Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2018 október 26 péntek - 08:47:36     Városi rendezvények      Hozzászólás0

abonyi_ereklyek_fosztogatoi_2_falumuzeum_szelleme_interaktiv_szabadulos_jatek_abonyban_abonyi_abony_abony.hu_2018.jpg   A Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozat keretében, az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely bemutatja „Az abonyi ereklyék fosztogatói 2. - A Falumúzeum szelleme” című szabadulós játékát.

   Abony egyik legidősebb épülete a XIX. század óta áll a település szívében. A falai őrzik a régi idők emlékeit, termeiben a csend szilárdan uralkodik - látszólag. Bármi is jár odabenn, egyedül volt - mostanáig. Egy órád van! Találd meg a kiutat az épületből, mert az szereti megtartani a látogatóit!

   A 2017-es „Az Abonyi Ereklyék Fosztogatói” című szabadulós játék második pályája az Abonyi Lajos Múzeumi Kiállítóhely (Abony, Vasút út 16.) épületébe kalauzolja el a kalandra vágyókat. Az interaktív kiállítás a klasszikus szabadulószobák logikájára alapul. A csapatoknak lineárisan kell haladniuk, megtalálva a lakatok és ládák kombinációit, amelyek újabb és újabb feladványokat fednek fel. A cél, hogy kiszabaduljanak a Falumúzeum kísértetjárta épületéből egy óra alatt, különben az épület "elnyeli" őket.

Helyszín: Abonyi Lajos Múzeumi Kiállítóhely * 2740 Abony, Vasút út 16.
Programidőpontok: 2018. november 05-10. 16:00, 17:30, 19:00 és 20:30 órakor

Nagyításért kattintson a plakátra!


Olvasd tovább...

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz