Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2021.06.07 H.

Kiemelt cél a helyi gazdaság erősítése

A napokban megjelent hír szerint egymilliárd forint sajáterős beruházással létesít telephelyet Abonyban a Xylem Water Systems Kft.

A napokban megjelent hír szerint egymilliárd forint sajáterős beruházással létesít telephelyet Abonyban a Xylem Water Systems Kft. Ezzel összefüggésben az önkormányzat gazdasági programjának megvalósulásáról kérdeztük Pető Zsolt polgármestert.

 

„A helyi gazdaság fejlesztését, illetve a vállalkozói fejlesztések elősegítését kiemelt feladatnak tekintem, ezért szívből örülök a Xylem Water Systems Kft. abonyi üzemének! A cég letelepedésének és beruházásának köszönhetően 80 abonyi munkahely jön létre, ez mellett további lendületet kaphat a város gazdasági fejlődése. Bizom benne, hogy a Xylem Water Systems Kft. nem csak telephelyre, hanem otthonra is talál Abony városában.

 

A Szeretlek Abony program megfogalmazása szerint a város működéséhez, vagyonának gyarapításához elengedhetetlen feltétel a helyben keletkező bevételek növelése. A cél eléréséhez több részterületen is eredményesnek kell lennünk, ezért összehangolt önkormányzati munkát kell folytatnunk. Ezek közül szeretném kiemelni a következőket:

 

1.     Vonzó vállalkozói, szolgáltatói környezet kialakítása. Az elmúlt időszakban megkezdtük a helyi építési szabályzat felülvizsgálatát és a vállalkozói igényekkel összhangban lévő módosítások átvezetését.

 

2.     A helyi gazdaság fejlesztése és a helyi munkahelyek számának növelése. Jelenleg is menedzser szemlélettel gondoskodunk az üzleti park hasznosításáról, vállalkozásokkal történő megtöltéséről. A témában tárgyalásokat folytattunk a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel és szomszédos üzleti parkok működtetőivel. A munka eddigi eredménye 9 betelepülő vállalkozás, melyek eddig 2 területet vásároltak és 9-et bérelnek. A cégek nem titkolt célja a hamarosan megjelenő uniós pályázati forrásokból csarnok és infrastruktúra építése. Az üzleti park mellett a város más területein is elősegítjük új vállalkozások betelepülését.

 

3.     Gazdasági, kereskedelmi, szolgáltató, vagy ipari területek növelése. Megkezdtük a Parkerdő melletti mintegy 13 hektáros, jelenleg szántó művelési ágú terület ipari park célú fejlesztését. Első lépésben a művelési ágból való kivonást és a helyi építési szabályzat módosítását készítjük el. E mellett előkészület alatt ál az Üzleti Park melletti mintegy 3 hektáros (régi vásártér) terület gazdasági célú fejlesztése is.

 

4.     Az őstermelők, kereskedők, szolgáltatók, továbbá a városban és a térségben élők vásárlói és szolgáltatói igényeit kielégítő piac megépítése. A piac fejlesztési koncepció tavalyi elfogadása után idénre világossá vált, hogy uniós forrásból megvalósítható egy multifunkciós szolgáltatói terület. A koncepciót figyelembe véve döntés született a tervező kiválasztásáról, így ősz elejére elkészülhet a piac nyitott területének építési és a csarnok átalakítási terve.

 

5.     Az önkormányzati adó- és díjpolitika felülvizsgálata a vonzó vállalkozói környezet kialakítása, helyi bevételek növelése érdekében. Ezen belül a működő vállalkozások számának növekedése, a város adóerőképességének növelése. Az adópolitika átalakítására a járványügyi veszélyhelyzet miatt az elmúlt időszakban nem kerülhetett sor. A városvezetés ugyanakkor sokat tett a vállalkozói kapcsolatok erősítéséért, új vállalkozások betelepüléséért. A számokat tekintve is látható jelei vannak a munkának. 2019-ben 1221, 2020-ban 1264 működött, 2021-ben 1278 vállalkozás működik a városban. A vállalkozások számának és eredményességének köszönhetően a várakozáson felül alakulhat az idei adóbevételünk és így a költségvetési mozgásterünk.

 

6.     Az Üzleti Parkban önkormányzati tulajdonú terület biztosítása és ott pályázati forrás bevonásával inkubátorház, vagy csarnoképület megépítése a vállalkozások bérleti igényeinek kielégítése érdekében. Az üzleti park területén saját tulajdonú épületeket kívánunk létrehozni a mikro-, és kis vállalkozásoknak raktár, műhely, iroda bérlési igényeinek kiszolgálása érdekében. Jelenleg elbírálás alatt van a kisállat- és terménypiac csarnokunk. E mellett előkészület, illetve tervezés alatt áll az uniós forrásból megvalósítani tervezett Inkubátor Ház is.

 

Bízom benne, hogy a veszélyhelyzet múlásával erősödik a vállalkozások gazdasági aktivitása és egyre többen gondolják, hogy Abonyban érdemes vállalkozni.”- mondta Pető Zsolt polgármester

1500 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak