Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2021.10.05 K.

Nagy sikerrel zárult a terménybemutató

Szeptember utolsó hétvégéjén, idén is megrendezte a Somogyi Imre Kertbarát kör az immár hagyományosnak mondható Terménybemutatóját, a Művelődési Ház aulájában.

Közel 40 kiállító mutatta meg, - az idei, rendkívüli időjárás ellenére is szép, mutatós -zöldség-, gyümölcs termését, és ezekből feldolgozott termékeiket. Pető Zsolt polgármester megnyitó beszédében fontosnak tartotta a helyi termelők szerepét a város ellátásában, elismeréssel szólt a bemutatón látottakról. Személyes élményként említette, hogy kezdő kertészkedőként, a Kertbarát Kör néhány tagjától milyen komoly segítséget kapott a szakszerű gyümölcsfametszéshez. A kiállítók ezután díszes emléklapot vehettek át Pető Zsolttól. Nagyon sok látogatója volt a kiállításnak, külön öröm volt, hogy számos óvodai és iskolai csoport is megjelent, köszönet az őket kísérő nevelőknek. A gyerekek nem csak nézhették, de meg is foghatták, kézbe is vehették a termékeket, sőt esetenként meg is kóstolhatták. Sajnos a konyhakertek szerepét egyre több helyen a gyepesítés, térkövezés veszi át, így sok kisgyereknek nem igen van személyes élménye a zöldségfélékről, azok ismeretéről.

Kedves vendégeinket a bejáratnál, már hagyományosan Balasi Molnár Ágnes szalmabábúi, és Cseriné Krajcsi Edit gyönyörű virág kompozíciói fogadták. A kiskertek zöldség-, gyümülcs-, szőlőterméseit, a különböző feldolgozott termékeket Nagy Mihály, Nagy Sándor, a Szarvák család tagjai – Szarvákné Zsuzsa, Szarvák Sándor és Szarvák Pál -, Gódor Gyula, Bene László, Magyar László, Kudor Jenő, Varga Gyuláné, Sándorné Benke Anikó, Egedi Miklós, Mádi Zsolt, Gulyás Zoltán és a legidősebb, 86 éves H. Tóth Miska bácsi, valamint az Abokom Közhasznú Nonprofit Kft mutatta meg. Örömünkre szolgált, hogy néhány egészen fiatal termelő is bemutatkozott : Koncsik Tímea Ramóna, Dányi Balázs, Somogyi Zoltán, Speckner Ákos, Varga Péter. Érdekes volt összehasonlítani Mucsányi József apró fürjtojásait Farkas István hatalmas strucctojásaival.

A Bakos-Debreczeni Virág- és Palánta Kertészet látványos virág összeállításai, Gönczöl Ilona szobanövényei és Keresztúri Nándor dísznövényei, cserjéi gazdagították a bemutatót. A szántóföldi nővények terméseit Makai Béla vállalkozása mutatta be. Kedves színfolt volt Kovácsné Gulyás Zsuzsanna horgolt- kötött zöldségeivel. Nagy volt az érdeklődés a Csernus testvérek Agropont üzletének kínálatát bemutató, a kertművelést segítő termékei iránt is.

Szabó Krisztina levendulás termékeit, Kárteszi Máté homoktövis készítményeit, a Szolnokról érkező Palotai Georgina gyógynövény krémeit nem csak nézni lehetett, hanem a helyszínen meg is lehetett vásárolni.

Jó volt hallani a látogatók dicsérő szavait, biztatásait, ezt többen a kihelyezett emlékkönyvben is megerősítették, néhányan jelezték, jövőre ők is részt vevői szeretnének lenni a bemutatónak. Köszönet a Művelődési Ház dolgozóinak az előkészítésben, lebonyolításban nyújtott segítségért.

Bene László

Képgaléria IDE kattintva

992 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak