)      Abonyi Polgárőrség vezetője.
(3)     A kitüntetésre való felterjesztés határideje minden év november 1. napja.
(4)     A kitüntetés adományozásáról a Képviselő-testület november 30. napjáig dönt.
(5)     A kitüntetés átadására a Képviselő-testület december havi díszülésén kerül sor.
 
24.§
(1)     A kitüntetés adományozása során plakett, oklevél és pénzjutalom jár.
(2)     A kitüntetéssel nettó 100.000.- forint pénzjutalom jár.”
 
Kérem, hogy amennyiben javaslattal kíván élni az „Abony Közbiztonságáért” kitüntetés adományozására vonatkozóan, javaslatát 2019. november 04. 18:00 óráig szíveskedjen elküldeni az abony@abony.hu e-mail címre, postai úton a 2740 Abony, Kossuth tér 1. címre, illetve leadhatja személyesen a Polgármesteri Hivatal Titkárságán.

abony_cimerr.jpg

Az „Abony Város Sportjáért”, az „Abony Város Sportolója” és a „Jó tanuló, jó sportoló” kitüntetések adományozásának rendjét Abony Város Önkormányzat Képviselő- testületének a kitüntetések alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló 6/2015. (II.27.) rendelete (a továbbiakban: Rendelet) szabályozza, melynek VIII. fejezete szerint

 „VIII. fejezet „Abony Sportjáért” kitüntetés 

25.   § 
Abony Város Képviselő-testülete „Abony Sportjáért” díjat adományozhat azon edzőnek, oktatónak, sportvezetőnek, aki országos vagy nemzetközi versenyen kiemelkedő teljesítményt nyújtó sportolókat felkészített.

26.  §
(1)     A kitüntetésből évente egy adományozható.
(2)    A kitüntetés adományozására a 2.§. (1) a)-c) pontjaiban meghatározottakon túl a helyi intézmények vezetői, is javaslatot tehetnek.
(3)     A kitüntetésre való felterjesztés határideje minden év november 1. napja. 
(4)     A kitüntetés adományozásáról a Képviselő-testület november 30. napjáig dönt.(5)     A kitüntetés átadására a Képviselő-testület december havi díszülésén kerül sor. 

27.  §
(1)     A kitüntetés adományozása során plakett, oklevél és pénzjutalom jár.
(2)     A kitüntetéssel nettó 100.000.- forint pénzjutalom jár.

„Abony Város Sportolója” kitüntetés

28.   §
Abony Város Képviselő-testülete „Abony Város Sportolója” díjat adományozhat azon sportolók részére, akik az adományozást megelőző évben országos vagy nemzetközi versenyeken kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

29.  §
(1)     A kitüntetésből évente 3 adományozható.
(2)     A kitüntetések adományozására a 2.§. (1) a)-c) pontjaiban meghatározottakon túl a helyi intézmények vezetői, is javaslatot tehetnek.
(3)     A kitüntetésre való felterjesztés határideje minden év november 1. napja.
(4)     A kitüntetés adományozásáról a Képviselő-testület november 30. napjáig dönt.
(5)     A kitüntetés átadására a Képviselő-testület december havi díszülésén kerül sor. 

30.  §
(1)     A kitüntetés adományozása során plakett, oklevél és pénzjutalom jár.
(2)     A kitüntetéssel nettó 50.000.- forint pénzjutalom jár.


„Jó tanuló, jó sportoló” kitüntetés

31.   §
Abony Város Képviselő-testülete „Jó tanuló, jó sportoló” díjat adományozhat azon tanulók részére, akik az adományozást megelőző évben országos vagy nemzetközi sportversenyen kiemelkedő teljesítményt nyújtottak és legalább jeles (4,5 és a feletti) tanulmányi eredményt értek el.

32.  §
(1)     A kitüntetésből évente kettő adományozható.
(2)     A kitüntetések adományozására a 2.§. (1) a)-c) pontjaiban meghatározottakon túl a helyi intézmények vezetői, is javaslatot tehetnek.
(3)     A kitüntetésre való felterjesztés határideje minden év november 1. napja.
(4)     A kitüntetés adományozásáról a Képviselő-testület november 30. napjáig dönt.
(5)     A kitüntetés átadására a Képviselő-testület december havi díszülésén kerül sor.

33.  §
(1)     A kitüntetés adományozása során plakett, oklevél és pénzjutalom jár.
(2)     A kitüntetéssel járó oklevél a 3. § (1) bekezdésében rögzítetteken túl tartalmazza az iskola és/vagy a sportszervezet megnevezését.
(3)     A kitüntetéssel nettó 50.000.- forint pénzjutalom jár.”

Kérem, hogy amennyiben javaslattal kíván élni a fenti kitüntetések adományozására vonatkozóan, javaslatát 2019. november 04. 18:00 óráig szíveskedjen elküldeni az abony@abony.hu e-mail címre, postai úton a 2740 Abony, Kossuth tér 1. címre, illetve leadhatja személyesen a Polgármesteri Hivatal Titkárságán.
2019 szeptember 17 kedd - 16:13:47     Hivatali hírek     Hozzászólás 0

animal-animal-photography-macro-110820.jpgA nyári, őszi mezőgazdasági munkálatokra tekintettel felhívom a sertéstartó gazdák figyelmét, hogy a vaddisznóban előforduló afrikai sertéspestis megbetegedések miatt fokozott figyelmet kell fordítani a házi sertésállományok védelmére. A fertőzött vaddisznóval való érintkezés lehetősége miatt a mezőgazdasági területek, az onnan származó termékek óriási veszélyt jelentenek, jelenthetnek sertéseinkre.
A védekezésben elsődleges cél és feladat a vírus bekerülésének megakadályozása a házisertés állományokba, melyhez az alábbi intézkedések szükségesek a sertéstartók részéről:
- Az állatokat, amennyire lehetséges, zártan kell tartani, úgy hogy a sertések véletlenül se tudjanak vaddisznóval se közvetlenül, se közvetve érintkezni.
- Sertések gondozását végző személynek a sertésállománnyal kapcsolatos munkák előtt kézmosást követően át kell öltözni egy olyan öltözékbe és lábbelibe, amelyet csak a sertésólban és környékén használ. A sertésólba történő belépés előtt lábbelit és kezet kell fertőtleníteni.
- A sertések etetéséhez, a sertésól takarításhoz szükséges eszközöket máshol, más munkákra nem szabad használni.
- Idegeneket, vagy sertést tartó ismerősöket a sertések közelébe nem szabad engedni.
- Sertéshús tartalmú élelmiszerek (pl. kolbász, szalámi), fagyasztott húsokból származó mosólé, egyéb élelmiszerhulladék még véletlenül se kerüljön a sertések takarmányába, ez szigorúan tilos.
- A vaddisznók fertőződése miatt szántóföldről, kaszálóról, legelőről betakarított takarmányt illetve alomanyagot frissen ne használjanak házi sertéseik ellátására. Szálas takarmányt és gabonát a beszállítástól számítva 30 napig, a szalmát 90 napig kell tárolni felhasználás előtt. Zöldtakarmány etetése tilos! (Természetesen ez vonatkozik a learatott kukoricatáblák böngészése során összegyűjtött kukoricára is!) A takarmányt és az alomanyagot elkülönítve zártan tárolják, biztosítsák, hogy a vadon élő állatok ne férjenek hozzá.
- Élő állatot csak sertés szállítólevéllel és érvényes állatorvosi bizonyítvánnyal ellátva szabad vásárolni! A vásárolt sertéseket az állomány többi egyedétől el kell különíteni.
- Ha sertése megbetegszik, azonnal értesítse az állatorvosát. Ha egy vagy több sertés hirtelen, minden látható tünet nélkül elhullik, ha egy vagy több állat bágyadt, nem eszik, lázas, gyenge, bizonytalanul mozog, ha a bőrön vérzések figyelhetők meg, a bőr vöröses lilásan elszíneződik, véres hányást, hasmenést látnak, minden esetben gondolni kell az afrikai sertéspestis lehetőségére.
- A vaddisznókban megállapított afrikai sertéspestis miatt fertőzötté minősített területeken fentieken túlmenően be kell tartani a NÉBIH által kiadott „Jó sertéstartói gyakorlat” előírásait és be kell jelenteni a járási hivatalba sertés vásárlási, eladási, levágási szándékát is.
Felhívom a figyelmet, hogy hazánk sertéságazatának megvédése érdekében a betegség legkisebb gyanúja esetén is a legszigorúbb módon jár el az állategészségügyi hatóság, ebbe beleértve egy adott sertésállomány megelőzési célból történő felszámolását is.
Amennyiben az állattartó tőle elvárhatóan közreműködött, a betegséget időben bejelentette, az elvárható járványvédelmi zártságot megteremtette, az esetleges járványvédelmi intézkedések állami kártalanítás mellett történnek.
A betegség házisertés állományokba történő behurcolásának megakadályozása, a hatékony védekezést segítendő a hatósági állatorvosok, szolgáltató állatorvosok a szükséges mértékben fertőtlenítőszert is tudnak az állattartók számára biztosítani. Keressék állatorvosukat!
 
A járvány aktuális hírei valamint a betegséggel kapcsolatos hasznos információk az alábbi, folyamatosan frissülő weboldalon elérhetőek:
http://portal.nebih.gov.hu/hu/afrikai-sertespestis                                                                                                                

Dr. Vajda Lajos
Országos Járványvédelmi Központ Vezető
Kép forrása: pexels.com
2019 szeptember 12 csütörtök - 18:10:35     Hivatali hírek     Hozzászólás 0

imgp0459.jpgBefejeződött az Abonyi Gyöngyszemek Óvoda Apponyi úti tagintézményének a felújítása.
A Nemzetgazdasági Minisztérium a Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtott célzott pénzügyi költségvetési támogatás a Pest megyei fejlesztések előirányzatból 73,75 M Ft vissza nem térítendő támogatást nyújtott az „Energetikai korszerűsítés, felújítás és eszközbeszerzés az Abonyi Gyöngyszemek Óvodában” című, PM_OVODAFEJLESZTES_2017/45. azonosítószámú projekt megvalósításához, melynek műszaki átadás-átvételi eljárása a napokban lezárult.
A felújítási munkálatokat a közbeszerzési eljárás során kiválasztott nyertes ajánlattevő, az abonyi székhelyű Generál-Kontakt Bt. végezte. A kivitelezés a szerződésben rögzített minőségben és határidőben elkészült. A közel 74 millió Ft-os hazai költségvetési támogatás igénybevételével megtörtént az Abonyi Gyöngyszemek Óvoda Apponyi út 5. szám alatti tagintézményének épületszerkezeti, - épületgépészeti, - villamossági felújítása, a csoportszobák és a kiszolgáló helyiségek teljes mértékű belső felújítása, valamint energetikai fejlesztése és akadálymentesítése. A támogatás segítségével kötelező eszközök, bútorok beszerzésére, valamint kerékpár- és babakocsi tároló építésére került sor. Az intézmény előtt parkolóhelyeket alakítottak ki.

imgp0523.jpg

Az energetikai felújítás hatására az épület üzemeltetése jelentős megtakarítást eredményez az önkormányzat számára. A beruházásnak köszönhetően a modern épületben, a mai követelményeknek megfelelő eszközök igénybevételével javulnak az óvodai nevelést igénybevevő gyermekek ellátási feltételei.

imgp0511.jpg

Az „Önkormányzati tulajdonú óvodai ellátást nyújtó intézmények fejlesztésének támogatása Pest megyében” című, PM_OVODAFEJLESZTES_2017 azonosító számú felhívásra benyújtott pályázat 95 %-os támogatási intenzitás mellett valósult meg.
Abony Város Önkormányzata jelentős önerővel, 3.881.374.- Ft- al járult hozzá a fejlesztés maradéktalan megvalósításához, melynek forrását a 2019. évi költségvetéséből biztosította.
A projekt teljes bruttó összköltsége 77.627.480,- Ft.

imgp0429.jpg

A zárórendezvényre 2019. szeptember 12-én, 10 órakor került sor az épület udvarán, ahol először Romhányiné dr. Balogh Edit, Abony város polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd a Napraforgó csoport lelkes gyermekei tartottak egy előadást az óvónénikkel. A kedves műsor után lehetőség nyílt belülről is megtekinteni az intézményt.
 
Abony Város Önkormányzata
Zárórendezvény beszámoló: Jandácsik Pál
(A facebook galéria megtekintéséhez kattintson egy képre!)
2019 szeptember 06 péntek - 10:45:31     Hivatali hírek     Hozzászólás 0

aramszunet_kep.jpgAz E.ON felsorolt abonyi közterületeken tervez áramszünetet:
2019. szeptember 30-án 8:00-16:00-ig:
- Kerektó dűlő (állomás körzet): teljes
- Hegyes dűlő: 1-11.-ig, 0217/18 hrsz.
- Kerektó dűlő: 1-72.-ig, 9001,0223/2 hrsz.

2019. október 1-én 8:30-tól 15:30-ig:
- 30082 Táncsics u. tr.  Táncsics u.-Táborhegy ág
- Táncsics u.: 1-20-ig - 30074 Táborhegy dűlő tr.  Darab dűlő felé, Egedy dűlő felé
- Egedy dűlő: teljes
- Táborhegy dűlő: 105, 109, 11, 2, hrsz:0306/10, 47, 5, Hrsz.:0306/7, 66, 67, 71, 82, B, 82, C, 90, A, Hrsz:0304/5, Hrsz.:0312/14
- Táborhegy dűlő: 1, 101, 102, 104, 107, 108, 109, 12, 13, 15, 16, 17, 18, 20, 21, 3, 35, 36, 37, 38, 39, 4, 40, 41, 42, 43, 44, 0306/16 hrsz., 45, 46, 47, 5, 6, 63, 64, 65, 67, 68, 69, A, 69, B, 7, 70, 71, 71, A, 75, 76, 77, 79, 8, 82, 83, 85, 86, 87, 88, 89, 9, 90, 91, 92, 93, 94, 95, A, 96, 97, 98, 99
 
Az esetleges kellemetlenségekért a szolgáltató szíves türelmüket és megértésüket kéri!  
2019 szeptember 04 szerda - 19:08:52     Hivatali hírek     Hozzászólás 0

imgp0404.jpgIdén 14. alkalommal került megrendezésre a Coop Rally verseny, amely nyolc kelet-magyarországi települést érintett.
A futam szeptember 4-én indult Szegedről és szeptember 5-én ér véget Hajdúszoboszlón. Abony a negyedik állomás volt. A versenyzők Felsőlajosról érkeztek a városunkba.
Az újonnan megnyílt abonyi Coop előtt a megjelenteket Abony város alpolgármestere, Dévainé Kazinczy Sára köszöntötte, illetve Földi László, országgyűlési képviselő is mondott beszédet.
A rendezvény célja, hogy felhívják a figyelmet a magyar termékekre. A versenyzők az abonyi épületnél felállított sátornál pihentek meg, majd folytatták az utat Hajdúszoboszlóra, amely az utolsó állomása volt a napnak.
A rendezvény további állomásai Kiskunfélegyháza, Nádudvar, Miskolc és Tolcsva.

Cikk és fotó: Jandácsik Pál
Oldal:  1 2 3 ... 189 190 191
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények