Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2021.11.10 Sze.

SAJTÓKÖZLEMÉNY:Abonyiak jelentkezését várják!

Mit tudsz a klímaváltozásról? És mit teszel ellene? Csatlakozz EnergiaKözösséghez!

A GreenDependent Intézet az E.ON Hungária támogatásával immár 10. alkalommal indítja el az idén fenntartható energia díjra is jelölt E.ON EnergiaKözösségek programot, ami jó lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők kis közösségekben, elsősorban viselkedésváltozással csökkentsék energiafogyasztásukat és ehhez kapcsolódóan karbon-lábnyomukat.

Az EnergiaKözösségek program fő törekvése, hogy növelje a háztartások és kisközösségek energiahatékonyságát, és népszerűsítse a klímabarát, karbonszegény életmódot, miközben a közösségeket is erősíti. Az energiaárak kiszámíthatatlansága, az energiafüggőség és a klímaválság miatt sok háztartás és közösség szeretne aktívan tenni valamit, de sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan mit is lehetne, vagy azt gondolják, hogy pénz hiányában nem tudnak változtatni fogyasztásukon, és ezzel együtt kibocsátásukon sem. Az EnergiaKözösségek program módszertanának célja, hogy megmutassuk ABONYBAN is: egyszerűen, viselkedésünk megváltozásával is óriási eredmények érhetők el mind az energia-, mind a pénzmegtakarítás terén, még járvány idején is.

e1

A most ősszel induló közösségi verseny során a résztvevők viselkedésük megváltoztatásával igyekeznek energiafogyasztásukat, és így karbon-lábnyomukat csökkenteni, és minél több (minimum 9%) energiát megtakarítani. A csökkentés azért is elsődleges cél, mert a magyarok átlagos karbon-lábnyoma több mint évi 6 tonna, míg a fenntartható lábnyom 2-2,5 tonna CO2 között lenne.

A versenyben EnergiaKözösségek, vagyis 5-10 háztartásból (pl.: szomszédokból, munkatársakból, barátokból, osztálytársak szüleiből) alakított csoportok vehetnek részt, melyeket egy-egy önkéntes klíma-koordinátor fog össze. A klíma-koordinátorok feladata saját EnergiaKözösségük megszervezése az ősz folyamán, majd vezetése a verseny során, december és május között. A koordinátorok segítik, hogy a közösség tagjai minimum havonta leolvassák a mérőórákat, hogy a lehető legjobban oldják meg a kreatív feladatokat, valamint hogy minél több energiát takarítsanak meg.

Az előző két évadot rendhagyóvá tette a koronavírus miatt kialakult járványhelyzet, hiszen a részt vevő családok szinte a verseny felét ill. egészét házaikba, lakásaikba szorulva töltötték. Az otthoni oktatás és munkavégzés, illetve az, hogy a szabadidő is a négy fal közé szorult, szintén befolyásolta a megtakarítás lehetőségeit. Azonban ez nem szegte kedvét a családoknak, és a váratlan, kezdeti nehézségeken átlendülve bizonyították, hogy a karanténban is zöldülhet a háztartás, sőt, csökkenhet az energiafogyasztás, akár 15-20%-kal is. Ennek szellemében vágunk bele ebbe az új évadba is, minden eshetőségre felkészülve!

Néhány zöld ötlet a karanténbeli megtakarításról a program honlapján is olvasható, illetve számos tipp is elérhető ennek kapcsán.

 

Várjuk a programban mindazok jelentkezését résztvevő háztartásként ABONY  városból is, akik szeretnének a programhoz csatlakozni, és megismerni saját energiahasználati szokásaikat, illetve hasznos tippek segítségével szeretnének energiát megtakarítani és így csökkenteni háztartásuk klímaválságra gyakorolt hatását, karbon-lábnyomát. Alakítsunk energiaközösséget, erősítsük a helyi közösségek, klíma-cselekvést, és próbáljuk megnyerni az értékes nyeremények egyikét.

Mit lehet nyerni az E.ON EnergiaKözösségk programban?

Fő nyeremények:

  • 1. helyezett – 300 000 Ft értékű zöld utalvány
  • 2. helyezett – 250 000 Ft értékű zöld utalvány
  • 3. helyezett – 200 000 Ft értékű zöld utalvány

Ezen felül:

  • Minden energiamegtakarítást elérő
    közösség ajándékot kap
  • Minden, a verseny végéig kitartó közösség őshonos gyümölcsfákat is kap

A helyi EnergiaKözösséghez csatlakozni a(z) Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. az email címen lehet, NOVEMBER 19-ig!

 

JELENTKEZZ KLÍMA-KOORDINÁTORNAK!

 

Részletek a programról és a jelentkezésről: www.energiakozossegek.hu

Kedvcsináló:

  • mit teszel már most is a klímaváltozás kapcsán? Töltsd ki tesztünket!
  • összefoglaló kisfilm az EnergiaKözösségek programról,
  • kisfilm a program 5. évadának záró rendezvényéről.

 

További információk, sajtókapcsolat:


Kókai-Dudinszky Anna Mónika helyi klíma koordinátor

telefon: 0630/788-8757

e-mail:Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

  GreenDependent Intézet:

  Vadovics Kristóf – telefon: 20/512 1886

  e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

1765 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak