Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2019 december 20 péntek - 10:26:16     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0


Készülünk a karácsonyra- 4. rész - Cikksorozatunkban Abony Város Önkormányzatának képviselőit kerestem meg, hogy meséljenek nekünk arról, hogy mit is jelent számukra a karácsony, és hogyan töltik szeretteik körében az ünnepet. 

Nagyedik interjúmban Krupincza János önkormányzati képviselőt, a POWER Karate SE vezetőjét, senseit kérdeztem meg a karácsonyi szokásaikról. Jánosnak és feleségének Andreának összesen öt gyermekük van. 

Igazi nagy családban élnek. Megtudtam többek közt azt is, hogy karácsony második napján a szüleihez mennek, a picike házikóba, amely tele van ilyenkor szeretettel és ez az érzés leírhatatlan. Most karácsony táján János lányához, Renihez és Párjához is elmennek, ahol házavatót tartanak. 


Nálunk nagyon jól és mozgalmasan telik a karácsony. Szent este jön hozzánk mind az öt gyermekünk és persze a párjaik is. Ilyenkor nálunk van a lakoma. Feleségem, Andrea főzi meg a karácsonyi menüt, aki igazán szuper és ínycsiklandozó ételekekel várja a családot. Csak engem enged be ilyenkor a konyhába segíteni, ez igazándiból megtisztelő számomra. Hagyományosan hallé, lazac steak tejszínes rákraguval, konfitált oldalas, sültes tálak, töltött káposzta, pulykacomb került az asztalra. Nagy karácsonyfánk van mindig, olyan plafonig érő. 

Évente változó a díszítés színe, feleségem, Andi öltözteti fel a fát. Idén még nem árulta el, hogy milyen színű lesz. Van ajándékozás nálunk, de csak apróságokat adunk egymásnak. Az az igazság, hogy nálunk hetente, általában csütörtökönként összegyűlik a Család, jönnek a gyerekeink. Ilyenkor is beszélgetünk, ez hagyományosan így alakult ki. Mondhatom, hogy nálunk hetente van karácsony, csak most annyi a különbség, hogy ez ünnepélyes, más a „körítés”. Ezek a heti találkozások nem kötelezők, mégis jön mindenki, jó érzés, hogy van kötődés és szeretet, és nem csak karácsony alkalmával. 

Az abonyiaknak karácsony alkalmából, és az év minden napjára szeretettel kívánok HITET, önbizalmat, kitartást, azt, hogy higgyenek magukban, mert érdemes! Higgyenek a jövőben, kívánok mindenkinek mindenféle pozitív dolgot, pozitív életszemléletet. A múltból csak a szépet kell megtartani és a rosszat el kell engedni! 

2020-ra mindenképpen magammal szeretném vinni 2019-ből a Családomat és az ezzel kapcsolatos sok szép dolgot. Ők nagyon nagy erőt adnak nekem az egész esztendőben, mindenben. Ez alatt értem a szülőket is, akiket nagyon szeretek és tisztelek. Mindent magammal szeretnék vinni 2020-ra, hiszen tényleg nagyon pozitív volt az évem, olyan dolgok történtek velem, amikről még csak nem is álmodtam! 


Ezúton kívánok minden kedves abonyinak eredményes, hittel és önbizalommal teli karácsonyi ünnepet, és békés, pozitív Új Esztendőt!” 

Lejegyezte: Lőrinczy Veronika

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz