Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2021.06.14 H.

Új szobra lesz Somogyi Imrének

10 éve lopták el Somogyi Imre szobrát- Az önkormányzat pótolja, új műalkotás kerül az iskola elé

Idén egy szomorú eseménynek van az évfordulója, hiszen 10 évvel ezelőtt lopták le talapzatáról az iskola kerítésén belülről Somogyi Imre mellszobrát. Sajnálatos módon a köztéri műalkotás soha nem lett meg. Abony Város Önkormányzata Pető Zsolt polgármester javaslatára új mellszobrot készíttetett, melyet ezen a héten pénteken, június 18-án avatnak fel 16 órakor a Somogyi Imre Általános Iskolában. Az új mellszobor alkotója Varga Gábor szobrász, aki többek közt a szolnoki „Kérészek tánca” szoborkompozíciót is készítette.

10 éve a www.miabonyunk.hu így számolt be a szomrú eseményről:

„A Somogyi Imre Általános Iskola főhomlokzata előtt lévő bronz mellszobrot, mely Somogyi Imrét, az oktatási intézmény névadóját ábrázolta, ismeretlen tettesek ellopták. Az üggyel kapcsolatban megkerestem az iskola igazgatóját, Kazinczyné Juhász Ildikót, aki lapunk kérdésére elmondta, hogy a hír igaz és szerinte felháborító, hogy már itt tartunk és ilyen a közbiztonság a településen.

Mint megtudtam, az iskola főhomlokzatát nem figyeli kamera, hiszen nem is gondoltak arra, hogy a forgalmas utcán, épp a közvilágítást szolgáló lámpa mellől visznek el valamit.  Minden bizonnyal péntekről szombatra virradó éjjel vitték el Imrét, de csak hétfőn reggel vették észre hiányát. Az iskola egyik kisdiákja látta, hogy szombaton már nincs ott a szobor, de semmi rosszra nem gyanakodott, azt gondolta, hogy biztosan javítják, vagy téli pihenőre vitték. Ez sajnos nem igaz, mert nyomtalanul lába kélt az igen súlyos bronzszobornak, melynek eltulajdonítása vélhetően nem két perces és egyemberes meló volt. Az iskola igazgatója ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a rendőrségen.

Sajnos nem sok jóval kecsegtetnek a szakemberek arra nézve, hogy megtalálják-e valaha Somogyi Imrét, hiszen azt minden bizonnyal már vihartempóban beöntötték, hogy „ jó sok „ pénzt kapjanak érte. Bizonyára ez sem lesz kevés, de a szobor eszmei értéke többszázezer forint. Lapunk úgy értesült, hogy a szobrot akkor készítették, amikor az iskola felvette Somogyi Imre nevét. Ez az 1970-es évek vége felé volt. … Lőrinczy Veronika”

Eddig a 10 évvel ezelőtti írás.

Sajnos a szobrot a mai napig nem találták meg. A mostani, anyaga miatt sem lesz vonzó a tolvajok számára, valamint kamera is őrzi a műalkotást.

1172 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak