Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2021.01.12 K.

Vörös kód Bizottság

Pető Zsolt polgármester kezdeményezésére tavaly január 9-én megalakult a Vörös kód Bizottság Abonyban.

Ennek feladata a nehéz élethelyzetben lévő lakosok segítése az extrém hideg időszakban. Abonyban az ezzel kapcsolatos jelzőrendszer évek óta remekül működik, ennek ellenére fontos a szakemberek folyamatos egyeztetése a témában. A közelgő hideg időjárás miatt 2021. január 12-én ülésezett a szervezet, egyeztettek a Polgármesteri Hivatal, a rendőrség, a Családsegítő Szolgálat, az ABOKOM Nonprofit Kft. munkatársai. A cél az, hogy egyetlen abonyi lakos se kerüljön krízishelyzetbe a téli időszakban, és kapja meg azt a segítséget, amellyel átvészelheti a telet.

Pető Zsolt polgármester a megbeszélésen kérte munkatársai azonnali intézkedését, amennyiben egy helyi lakos krízishelyzetbe kerül, az extrém hideg miatt. A jelzőrendszer hét végékén is működik, melynek fontos alappillére a Humán Szolgáltató Központ. Deákné Orosz Zsuzsanna kiemelte a családtagok szerepét a krízishelyzetben, és egyben kérte, hogy a hozzátartozók fokozottan figyeljenek, gondoskodjanak, vigyázzanak szeretteikre a szélsőségesen hideg időjárási körülmények közt. Gáspár Csaba, az ABOKOM Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy rendelkezésre áll a cég telephelyén megfelelő mennyiségben tűzifa, melyet akár hét végén is kiszállítanak azoknak, akiknek nincsen mivel fűteniük.

Vörös kódot akkor adnak ki, ha tartósan mínusz 10 fok alá esik a hőmérséklet. Most erősen mínusz 15 fok alatti hőmérsékletet jeleznek az ország egyes területein. Majd meglátjuk, hogy Abonyban mennyire lesz hideg, de csütörtökre és a hét végére a városra mínusz 10 fok alatti hőmérsékletet jósolnak, utána várható enyhülés. Január elején időszerű arról beszélnünk, hogy hogyan segítsünk azoknak, akiknek a téli időszakban a fűtés problémát jelenthet. Véletlenül se álljon elő olyan helyzet, hogy valakit egészségkárosodás érjen, vagy ne adja az ég, kihűljön. A feladatot el kell látnunk ebben a tekintetben, hogy összefogjunk, ha tartósan ilyen hideg van és hírláncot alkossunk, és megoldást találjunk azoknak a problémájára, akiknek segítségre van szüksége. Azt gondolom, hogy a covidos időszakban egy nagyon jól működő rendszert alakítottunk ki, mindenféle problémával a Családsegítő Szolgálathoz küldtük az abonyiakat. Ők azok, akik szakmai alapon le tudják szűrni, hogy kik azok akiknek segítségre van szükségük, és ha arra van szükségük, akkor milyen típusú segítségre. A Családsegítő ezt maximálisan lekoordinálta. Most is hozzájuk kell befutnia az információknak. Nekünk krízsihelyzetben egy gyors, hathatós intézkedést kell tennünk, vagyis a hivatal rendkívül gyorsan meghozza a döntést a támogatás kérdésében. Ha pedig fát kell kivinni valakinek, mert nem tud fűteni, akkor az ABOKOM a lehető leggyorsabban szállítsa ki azt. A megjelenésétől számítva a lehető legrövidebb időn belül kezelnünk kell a problémát. Az információ továbbításában a rendőrségnek van nagyon nagy szerepe még.”- mondta Pető Zsolt polgármester

A Vörös kód Bizottság kéri és megkeresi az Abonyi Idősügyi Tanácsot, hogy legyenek segítségükre a feladatellátásban, és jelezzék feléjük, ha tudnak az extrém hideg miatt bajba került idős abonyi lakosról.

A Vörös kód Bizottság tagjai kérik, hogy aki bajban vagy az extrém hideg miatt és segítségre szorul, vagy tudnak ilyen személyről, hívják a Családsegítő Szolgálatot a következő telefonszámon: 70/386 66 71.

LV

889 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak