Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2021.07.09 P.

Abony külterületi útjainak felújítására pályázik

Több dűlőt érint az a projekt, melynek kidolgozását követően Abony Város Önkormányzat képviselő- testülete arról döntött, hogy pályázatot nyújtanak be a külterületi utak jó minőségfű szilárd burkolattal történő ellátására.

A tervezett beruházás összköltsége (bruttó): 315.789.383,- Ft, melyből:

Építési beruházás költsége (bruttó): 304.784.833,- Ft

Általános költség (max. 5%) (bruttó): 11.004.550,- Ft

 

A maximálisan elnyerhető támogatási összege(bruttó): 300.000.000,- Ft

Igényelt támogatási összeg (bruttó): 299.999.914,- Ft

A szükséges önerő (bruttó): 15.789.469,- Ft

A tervek szerint az alább felsorolt dűlőkben történhet nyertes pályázat esetén útfelújítás:

Táborhegy, Füzesér, Sashalom, Kerektó, Dohányos.

A jelenlegi pályázatban csak azon utak szerepelhetnek, melyek a pályázatnak megfelelnek. A többi dűlőút is fontos a városvezetés számára, így keresik a megoldást arra, hogy azokat is felújíthassák.

Abony Város külterületi úthálózata mintegy 165 km hosszúságú, melynek karbantartását Abony Város Önkormányzatának 100%-os tulajdonában lévő Abokom Közhasznú Nonprofit Kft. látja el. Az elvégzendő feladatok: évente gléderrel és homlokrakodógéppel történő felületegyengetés, valamint a külterületi utak gallyazása.

Fedezet hiányában a fejleszteni kívánt útszakaszokon csak lakossági igények szerint történtek útkarbantartások, javítások gléderrel és homlokrakodó géppel, amely legtöbb esetben felület egyengetést jelent. Abony Város esetében az elmúlt 5 évben mintegy 5,5-10 km külterületi út felújítására került sor. Jelenleg az utak állapota rossz, esőzések alkalmával sok esetben járhatatlanná válnak. A gazdálkodók számára a földterületek megközelítése nehezen oldható meg, ezáltal akadályoztatva vannak a mezőgazdasági tevékenységük elvégzésében. Az utak rossz állapota megnehezíti a külterületen élő lakosság munkába járását, a központi szolgáltató létesítmények elérését. Azokban az kül- és belterületi utcákban, amelyek az utóbbi évek felújításaiból kimaradtak a lakosság komfortérzete jelentősen alacsonyabb és joggal tartanak igényt azonos feltételek biztosítására.

Jelen projekt megvalósításával közvetlenül 369 fő abonyi lakos számára biztosítottá válna a közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés követelménye, közvetve pedig Abony teljes lakossága részére.

1400 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak