Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2021.05.31 H.

Gokartok a fókuszban: Remek sportág, várják a fiatalokat

A korábbi évek híradásaiban, illetve napjainkban is, első sorban közösségi platformokon sok szép eredményről számol be a Tóth Motorsport csapata.

Aki esetleg nem tudná, a sportszervezet abonyi, és várják a fiatalokat, akik kedvet éreznek magukban ezen autóversenyzési szakág kipróbálására. A gokartozás csínjáról- bínjáról kérdeztem ifjabb Tóth Sándort, az abonyi gokart csapat vezetőjét, és mozgatórugóját. Sanyi minden szavából és gesztusából kiderült, hogy él- hal ezért a sportért. Hogy miért is? Íme, elmondta, lapunknak adott interjújában:

„Ez az esztendő sokkal nehezebb, mint az eddigiek voltak, hiszen a COVOD helyzet nekünk is megnehezíti a versenyzésünket. Zárt pályás versenyek vannak, JÓVAL szigorúbbak az ellenőrzések. A külföldi versenyeink is elmaradtak sajnos, mert bizonytalan minden, nem tudjuk, hogy az adott országban milyen is az adott pillanatban a korlátozás. Nagyrészt ezért hazai versenyeink vannak idén. A pályákon is jóval szigorúbbak a feltételek, illetve a szálláshelyek vonatkozásában is. A vírushelyzet nagyon megnehezíti az életünket.

175145183 10158330895274682 66786132823236750 n

Több kategóriában versenyzünk, a gokartozásnak két fő szakága van: profi és amatőr. Ezek a versenytípusok nagyban eltérnek egymástól, illetve a gokartok fajtája is más. Az amatőr szint az többek számára is elérhető, jóval kevesebb a költsége, egyszerűbb, fenntarthatóbb, ezért mi is ezt preferáljuk. Ez a szakág tehát egy kis igyekezettel mindenki számára elérhető lehet, a profi kategória sokkal költségesebb, de ugyanakkor sokkal másabb is.

176738698 454569705648571 5778314865178651674 n

Jelenleg hat profi versenyzőnk, vagyis pilótánk van. Egyikükkel tavaly bajnokok is tudtunk lenni. A másik öt versenyzőnkkel kapcsolatban is vannak idénre elvárásaink, szeretnénk, ha szép helyezéseket érnének el. Amatőr kategóriában sokan vagyunk, ketten versenyeznek közülük aktívan. Nagyon sok fiatal jár hozzánk, akik majd egyszer szeretnének versenyezni is. Sokan vagyunk szerencsére, és természetesen csatlakozni is lehet hozzánk, ha valaki kedvet kap. Keressenek bennünket facebookon: https://www.facebook.com/tothmotorsport, telefonon. (70) 948 6116, e-mailben: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Nincsen életkori korlát, a 4-5 évesektől kezdve bárkit várunk a csapatunkba, a kamaszokon át a felnőttekig.  Negyven év felett is vannak versenyzők ebben a sportágban, ugyanakkor úgy gondolom, hogy ha valaki komolyan gondolja, akkor 21 éves korig érdemes elkezdeni ezt a sportot.  A testsúly sem feltétlenül kell, hogy kicsi legyen. A gokartok, melyekkel dolgozunk, alapból nagyon könnyűek. A versenyzésnél van egy minimum súlykövetelmény. Ha nincsen meg a minimum, akkor ólomnehezékeket kell tenni a járműre. Nekem tehát semmi előnyöm nem származott abból, hogy könnyű vagyok!

Az edzéseket legfőképpen Nyársapáton tartjuk a Bognár Gokart Parkban. Ők közel állnak hozzám, én is ott kezdtem el a karrieremet. Ez a pálya nyújtja a kezdő gokartosok számára a legjobb lehetőséget arra, hogy tudásukat fejlesszék. Nekem is ott van egy kisebb bázisom felállítva, a kezdőkkel ott foglalkozunk. A profi versenyzőinkkel Kecskemétre járunk, az egy nagyobb, másabb versenypálya.

 

176672751 752219585446963 3868929513106650541 n

A gokart az a sportág, amely nagyon élvezetes, ugyanakkor sok mindenre megtanít, hiszen kell hozzá fizikum, koncentrációs készség, alázat, minden, ami bármelyik sportághoz szükséges. Nagyon fontos a jó erőnlét, egyensúlyérzék. Az autóversenyzésnek ez a legelső lépcsőfoka, szinte mindegyik Forma 1-es pilóta pályafutását gokart versenyzőként kezdte. Igazándiból ez áll a legközelebb a Forma autóversenyzéshez.

Én tulajdonképpen nagyon későn kezdtem el a gokartozást, ugyanakkor már 4-5 éves kortól el lehet kezdeni ezt a sportágat, mely Magyarországon is egyre népszerűbb. 14 évesen apukám elvitt egyszer egy pályára, és jól ment! Utána elvitt Nyársapátra, az is remek volt, onnantól minden jött magától, jó időket tudtam menni. A pálya tulajdonosa is felfigyelt rám, és minden elindult.

Az én legnagyobb eredményem a világbajnoki szereplésem volt, 2017-ben. Persze ezen kívül sok kisebb – nagyobb eredményem van, melyeknek szintén nagyon tudok örülni. A 2017-es Világbajnokságon egy kategória volt, ez még az úgymond amatőr kategóriába tartozott. 200 induló volt, összetettben 58. lettem a végén. Futamokon lettem 2. és 3. is. Egy baleset is történt a pályán, és ezért nem tudtam még előkelőbb helyen végezni.

Azt szeretném, ha végre lenne egy abonyi pilótám is, mert rajtam kívül még nem volt sosem. Autóversenyzőket ismerek, de olyan abonyit, aki gokartban szeretett volna versenyezni rajtam kívül, nem. Szerencsére ennek ellenére jó az utánpótlás bázisunk. Profi szinten két éve versenyzünk a bajokságokban. Idén több profi pilótám is van, aki bajnokesélyes lehet. Meglátjuk, mit hoz a jövő, de remélem, felállhathatnak a dobogó legmagasabb fokára. A technikai feltételek, illetve a tudásuk is megvan ehhez.

Nagyon várjuk a teljes nyitást, bízunk benne, hogy az interjú elején elmondottak nagyban megváltoznak, és hamarosan ismét a megszokott kerékvágásban edzhetünk és versenyezhetünk. Várjuk tehát sorainkba az abonyi fiatalokat sok szeretettel a fentebb megadott elérhetőségeken!”– mondta el lapunknak ifjabb Tóth Sándor

Szerkesztőségünk és Olvasóink nevében is kívánunk sikeres versenyzést, szép sporteredményeket!

Lejegyezte: Lőrinczy Veronika

1451 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak