Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2019 november 21 csütörtök - 19:29:04     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0

icerink-web.jpgA mai napon (november 21.) az alakulásuk óta először ült össze Abony Város Önkormányzatának új Képviselő-testülete egy rendkívüli ülésen. A főtéren megvalósuló korcsolyapályáról, a Ceglédi Többcélú Kistérségi Társulás Humán Szolgáltató Központ jutalom kifizetésre, valamint bérfejlesztésre vonatkozó kérelmének elbírálásáról és a polgármesteri hivatal és intézményeinek bérmaradványának sorsáról döntöttek. Mindhárom napirendi pontot megszavazták.
A korcsolyapálya december 1-től január 5-ig fogja kiszolgálni a lakosság igényeit. Az ünnepélyes megnyitója december 7-én lesz, amelynek keretében az adventi gyertyagyújtás mellett több program is megvalósul majd a késő délutáni-esti órákban. A korcsolyapálya pontos nyitva tartásáról, illetve a hozzá kapcsolódó programokról hamarosan részletesen beszámolunk.
 
Cikk: Jandácsik Pál
2019 november 21 csütörtök - 18:49:34     Közterületi hírek      Hozzászólás0

75492505_1286351418215697_4731564899325444096_n.jpgSajnos nem alakult túlságosan jól a Zsomborra keresztelt abonyi vidra a sorsa.
A közelmúltban számoltunk be arról, hogy november 11-én a reggeli órákban a Bagoly sörözőnél (Újszászi út) sérült vidrát találtak a lakosok. Akkor még azt feltételeztük, hogy a szerencsétlen állatot egy autó üthette el. Mindenki megkönnyebbült, miután a lakosok segítő közreműködésének hála a vidra befogásra került – azonban a helyzet sokkal bonyolultabb, mint elsőre tűnik.
Többen megdöbbentek a vidra jelenléte miatt, hiszen elsőre szokatlannak hat. A legtöbb európai országban sajnos kihalt már a faj az emberi közreműködésnek „hála”. Magyarországon még egy viszonylag stabil populáció él. Fokozottan védett fajnak számít az egész kontinensen, eszmei értéke 250.000 Ft. Ennélfogva a tartása illegális, vagyis bizonyosan nem egy „házikedvenc” szökött el Abonyban. Városunk vizes területein, mesterséges tavaiban ugyan kis számban, de élnek ezek a ritka emlősök. Ezt az is tanúsítja, hogy az idén született, fiatal abonyi példányt a lábánál egy állat, valószínűleg egy másik vidra marta meg, amelynek a területére tévedhetett. Az európai vidra ugyanis egy rendkívül óvatos, éjszakai életet élő, magányos állat – természetes környezetében ezért is nehéz megfigyelni.
Zsombor ugyan nem emberi kéznek lett az áldozata, mégis azonnal kezelni kellett volna a sérülését. Sajnos csak este nyolc óra után került a budapesti  Állatmentő Szolgálat Alapítványának oltalma alá. Emiatt az Exo-Pet Állatgyógyászati Centrum már csak másnap  vagyis az abonyi megtalálása után huszonnégy órával  tudta kezelni. Ez kritikusnak bizonyult.
74214406_4594963077197313_4823114781529473024_n.jpgBalogh Márta, a Petesmalmi Vidrapark vezetője beszámolt arról, hogy egy nagyon csúnya ficama volt Zsombornak, amit műteni kellett. Hasonlót Magyarországon még nem végeztek el vidrán. Ha időben jutott volna orvoshoz, nem komplikálódik a helyzete, így viszont az utógondozása is hosszabb ideig fog tartani. Balogh Márta, aki már több elárvult vidrát is felnevelt, értetlenül áll a történtek előtt.
– Egy olyan vadállatról van szó, amely fokozottan védett státuszban van. Ha a jövőben bárki hasonlót tapasztal, azonnal a zöld hatósághoz kell fordulnia, amely tudja, hogy ilyenkor mi a teendő! – magyarázta. Zsombor a Vidraparkban fog felerősödni. De ez hosszú folyamat lesz.
 
Abony városa nagyon híres a kékvércse telepéről, de emellett még számos különleges és óvandó állat- és növényfaj él a településünk környékén. Egyes fajok fokozottan védettek, természetkárosításnak minősül az elpusztításuk.
A Duna-Ipoly Nemzeti Park közreműködésével hamarosan egy listát teszünk közzé a településünkön és környékén élő veszélyeztetett fajokról, illetve azok eszmei értékéről.

Cikk: Jandácsik Pál
Fotó: Némedi Edina, Balogh Márta facebook oldala
(A nagyításhoz kattintson a képre!)

Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály (korábbi OKTF)
1016 Budapest, Mészáros utca 58/a
Tel.: 06 (1) 224 9100
Email: orszagoszoldhatosag@pest.gov.hu

Duna-Ipoly Nemzeti Park
1121 Budapest, Költő u. 21.
Tel.: 06 (1) 391 4610
E-mail: dinpi@dinpi.hu
2019 november 20 szerda - 18:52:33     Hivatali hírek      Hozzászólás0

72915915_178182109979782_4859748460267569152_o.jpgAlakuló ülést tartott a Többcélú Kistérségi Társulás a térség polgármestereinek részvételével.
A napirendi pontok között szerepelt a tisztségviselők megválasztása is. Az elnök egyhangú döntés alapján Cegléd polgármestere, Dr. Csáky András lett, aki az elkövetkezendő öt évben vezetni fogja a tanácsot. Alelnöknek Török Józsefet, Ceglédbercel polgármesterét választották meg, a Pénzügyi Bizottság elnökének pedig Pető Zsoltot. A bizottság tagjai dr. Lakos Roland, Csemő polgármestere és Kis Miklós, Nyársapát polgármestere lettek.
A Többcélú Kistérségi Társulás legfőbb célkitűzése, hogy a térség minél jobban tudjon fejlődni. A szoros együttműködés, a közös nevezők keresése a környező településekkel az egyik legnagyobb hajtóereje Abony fejlődésének is.
 
Jandácsik Pál
Forrás: Ceglédi Városi Televízió
Fotó: Járdány Vanda
2019 november 20 szerda - 16:03:01     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0

vfs_c90c5f21b60c5acfb53795afd31a77d3.jpgAbony Város Önkormányzatának Képviselő-Testülete a november 21-i rendkívüli képviselő-testületi ülésen szavaz arról, hogy az önkormányzat épülete előtt ideiglenes műjégpálya épüljön-e.
Az előterjesztés szerint: „Az abonyi ideiglenes műjégpálya a város sportéletének egyik meghatározó ideiglenes létesítménye lenne, amely sajátos jellegénél fogva a téli időszakban kulturált körülmények között, magas színvonalon biztosítja szolgáltatását az egészséges életmódra, sportolásra vágyó lakosságnak. A téli sportokra – az enyhe telek miatt – egyre kevésbé van lehetőség hazánkban. Így van ez a korcsolyázással is. Ezt a sportot a műjégpályák technikai feltételei, valamint anyagi költségei miatt ma már csak kevés helyen élvezhetik, gyakorolhatják a gyerekek.Az iskolai testnevelés tananyagában sem szerepel, bár a korcsolyázás tökéletes kiegészítője lehet a tanórák erőnléti és állóképesség-javító gyakorlatainak. Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete most lehetőséget biztosíthat arra, hogy megismertessük és megszerettessük az abonyi és környező települések gyerekeivel ezt a télisportot, a korcsolyázás örömét. Javasolt a fenti időszakban egy 17,08 x 12,2 m területű plasztik műjégpálya építése üzemeltetése. Lehetőség nyílik arra, hogy az iskolás gyerekek testnevelési tanórák keretein belül igénybe vegyék a műjégpályát.”
A műjégpálya a decemberi hónapban szolgálná ki a lakosság igényeit. A városban több adventhez kötődő program is megvalósul majd, köztük a Városunk Fejlődéséért Egyesület gyertyagyújtásai (december 1.,december 7.,december 14.,december 21.), az oktatási intézmények műsorai, illetve a Kultúra Háza önálló rendezvényei is.
A végleges programokról hamarosan bővebb tájékoztatást adunk!

Jandácsik Pál
2019 november 18 hétfő - 20:14:49     Intézményi hírek      Hozzászólás0

20191030_142020.jpg2019. októbern 30-án délután a család-és gyermekjóléti szolgálat épületét gyerekek zsivaja töltötte meg. Ennek apropója az, volt, hogy egy közös Halloweeni készülődésre invitáltuk meg őket. A meghívást 30 gyerek fogadta el.
A délutánt egy közös beszélgetéssel kezdtük, arról, hogy mit jelent, mikor alakult ki, kitől származik és milyen szokások, fűződnek a Halloween illetve a Mindenszentek ünnepéhez, mitől más ez a két ünnep, szokás. Ezután különböző szellemes- tökös- boszorkányos díszeket készítettünk, amelyeket haza vihettek, a nagyobbak pedig tököket faraghattak ki a felnőttek segítségével. Az elkészült tökökbe lámpásokat helyeztünk, amelyek megvilágították a gyerekek által megálmodott és kifaragott formákat. A gyerekek és a felnőttek is nagyon élveztek a délutánt, amely szinte pillanatok alatt elrepült. Jó volt látni a sok csillogó szempárt, amikor egy-egy alkotásuk megszületett, örömmel mutatták nekünk és társaiknak is.
A gyerekek megvendégelését a Kék Madár Jóléti Alapítvány biztosította.
A program megszervezésével szolgálatunk célja az volt, hogy segítsük a gyerekeket a szabadidő tartalmas eltöltésében, amely a visszajelzéseik alapján sikerült.
 
Az abony.hu-nak beszámolt:
Balog-Kökény Krisztina
Család-és gyermekjóléti szolgálat szakmai vezetője
(A nagyításhoz kattintson a képre!)
2019 november 18 hétfő - 19:51:09     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0

69942041_561656591313934_9079430520076500992_n.jpgAz egészséges és biztonságos ivóvízellátásról, valamint a szakszerű szennyvíz elvezetésről és a tisztítás helyzetéről tartottak a mai napon (november 18.) egyeztetést Dabason. Az abonyi DAKÖV Kft. vezetői tájékoztatást adtak arról, hogy a szolgáltatások megfelelő színvonaláért eddig is megtett, és a jövőben is mindent megtesz majd a cég. Abony Város Önkormányzata továbbra is fontosnak tartja az ellátás biztonságát és a hálózat fejlesztését, ezért az eddigieknél is szorosabb együttműködésre készül a DAKÖV Kft.-vel.

Abony Város Önkormányzata
2019 november 17 vasárnap - 18:19:01     Kulturális hírek      Hozzászólás0

73370523_3467165673295308_9205607721406038016_o.jpgHadházi László a Dumaszínház egyik legnépszerűbb humoristája. Ezt ékesen bizonyítja, hogy nem először járt a városunkban, továbbá november 16-án egymás után két teltházas elődást is tartott Musimbe Dávid Denissel az abonyi Kultúra Házában. Hadházi "Megyünk a levesbe!" stand upjában humorba ágyazva az élet nagy igazságait fejtegette - kényes aktuálpolitikai témákat ugyancsak érintve. Történeteinek mindegyike az emberi ostobaságról "rajzolt" karikatúrát, de nyitva hagyta a kérdést is, hogy talán nincs még minden veszve!
 
Cikk: Jandácsik Pál
Fotó: Borsányi János
(A nagyításhoz kattintson a képre!)
2019 november 15 péntek - 19:03:31     anyakönyvi hírek      Hozzászólás0

egedi-jozsef-elhunyt.jpgA mai napon (november 15.) temették el Abony város legidősebb polgárát, Egedi Józsefet, aki december 13-án lett volna 105 éves.
Józsi bácsit nagyon sokan ismerték, hiszen szinte az utolsó pillanatig aktív volt, és minden évben részt vett a Katolikus Karitász által szervezett Idősek Napi ünnepségen.
Így volt ez az idei évben is, ahol a kedélyes beszélgetés után, még egy közös fényképet is készített Molnár Péter atyával. Molnár Péter esperes plébános a mai temetésen ezzel a fényképpel kezében,  szívhez szóló szavakkal, közös élményeik elmesélésével búcsúzott Tőle, felidézve kedves alakját.
A város lakói nevében koszorúval búcsúzott legidősebb, szinte hihetetlen szép kort megélt lakójától Dudinszky Mónika alpolgármester, Korbély Csabáné és Mészáros László képviselő-testületi tag.
Búcsúzik városunk legidősebb polgárától Abony lakossága! Nyugodjon békében!
 
Abony Város Önkormányzata
2019 november 15 péntek - 16:18:01     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0

ksh-logo.jpg

 
Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy a Központi Statisztikai Hivatal Abony településen kötelező adatszolgáltatáson alapuló mezőgazdasági összeírást hajt végre.

A felvétel Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) szerinti nyilvántartási száma: 2219; megnevezése: Egyéni gazdaságok decemberi összeírása, 2019.

Az összeírók november 25-e és december 15-e között keresik fel  a mintába került, a webes önkitöltéssel nem élő háztartásokat.

Az összeírási munkát a Statek Kft. által megbízott, ún. igazoló lappal ellátott kérdezőbiztosok végzik.
Az abonyi kérdezőbiztosok: Jandácsik Pálné, Kovácsné Gulyás Zsuzsanna, Kozmáné Baranyai Éva Boglárka, Kelemen Judit, Barta Józsefné.

A háztartásokat véletlenszerűen, matematikai-statisztikai mintavételi módszerrel kerültek kiválasztásra. A válaszadás a mintába kerültek számára kötelező, akik adatszolgáltatásukkal hozzájárulnak az agrárium jellemzőinek széles körű megismeréséhez.
 
A felvétel során nyert információk kizárólag statisztikai célra kerülnek felhasználásra.
 
Az egyedi adatokat a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény, valamint az Európai Unió 2016/679 sz. Általános adatvédelmi rendelet (GDPR) előírásainak megfelelően kerülnek kezelésre.
 
A felvételről a www.ksh.hu oldal nyújt bővebb tájékoztatást, és oda kerülnek majd fel a felvétel eredményeit is.
 
Abony Város Önkormányzata
2019 november 15 péntek - 09:16:56     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0

komposztnyito600_400.jpgAhogy korábban is megírtuk, Abony város Önkormányzata komposztáló programot hírdet! Az akció iránt szerencsére nagy érdeklődés van. A komposztálás elősegíti az egészséges környezetet, a káros füstöktől mentes levegőt! Milyen előnyei vannak ezen kívül?
  • Kevesebb szemét keletkezik,
  • a komposztálás olcsó és környezettudatos megoldás,
  • javul a talaj minősége,
  • javul a talaj hő-és levegőgazdálkodása,
  • javul a talaj tápanyagtároló képessége,
  • a komposztban található hormonhatású anyagok serkentik a növényi növekedést,
  • nagyobb lesz a növények ellenálló képessége a kórokozókkal és kártevőkkel szemben,
  • alkalmas tápanyag visszapótlásra és trágyázásra is,
  • nem kell elégetnünk a feleslegessé vált faágakat, nyesedékeket!
Már több lakos jelezte igényét a komposztáló ládákkal kapcsolatban. Ezek alapján a megállapodások előkészítése folyamatban van!
A ládák átvételére először november 22-én lesz lehetőség 9:00 és 16:00 óra között az Abokom telephelyén!
A ládák átveléhez lakcímkártya szükséges!
 
Abony Város Önkormányzata
2019 november 14 csütörtök - 16:00:06     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0

gyors_aut.pngA biztonság a legfontosabb! Nagyon sok közlekedési baleset sajnos a szabálytalan gépkocsivezetők miatt történik! Az elmúlt időszakban több panasz is érkezett a belterületen nagy sebességgel közlekedő autósokra. Vigyázzunk egymásra! Hol legyen sebességmérés Abonyban? Az ellenőrzesek kezdeményezese mellett kérjük a lakosságot, hogy tegyenek javaslatot az ellenőrzési pontokra! A beérkezett javaslatokat továbbítjuk a rendőrség felé, ahol ezeket figyelembe véve szervezik meg a sebességmérési akciókat.
A javaslataikat Abony város hivatalos facebook oldalán vagy az abony@abony.hu e-mail címre küldve tehetik meg!

Abony Város Önkormányzata
2019 november 14 csütörtök - 09:27:49     Közterületi hírek      Hozzászólás0

img_20191113_144203.jpgTrélert vontató kisbusz és egy teherautó ütközött össze szerdán délután (november 13.) a 4-es főút 84-es kilométerénél, Abony közelében - adta a tájékoztatást Csámpai Attila tű. százados, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Megyei szóvivője. - A balesetben összetört mikrobusz forgalmi akadályt okozott. A ceglédi hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt.

Fotó: Fotó: PMKI Cegléd HTP
Oldal:  1 2 3 ... 468 469 470
Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények