Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2021.06.14 H.

Abonyból indult útjára az Útravaló Ösztöndíjprogram

Június 14-én délelőtt Abonyban a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában tartottak országos sajtótéjékoztatót, melyen a mai napon kihirdetett Útravaló Ösztöndíjprogramot jelentették be.

 A rendezvény elején az oktatási intézmény kórusa a Nemzeti összetartozás dalát adta elő, melyhez a megjelentek szívből gratuláltak.

a14

Kálló Marianna a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola intézményvezetője köszöntötte a jelenlévőket, megköszönve, hogy az abonyi iskola adhat otthont a rendezvénynek.

a33

Lengerné Victor Katalin a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős helyettes államtitkára beszélt az Útravaló Ösztöndíjprogram céljáról, mely szerint fontos, hogy minél több hátrányos helyzetű fiatal- köztük roma- kerüljön be a középiskolákba, szerezzen érettségit, szakmát, tanuljon tovább felősoktatási intézményekben és jusson el a diplomáig. Ehhez ösztöndíj- támogatást és mentori segítséget is kapnak.

a39

Sztojka Attila a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója a rendezvényen ismertette az Útravaló Ösztöndíjprogram pontos elemeit, részleteit. A főigazgató elmondta, hogy az Útravaló Ösztöndíjprogramnak több alprogramja van, a 2021/22-es tanév 10 hónapjára vonatkozik, összesen 2 milliárd 346 milliós összköltségvetéssel.

Megtudhattuk, hogy az ösztöndíjak mértéke 9-től 18 ezer forintig terjed. Az Út a diplomához esetében az ösztöndíj 225 ezer Ft/ félév, az önköltséges komponens maximum 400 ezer Ft/ félév.

a43

Földi László országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, hogy ő maga is abonyi, 27 évet élt ebben a  városban. A képviselő párhuzamot vont a Kormány Családtámogatási rendszere és az Útravaló Ösztöndíjprogram elemei között, melyek szervesen illeszkednek egymáshoz.

a46

Pető Zsolt polgármester nagy örömét fejezte ki, hogy Abony Városa ilyen rangos eseménynek adhat otthont. A Városvezető röviden bemutatta településünket, számadatokkal jellemezte a közoktatásban résztvevő tanulók helyeztét, majd az abonyi hátrányos helyzetben lévő terület felzárkóztatási programját, a szegregációs övezet felszámolásának tervezetét ismertette a jelenlévőkkel. Abonyban 408-an kapnak rendszeres gyermekvédelmi támogatást. Hátrányos helyzetű gyermek mintegy 200, halmozottan hátrányos helyzetű 24 fő él Abonyban. Az Útravaló Ösztöndíjprogramban, mióta elindult, összesen 313 abonyi gyermek vett részt, összesen 51 mentortanár segítette őket.

a48

Fodor Gábor a Ceglédi Tankerületi Központ vezetője kiemelte, hogy most kezdi érezni, hogy most már valódi problémákat old meg, valódi segítséget ad a Társadalmi Felzárkóztatás programja. Az igazgató szerint nem csak pénz, hanem személyes elkötelezettség is szükséges az ilyen programokhoz.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Abony élen jár az Útravaló Ösztöndíj programban, hiszen összesen jelenleg is 41 tanuló vesz benne részt. A rendezvény végén a programban résztvevő diákok, és mentorként őket segítő tanáraik mondták el tapasztalataikat.

Az Útravaló Ösztöndíjprogram pályázati feltételei augusztus 1-én nyílnak meg az érdeklődők előtt.

Abony Sajtó

1371 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak